January 12, 2015


DE WEEK IN RETRO…


January 12, 2015

VAN ZATERDAG 10 JANUARI 2015

-Oprichterscultuur. Nicolaas P., voorzitter van de politieke partij Baasa, tevens presentator van het programma ‘Luku Dosu’, wordt al enige tijd gezocht door de politie. Hij wordt verdacht van oplichting. De zaak is in handen van de politie van Moengo die bevestigt dat P. wordt gezocht. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden bevestigt eveneens dat P. wordt opgespoord en dat hij verdacht wordt van oplichting. – Momsie. Inderdaad kun je vandaag een vriend zijn van Rachid Doekhie en de volgende ochtend het predicaat van een geitenkeutel met je meedragen. Niemand bij de paarse organisatie heeft het meer over de belangen van land of volk. Die is een dit en de ander zal eindigen, als een zwerver op Delilah-slippers. Niemand heeft het over het feit, dat er eerlijk moet worden verdiend (…), maar meer nog tegen onbetaalde rekeningen in de duurste “suburbans” en “full sized SUV’s” moet worden rondgetuft…, alsof men Fort Knox in de USA beheert en dus een auto ‘a la’ een ‘secret service’ onderdeel van het Witte Huis moet bestijgen en berijden. Terwijl voor sommigen ‘peoples from the hood’, de duurzamer ezelkar misschien meer cachet zou kunnen bieden. Moms die eens de auto’s van CGX, in momenten van hoogverraad, binnen Paramaribo bereed en zelf een politieke afscheidingspartij in Nickerie ambieerde, zegt nu allerlei lelijke ‘dinges’ over zijn grootste ‘friend’ Tjallie Pahlad en zovele anderen. Als iemand je bij de NDP “vriend” noemt, kun je toch beter het bondiger kleed van de aartsvijand dragen. Dan weten ze binnen de NDP tenminste meteen waar ze moeten staan, hoe het staartstuk te ontvlooien en is de kwetsbaarheid hoegenaamd meteen beperkt. Want op een goede dag, zal je wel komen te horen wie je eigenlijk bent en hoe men al die tijd over je gedacht heeft. En als je niet hebt gestolen en niet tot de ‘inner circle of crime’ hebt behoord, dan staat men plotsklaps klaar met een fileermes. Om pogingen te doen het aangewezen sujet tot op een meest waardeloze graat te komen ontbotten. Volgens Momsie zal er iets of iemand opstaan om Tjallie Pahlad te zeggen, wie of wat hij nou eigenlijk is. Voorlopig mag men het erop houden, dat Pahlad in gezonder balans blijft staan en Momsie preventief niet meer uitnodigt om ‘doksa’, op hout thuis te komen vlamberen. Dat wordt risicovoller en gevaarlijk in de ongebluste ‘kontren’ van jongens met lange messen begunstigd. En niet anders. In ieder geval bevestigen vriend en vijand dat Charles Pahlad, zich de laatste twee tot drie jaren ernstig eenzaam heeft gevoeld en dat eigenlijk niemand meer, ook zijn ‘voorie’ of voormalig vriendje Ramon niet, naar zijn noodkreten de corruptie te beteugelen, wilde luisteren. Niet zo gek toch als naar die periferie wordt gekeken? “But…! Tjallie ya better watch your back maaaaanh. Sharks are definitely on the move”. – Wortel en tak. Zo zal de NDP aan een roemloos einde worden gebracht, zegt een ochtendblad. De sleutel lag altijd al en geheel bepalend klaar…, in: Groot Wanica en woelig Nickerie. Niet eens zozeer in Paramaribo. Zien wat het uiteindelijk wordt en waar virtueel president Brunswijk, vanuit het ‘verre oosten’ naar toe zal springen. Hopelijk heeft hij dan spikes aan handen en voeten gebonden. Want de muren wijken net zoals “bravo’s horizon”, de wallen zijn inmiddels spekglad geworden en dus enkel met weerhaken te beklimmen of te bespringen. Bastions met wijkende en vochthoudende gesteenten…, vervelend hor! ‘Yu sabi toch?! Ferferi tori’. – Gladiolen. Staatsolie N.V. kan niet namens de Staat opereren, in een ‘deal’ met Newmont. Staatsolie opereert namens zichzelf. De Staat is de Staat en Staatsolie is Staatsolie…, als rechtspersoon. En niet andersom of gedurfd opportuun. Wanneer mensen de wet niet kennen, hoort men deze onzinnigheden. Als kind leerde men al…, dat als je een gevecht niet vermogend aankon tegen een moloch van een draagkrachtig ‘opponent en/of partner’ dan zat er niets anders op, dan: “…mi musu seri na feti/pley…”. Juist ja! Hetzelfde is dus nu gaande…, stupid! – Ziekenfonds. Een ziekenfonds, dat schriftelijk aan doctoren laat weten…, niet in staat te zijn de declaraties van huisartsen te kunnen betalen omdat de Staat de middelen niet heeft overgemaakt, is uiteindelijk een failliete boedel. Waar nog meer het geval? In onder meer de bouw-, gezondheid-, grafische sector enzovoort…, hoort men dezelfde ellende. Wangedrag en wanbetaling van een amorf geraakte overheid. http://nl.wikipedia.org/wiki/Amorf – VSB & Co. Eindelijk komt men dan toch collectief naar voren en zegt waarschuwend, dat de Energiebedrijven Suriname een aardige rechtszaak tegen de “up step trafo’s” kunnen verwachten, op het moment dat de energierekeningen de ervaringscijfers uit de hoek van variabele en vaste kosten overschrijden. ‘No fear and no sweat at all…’. Men heeft niet miljoenen geïnvesteerd om in één klap failliet te geraken, door de desastreuze gevolgen van mismanagement bij de saneringmijdende energiemonopolist. – Serieuze grap? Wie neemt hem nog serieus? Nicolas Maduro gaat op reis om steun te zoeken voor zijn ingestorte olie-industrie en genivelleerd inkomen van de Republiek Venezuela. Misschien moet hij ook aanmelden bij Joe Biden en hem vragen om politieke steun in Washington DC. Zien wat dan voor moois kan plaatsvinden. Bloomberg.com: ‘President Nicolas Maduro said he will leave tonight on a < trip to China > for financing talks and visit other OPEC member nations to develop an oil price strategy as his government seeks to pull Venezuela from recession. Maduro, speaking in a nationally televised address this afternoon, said his foreign trip would begin in China where he’ll hold talks on financing and energy matters with President Xi Jinping. Maduro also named Rocco Albisinni to head the Cencoex foreign currency board, replacing Alejandro Fleming. “I’m going on a very important trip to confront the drop in our homeland’s income,” Maduro said from the presidential palace after a meeting with governors. “My tour of OPEC countries seeks to establish a strategy for recovering the price and strengthening the organization”. Bond traders have grown pessimistic about Maduro’s ability to meet debt obligations as plunging oil prices and shrinking gross domestic product sap government revenue. His approval rating among Venezuelans has fallen after protests last year against crime and economic conditions, inclu-ding the world’s fastest inflation and shortages of basic goods, paralyzed cities throughout the nation. The drop in oil prices has forced the government to review “all investment plans” and seek new ways to obtain foreign currency, Maduro said. He offered no further details on changes to the country’s foreign currency system. Venezuela’s oil basket fell to $46.97 on Dec. 30, Maduro said, down 49 percent from its peak last year of $100.64 on June 27. For each dollar drop in oil prices, Venezuela loses estimated revenues of $700 million per year. OPEC stands for the Organization of Petroleum Exporting Countries. GDP contrac-ted 2.3 percent in the third quarter from the prior year after falling 4.9 percent in the second quarter and 4.8 percent in the first three months of 2014, the central bank reported. Maduro said last week he would unveil an economic “counter offensive” starting Jan. 3, including an overhaul of the country’s foreign-exchange system. Central Bank President Nelson Merentes and Finance Minister Rodolfo Marco Torres would offer details of the new system this month, Maduro said. http://www.bloomberg.com/news/2015-01-04/maduro-travels-to-china-for-financing-opec-nations-for-oil-plan.html http://www.bloomberg.com/news/2015-01-02/oil-trims-6th-weekly-decline-as-collapse-of-2014-seen-excessive.html – Dwanghuwelijken. Ieder jaar worden er vele honderden Nederlandse meisjes en vrouwen gedwongen te trouwen. De slachtoffers worden vaak door hun familie naar het land van herkomst gelokt, alwaar hun toekomstige echtgenoot wacht. In die situatie zijn Nederlandse ambassadeurs in landen als Pakistan, Somalië, Ethiopië en Kenia de laatste hoop voor de slachtoffers. Het kabinet kondigde eerder al extra maatregelen aan om huwelijksdwang en achterlating in het buitenland aan te pakken. Vanaf vandaag is er in Den Haag een speciaal kenniscentrum voor vraagstukken op dit gebied. Hulpverleners uit het hele land, maar ook vrouwen die vrezen te worden uitgehuwelijkt, kunnen hier terecht voor ondersteuning bij het aanpakken van deze vorm van mishandeling. – Schiphol. De internationale luchthaven Schiphol is vorig jaar opnieuw flink gegroeid en vervoerde meer dan 55 miljoen passagiers, ofwel een toename van 4,6%. Dat heeft de luchthaven maandagmiddag bekendgemaakt. – Parijs. Het boek ‘Merçi pour le moment’, in vertaling “Bedankt voor dit moment”, van de ‘ex’ van de Franse president François Hollande wordt verfilmd. De ontboezemingen en indiscreties van Valérie Trierweiler, verkochten op papier als een trein. Nu gaat een goede vriendin van de voormalige ‘first girlfriend’, Saïda Jawad, de regie van het te verfilmen verhaaltje op zich nemen. – Momsie II. ‘De leiding van de Nationale Democratische Partij (NDP) is nog niet bijeengeweest om te praten over de overstap van het assembléelid Charles Pahlad naar de VHP. Voorzitter Desi Bouterse is nog in het binnenland, antwoordt bestuurslid Rashied Doekhie op een vraag van Starnieuws…http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/26941 – BBW. De ‘Bigi Broki Waka’ zal op de zondag 04 Januari 2014 voor de 12 e. maal worden gelopen. In hoeverre de animo is teruggelopen, kan pas na de loop worden bevestigd of ontkend. – Tickets. Een onzinnig bericht over toename van toerisme en een algehele terugval van ticketprijzen –na gunstiger brandstoftarieven– voor een vliegreis naar Suriname. Onzinnig geëmmer als ook nog mag blijken, dat er in de maand December 2014, een aantal jongeren naar hun ouders wilden overkomen en een ticket van Euro 1.951,– (eenduizend negenhonderd en een en vijftig) ‘Economy Class’ aan de KLM, vanuit Amsterdam moesten betalen. Onvoorspelbare schommelingen en ernstig marchanderen tussen de 1400 – 2000 Euro ‘online’, in de naaste weken voor Kerst 2014. Belachelijke ‘up/down/up’ aanbiedingen! Maar de brandstoftarieven, bleven intussen wel dalen. – SER. Een Sociaal Economische Raad (SER), tijdens een laatste kabinet Venetiaan ingesteld, stierf een minder vrolijke dood in 2011 toen Bouterse ‘geen’ nieuwe raad installeerde. Geheel aansluitend op een non-beleid, dat nog steeds aan geen enkele norm van transparantie appelleert. – Elo! ‘Ja’ of ‘neen’ monetaire financiering? Tekorten zijn onrustbarend, er is alleen maar uitgegeven.De president van de Centrale Bank, geeft zo zijn visie over de wijze hoe de economie zich mocht ontwikkelen in 2014. Assembleeleden reageren vol ongeloof. Een senior bankier geeft haaks op wat de governor/president van de CBvS presenteert, een onrustbarend beeld van wat de regering Bouterse aan ‘ongedekt uitgavenpatroon’ heeft weten mee te slepen. Monetaire financiering? Jawel! Telesur is nu al bezig met US-koerscorrecties, weet een medium te melden. De EBS willen ook zonder toestemming of overeenkomsten, gek gaan doen met energietarieven in straks alle sectoren. Ook nog simultaan, bij goedkoper brandstoftarieven. Inderdaad, nog wel effe goed te verstaan!? Que pasa? Algehele chaos, in de maak! Zie onder andere, de laatst uitgegeven: ‘Parbode’ – Januari 2015 – Nr 105. – Grote grap. Vier jaren ‘plus’ aan regering Bouterse ‘plus’. In tegenstelling tot wat er met Kerst en Nieuwjaar werd geponeerd, was het niet anders dan: “…laten wij het eng-individuele belang stellen…, boven het nationaal belang…”. Kijken welke adjudant, dat allemaal durft ontkennen. Ook daar is dan antwoord op. Meteen! – Wanbetaling. Pronken, lintjesknippen, feestvieren en al wat niet meer. Maar wel met andermans veren. De bruggenbouwer van de Saron-oversteek, moet zijn geld nog steeds krijgen van Financiën en zal onverwijld beslag laten leggen op de tegoeden van Staat en meer in het bijzonder, de vermogens van het Ministerie van Openbare Werken. – Blijdschap. Van korte duur! Want het Castro-regiem op Cuba, laat nog steeds mensen aanhouden en insluiten die op een onverteerbare wijze, meningsuiting(-en) poneren tegen de langdurig ervaren staatsterreur. – Duikelaar. De Euro gedraagt zich als een exportvergrotende duikelaar, ten opzichte van de US-dollar. De waarde van de euro is in een dag met 0,8 procent gedaald. Voor het eerst sinds juni 2010 was een euro even minder waard dan 1,20 dollar. Er is steeds meer vertrouwen in de Amerikaanse economie, terwijl er nog altijd zorgen zijn over de economie in Europa. Zo is de inflatie nog altijd erg laag. http://nos.nl/artikel/2011551-euro-zakt-naar-laagste-punt-sinds-2010.html – “Skatje”. “Hier heb je een telefoon en beltekoed”. “Keef me direct je nummer, direct, dan kan je meer keld krijken”. “Jawel, Bravo heeft respect voor iedere vrouw die…, i sabi tok…, skatje? Smart Phone, hor”. Zijn er nog vrouwenbelangenverenigingen of groepen in SU? Overbodige vraag, toch? – DwT. Op de website van DwT valt te lezen: ‘Pogingen van de regering om nog vóór het einde van haar zittingsperiode een Waarheids- en Verzoeningscommissie de Decembermoorden in te stellen zullen niets opleveren. Dat concludeert DOE-fractieleider Carl Breeveld. Hij reageert op de mededeling van president Desi Bouterse, dat dit jaar hard gewerkt zal worden om de commissie in te stellen’. Tot zover DwT. De samenleving zal alert moeten blijven, ter zake een tijdige kering dan wel stuiting van kunstgrepen. – Grappen. SWM, Telesur en de EBS zijn bezig met inkomensverhogende zaken die de goedkeuring nog steeds niet kunnen wegdragen van de totale en reeds gemangelde samenleving. Zo maakte het Suriname Business Forum bekend, dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) nog helemaal geen overeenkomsten of goedkeuringen hebben om de tarieven per 01 Januari 2015 in bepaalde sectoren te verhogen. Het is dan ook aan bedrijven en huishoudens wel geraden, om de automatische afschrijvingen goed in de gaten te houden (…), nu blijkt dat de EBS solistisch te werk wil gaan. Men is bezig dit land zo vlak voor de verkiezingen in chaos te storten. Een handvol mensen zal daarvoor evenzo ter verantwoording worden geroepen. Grappenmakers met in hun vaandel: “Apres nous le deluge…”, ofwel ‘…na ons de zondvloed…”. Verschroeide aarde nozems. Duidelijke zaak! Voor de ignorante en wat minder geschoolde eikelbijters, onder ons:http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Franse_spreekwoorden – Jemen. Een leider van terreurbeweging al-Qaeda In Jemen heeft vrijdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo opgeëist. Dat meldt persbureau AP. Bij de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo kwamen woensdag acht medewerkers van het tijdschrift, een receptionist, een gast en twee agenten om het leven. Volgens de zegsman heeft al-Qaeda de aanslag gepleegd “als wraak voor de schending van de eer van de profeet Mohammed” door spotprenten in Charlie Hebdo. Al-Qaeda dreigt daarnaast met nieuwe aanslagen in Frankrijk als het land niet stopt met zijn militaire activiteiten. De terreurorganisatie heeft volgens de zegsman “om veiligheidsredenen” enige tijd gewacht met het opeisen van de verantwoordelijkheid voor de aanval. – Life in prison. De Londense haatprediker Abu Hamza al-Masri heeft vrijdag in de Verenigde Staten levenslange gevangenisstraf gekregen wegens terroristische activiteiten. Abu Hamza (56) heeft onder meer Jemenitische extremisten van mobiele telefoons en advies voorzien. De Jemenieten waren verantwoordelijk voor de ontvoering van westerse toeristen in Jemen in 1998 van wie er vier de dood vonden. Hij zou ook kandidaat-terroristen op trainingskamp hebben gestuurd en een trainingskamp in de Amerikaanse staat Oregon hebben willen stichten. Abu Hamza heeft één oog en een haak als prothese voor zijn rechterhand. In Londen werd hij berucht door zijn haatdragende en opruiende toespraken en contacten met terroristen. Hij werd in 2012 uitgeleverd aan de VS en werd in mei al schuldig bevonden. – De overplaatsing van Joran van der Sloot vorig jaar naar strafgevangenis Challapalca in Peru, is volgens een Peruaanse rechter rechtmatig. Het verzoek voor herziening van die beslissing, is onlangs afgewezen. Dat heeft de advocaat van de Nederlander, Máximo Altez, die het verzoek namens zijn cliënt indiende, vrijdag aan NU.nl laten weten. Van der Sloot werd in augustus vorig jaar overgeplaatst van de Piedras Gordas-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad naar de strafgevangenis. Hij zit sinds 2012 in Peru een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores in een hotelkamer in Lima in mei 2010. De overplaatsing was volgens de gevangenisautoriteit INPE een gevolg van het slechte gedrag van Van der Sloot. Zo zou hij onder meer de beschikking hebben gehad over een smartphone. Van der Sloot blijkt na zijn wandaden bekend werden, een stevig aantal vrinden met klinkende namen onder Suri-jongeren te hebben gehad op het eiland Aruba. – Gijseling Frankrijk. De vier doden die zijn gevallen bij de gijzeling in een joodse supermarkt in Parijs, waren al dood voor de supermarkt werd bestormd door de politie. Dat heeft de openbaar aanklager van de Franse hoofdstad bevestigd. De vier werden doodgeschoten toen gijzelnemer Coulibaly de supermarkt binnendrong. De vijftien andere aanwezigen nam hij in gijzeling. Coulibaly dreigde iedereen te vermoorden. Uiteindelijk werd hij zelf gedood, toen de politie de supermarkt binnenviel. Daarna vond de politie vijftien explosieven in de supermarkt. Naar nu blijkt is de vriendin van Coulibaly, Hayat Boumeddienne, bevriend met de vrouw van Chérif Kouachi, een van de broers die woensdag de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo pleegde. De twee hebben de laatste dagen veel telefonisch contact gehad, zei de aanklager. Boumeddienne is nog voortvluchtig. Er waren berichten dat ze ook in de supermarkt was, maar daar is ze niet aangetroffen. De krant Le Monde heeft foto’s gepubliceerd waarop is te zien hoe Coulibaly en Boumeddienne schietoefeningen doen met een kruisboog. De aanklager maakte verder bekend dat Saïd Kouachi, de broer van Chérif, vanmiddag al gewond is geraakt aan zijn nek. Hij werd geraakt door een politiekogel. Saïd en Chérif Kouachi hadden zich de hele dag verschanst in een drukkerij ten noorden van Parijs. Ze zijn aan het einde van de middag door de politie gedood. De openbaar aanklager uitte tijdens de persconferentie forse kritiek op de media. Hij zei dat hij het jammer vond dat de namen en foto’s van de terroristen waren uitgelekt. Doordat de media er veel aandacht aan besteedden, was het verrassingselement weg. Tot zover de NL pers. De Openbare Aanklager moet een laxance innemen. – Vonnis. De federale rechter Shira Scheindlin, doet op 10 februari 2015 uitspraak in de strafzaak van USA versus Dino Bouterse.http://www.jamaicaobserver.com/latestnews/TT-court-orders-extradition-of-Suriname-national De Observateur van Sranan.