Bin Laden keek mij in de ogen

Het lid van de Amerikaanse speciale commando-eenheid, Navy SEAL, die Osama bin Laden heeft gefusilleerd, heeft onthuld hoe hij naar ‘s werelds meest beruchte terrorist staarde en zich realiseerde dat een historisch keerpunt zich zou voltrekken. “Hij stond daar op een halve meter afstand voor me, met de hand op zijn vrouw, het gezicht dat ik duizenden keren heb gezien” , vertelde Rob O’Neill aan Fox News Channel tijdens een speciale uitzending in november 2014. “Ik dacht: ‘We hebben hem, we hebben de oorlog beëindigd.” O’Neill, 38 jaar, beschreef de surrealistische sfeer van de inval in Abbottabad, Pakistan, op 2 mei 2011, en stelde dat de terrorist slechts “nog een andere kerel in een huis was die ik neerknalde”, het voelde niet als echt aan”, zei hij. Hij beschreef in detail hoe, vlak voordat hij het vuur opende, Bin Laden hem recht in de ogen aankeek. “Als er genoeg licht was, ben ik de laatste persoon geweest die hij zag”, haalde O’Neill zich voor de geest. Tijdens de tweedelige special, `The Man Who Killed Osama Bin Laden’, vertelde O’Neill dat hij en collega-leden van SEAL (afkorting voor ‘SEa, Air, Land’,refereert aan de multi-disciplinaire inzetbaarheid) Team Six geloofden dat ze deel uitmaakten van een zelfmoordmissie. “Hoe meer we trainden, hoe meer we ons realiseerden dat het ging om een missie met een eenzijdig karakter,” zei hij. “We gaan en komen niet terug. We zullen sterven wanneer het huis ontploft. We gaan sterven wanneer het ontploft”, maakte O’Neill duidelijk aan interviewer Peter Doocy. “Of we blijven er te lang, worden gearresteerd door de Pakistanen en zullen de rest van ons korte leven doorbrengen in een Pakistaanse gevangenis.” Het verhaal van deze inwoner van Montanar is de meest gedetailleerde over de missie die was gehuld in een waas van geheimzinnigheid, maar die de afgelopen drieënhalf jaar langzamerhand aan het licht is komen. O’Neill onthulde tevens hoe hij een brief aan zijn kinderen had geschreven en hen had voorbereid op zijn dood tijdens de charge tegen Bin Laden. “Uiteindelijk zouden ze het begrijpen”, verklaarde hij, “het zou het laatste advies zijn dat zij van hun vader kregen.” In de brief wenste hij ze het beste met hun bruiloften, wenste ze alle voorspoed toe en vroeg hun voor hun moeder te zorgen. Hij belde ook zijn vader die op de parkeerplaats van een Walmart supermarkt zat toen hij het emotionele telefoontje kreeg. “Hij was de laatste persoon die ik belde”, aldus O’Neill, “ik belde hem om afscheid te nemen.”

Vertaald uit NewYork Post

More
articles