Jaaroverzicht Buitenland December 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

DECEMBER 2014

President Obama vraagt het Congres om ruim 210 miljoen euro om onder andere agenten uit te rusten met lichaamscamera’s. Obama wil dat 50.000 agenten worden uitgerust met een camera. Een nieuwe commissie moet verder adviseren over verbetering van de werkwijze van de politie.

De veiling van de inboedel van Bram Moszkowicz, is voorlopig van de baan. De geplande veiling is opgeschort, maar volgens de advocaat van Moszkowicz is de kans groot dat de veiling uiteindelijk helemaal niet meer plaatsvindt.

Zeventien Amerikaanse staten klagen president Barack Obama en zijn regering aan vanwege een omstreden immigratieplan. Dat plan werd in november onthuld en moet 4,7 miljoen illegalen onder strenge voorwaarden beschermen tegen uitzetting.

Opnieuw is in de Verenigde Staten grote beroering ontstaan over de beslissing van een jury om een blanke politieman uit New York niet te vervolgen voor de dood van een zwarte Amerikaan tijdens zijn arrestatie.

In de Verenigde Staten zijn bij protesten tegen buitensporig politiegeweld minstens 13 mensen opgepakt. Er waren gewelddadigheden in Berkeley (Californië) en Seattle. Op verschillende andere plaatsen in de VS gingen betogers de straat op en bleef het rustig, maar in Berkeley, nabij San Francisco, werden winkels geplunderd en vernield.

Een rechtbank in de West-Chinese provincie Xinjiang, veroordeelt acht personen wegens ‘terrorisme’ ter dood. Vijf anderen kwamen er met een voorwaardelijke doodstraf van af, wat in China betekent dat zij de rest van hun leven gevangen blijven. Zij stonden terecht voor twee aanslagen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang. Daarbij kwamen dit voorjaar 46 mensen om het leven.

Op het eiland Samar in het oosten van de Filippijnen, komen zeker 21 mensen om door de tyfoon Hagupit. Onder hen zijn 16 mensen die verdronken in Borongan, de belangrijkste stad in het oosten van het eiland.

De politie in het Amerikaanse Orange County (Florida), roept tot kalmte op, nadat een blanke agent een zwarte verdachte neerschoot. Volgens getuigen had de man zijn handen in de lucht gestoken toen de politieman het vuur opende. De verdachte (28) raakte zwaargewond.

In Irak zouden IS-strijders vier christelijke kinderen hebben onthoofd, omdat zij weigerden zich tot de islam te bekeren.

Twee Nederlandse F-16’s onderscheppen twee bewapende Russische bommenwerpers boven de Baltische Zee. De Nederlandse toestellen maken deel uit van een missie ter bescherming van het Baltische luchtruim. Ze doen dit samen met de Duitse luchtmacht in Estland en de Portugese en Canadese luchtmacht in Litouwen.

De regering van de Verenigde Staten en het Congres hebben een stevige aanvaring over de strategie van Washington tegen de islamitische militie Islamitische Staat(IS) in Irak en Syrië. Na vier maanden campagne van de Verenigde Staten in Irak en Syrië controleert de IS nog zo goed als hetzelfde gebied als deze zomer.

Hoge VN-functionarissen zeggen dat alle Amerikaanse regeringsfunctionarissen en CIA-agenten die toestemming hebben gegeven voor, of zich schuldig hebben gemaakt aan marteling moeten worden vervolgd.

Bij twee ontploffingen in de Nigeriaanse stad Jos zijn tientallen mensen omgekomen. De eerste bom ging af in het centrum van de stad. Een tweede bom ontplofte op een marktterrein in de stad, dat in het midden van het West-Afrikaanse land ligt.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, gaan praten over het Midden-Oosten. Zij voeren in Rome overleg voor een ‘gezamenlijke opstelling’ die de situatie in het Midden-Oosten moet stabiliseren. De twee ministers gaan praten over het conflict tussen Israël en de Pa-lestijnen.

Ook Nederland zal flink last hebben van de nationale staking die België platlegt. Reizen van en naar de zuiderburen dreigt al een hele opgave te worden. De hoge snelheidstrein Thalys naar Frankrijk en andere internationale treinen rijden niet, omdat ze geen gebruik kunnen maken van het Belgische spoorwegnet. Nederlanders die zouden vliegen vanaf Zaventem, komen ook van een koude kermis thuis. De luchthaven bij Brussel gaat voor een periode van 24 uur helemaal dicht.

Het dodental door de aardverschuiving op het Indonesische eiland Java loopt op tot zeker 51. Bijna 60 mensen worden nog vermist na de modderlawine.

Duizenden mensen in Duitsland gaan de straat op om te demonstreren tegen de islamisering van het Westen. Ongeveer 15.000 Duitsers liepen mee in een mars in de stad Dresden in het oosten van het land. De demonstratie was georganiseerd door Pegida.

Wereldwijd is vrijwel unaniem met afschuw gereageerd op de aanslag op een school in de Pakistaanse garnizoensstad Peshawar door Talibanstrijders. Doelwit van de aanval, uitgevoerd door een nog onbekend aantal extremisten, was een door het leger gerunde school. De aanvallers richtten zich bij hun moordpartij, zonder waarschuwing en vrijwel meteen, vooral op leerlingen. Ten minste 132 kinderen en 9 medewerkers van de school vonden de dood.

Het Europees Parlement vindt dat Palestina in principe moet worden erkend als staat, maar die erkenning moet wel hand in hand gaan met een vooruitgang bij de vredesonderhandelingen met Israël. Dat stelde een ruime meerderheid van de EU-parlementariërs in Straatsburg.

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC, roept een eenzijdig staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd uit. De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), heeft gezegd toezicht te willen houden op de eenzijdige wapenstilstand. Maar de FARC heeft al laten weten de wapens op te pakken als zij worden aangevallen door het Colombiaanse leger.

President Barack Obama ondertekent een wet die nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland mogelijk maakt. Het Congres ging vorige week akkoord met het wetsvoorstel dat tot doel heeft Oekraïne te steunen en Rusland voor zijn steun aan de separatisten in dat land te straffen.

De Amerikaanse president, Barack Obama, zegt tijdens een persconferentie inWashington dat de filmstudio, Sony Pictures, een verkeerde beslissing maakte toen zij besloot om de omstreden film ‘The Interview’ te cancelen. “Ik had gewild dat ze eerst met mij zouden overleggen. We kunnen geen samenleving hebben waarbij een of andere dictator op een of andere plek invloed heeft op de censuur in Amerika”, benadrukte Obama. “Het feit dat ‘The Interview’ zo’n grote bedreiging voor hen was, geeft aan met wat voor regime we te maken hebben.”

Guerillagroepering FARC, laat een Colombiaanse militair vrij. Hij is overgedragen aan vertegenwoordigers van het internationale Rode Kruis en Noorse en Cubaanse diplomaten. De militair werd gevangen genomen tijdens een aanval van de rebellenbeweging op een patrouille in het departement Cauca.

De westkust van de Verenigde Staten wordt geteisterd door extreme regenval en windstoten. Vooral het noorden en midden van de doorgaans zonnige staat Californië ondervindt veel overlast van het noodweer. Meer dan hondderduizend mensen zitten er zonder stroom. De zware storm heeft al gezorgd voor gesloten scholen, overspoelde wegen, ondergelopen metrostations en afgelaste vluchten. Het vliegveld in San Francisco had te maken met zo’n 240 gecancelde in- en uitgaande vluchten.

De Braziliaan Aquilino Paolucci, regional-president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Alcoa LAC), dient zijn ontslag in en zal officieel per 1 januari de functie niet meer bekleden. Er worden hervormingen door de multinational doorgevoerd, waarbij onder meer de raffinaderijen van Alcoa onder één noemer zullen vallen die vanuit Australië zullen worden gecoördineerd.

Het Openbaar Ministrie (OM) in Amsterdam, maakt bekend dat Willem Holleeder is gearresteerd vanwege vermeende betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. De 56-jarige Holleeder wordt verdacht van het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

Bij een terreuraanval in Peshawar (Pakistan) zijn 132 kinderen en 9 medewerkers van de school om het leven gekomen. Volgens politiewoordvoerders is de gijzelingsactie in de school en het vermoorden van de gijzelaars al afgelopen. Tijdens een inval van het Pakistaans leger in de school zijn alle daders gedood.

De Amerikaanse president Barack Obama, herziet na 55 jaar de kille relatie met Cuba. Het Amerikaanse embargo wordt versoepeld en Washington gaat de betrekkingen normaliseren. Tevens komt er een ambassade op het communistische eiland. Daarnaast wordt het reizen tussen de twee landen makkelijker, worden diverse financiële beperkingen opgeheven en wordt handel tussen de Verenigde Staten (VS) en
Cuba bevorderd.

Illegale vissers uit Brazilië maken op een onaangename manier kennis met de scherpe controle waarmee de visgronden van Frans-Guyana worden bewaakt. De bemanning van het Franse patrouilleschip `La Gracieuse’ nam het illegale schip onder vuur nadat die aan een controleronde probeerde te ontkomen door weg te varen en herhaaldelijk projectielen te werpen in de richting van de Franse Maritieme Politie. Een illegale Braziliaanse visser is gewond geraakt bij de actie.

Net als in 2013 zijn ook dit jaar journalisten blootgesteld geworden aan uiteenlopende grove vormen van intimidatie, ontvoeringen, bedreigingen, arrestaties en doodslag. Dit
blijkt uit de uitgekomen publicatie ‘Round-up of abuses against journalists’ van Reporters Without Borders. Wereldwijd bezien werden in 2014 tenminste
66 journalisten gedood, 1846 journalisten bedreigd of aangevallen, 853 journalisten gearresteerd, moesten 139 journalisten hun land ontvluchten, werden 178 journalisten
gevangen gehouden en 119 journalisten ontvoerd.

De Verenigde Staten dragen alle data die ze over de crash van vlucht MH17 hebben,
over aan Nederland en de internationale luchtvaartautoriteit ICAO. De informatie is onder meer afkomstig van een AWACS-radarvliegtuig en van satellieten.

Pakistan gaat rond de 500 terreurveroordeelden executeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze gevangenen aangewezen voor executie. De president heeft hun verzoek voor gratie al afgewezen.

Openbare aanklagers in Zuid-Korea hebben de hulp van de Verenigde Staten ingeroepen bij het onderzoeken van een cyberaanval die zich richtte op 23 kerncentrales in het land.Volgens een woordvoerder sluit Zuid-Korea niet uit dat Noord-Korea achter de aanval zit.

De Amerikaanse federale recherche FBI, heeft aanwijzingen dat militanten van de Islamitische Staat (IS) een belangrijke brug willen opblazen. Het gaat om de brug over de Mississippi bij Memphis, een belangrijke verbinding tussen de staten Tennessee en Arkansas.

Rusland boycot ook groente en fruit uit Oekraïne, omdat die mogelijk uit EU-landen komen. De Russische inspectie Rosselkhoznadzor, zegt dat Europese telers de boycot omzeilen door groente en fruit via Oekraïne naar Rusland te exporteren. Er komen volgens de inspectie te veel goederen binnen die geen etiket hebben. Dat zou erop wijzen dat de producten niet uit Oekraïne komen, maar afkomstig zijn van telers uit EU-Landen.

Regering Israël valt uit elkaar, vervroegde verkiezingen aanstaande

De Israëlische regering is begin  december vrijwel uit elkaar gevallen. Premier Benjamin Netanjahu heeft aangekondigd zijn minister van Financiën, Yair Lapid, en die van Justitie, Tzipi Livni, te ontslaan en op vervroegde verkiezingen af te stevenen. De rechtse Netanyahu is woedend over de kritiek uit het centrum van zijn centrumrecht-se coalitie van vijf partijen. Hij heeft naar eigen zeggen genoeg van de ‘oppositie van binnen de regering’. De nieuwe verkiezingen worden dit voorjaar verwacht. Lapid leidt Yesh Atid (Er is Toekomst), in grootte de tweede partij van Netanyahu’s coalitie. Livni leidt Hatnuah (De Beweging). De wankele coalitie is de derde regering die wordt geleid door Netanyahu van de rechtse partij Likud (Eenheid). De wankele coalities zijn de Is-raëlische politiek eigen. Sinds 1992 is de gemiddelde levensduur van een Israë-lisch kabinet 2,5 jaar. De huidige coalitie is twintig maanden oud.

De Russische president, Poetin, wil stoppen met de bouw van een gaspijp van Rusland naar Bulgarije, onder de Zwarte Zee. Volgens Poetin wil de EU niet meewerken aan het zogeheten South Stream-project. “Als Europa South Stream niet wil uitvoeren, dan voeren we het niet uit”, zei hij op een persconferentie met de Turkse president Erdogan in Ankara. De South Stream-pijpleiding zou Zuid-Europa van gas moeten voorzien en zou niet via Oekraïne lopen, zoals veel andere pijpleidingen tussen Rusland en Europa.

In de Javazee bij Borneo, waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen vliegtuig van Air Asia, zijn zeker 140 lichamen geborgen. Ook zijn er brokstukken van een rood-wit vliegtuig aangetroffen. De vliegmaatschappij bevestigde dat het inderdaad gaat om de verdwenen vlucht QZ8501. Niemand heeft de ramp overleefd. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de crash.

De Verenigde Staten gaan Indonesië helpen in de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Air Asia. Een Amerikaanse torpedojager is uitgerukt. Ondertussen is de zoekactie naar het toestel dat verdween boven de Javazee, weer begonnen bij daglicht.

De Verenigde Staten krijgen een speciaal interventieteam voor de bestrijding van ebola. Het speciale ebolateam moet binnen enkele uren overal in de VS in actie kunnen komen. In de Texaanse stad Dallas worden 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden in verband met ebola.

Voor de tweede keer in drie dagen tijd is er een incident geweest met een vliegtuig van de Aziatische prijsvechter Air Asia. Een Airbus A320 schoot bij de landing op de luchthaven van Kalibo op de Filipijnen van de landingsbaan. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Alle inzittenden hebben het toestel via de opblaasbare glijbanen verlaten.
(Slot)

More
articles