Coalitie bestudeert actuele politieke situatie

door Melissa Achthoven

De parlementaire fractie van de Mega Combinatie (MC), bestaande uit de NDP, PALU en KTPI Nieuwe Stijl, buigt zich over de actuele politieke situatie. Als alles volgens plan verloopt, zitten zij vandaag rond de tafel met coalitiegenoten van A-Combinatie (AC) van Ronnie Brunswijk. De MC-fractie was vandaag rond het middaguur in het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) om een ontmoeting te hebben met AC. MC-fractieleider Ricardo Panka van de NDP, de leidende factor in de regeringscoalitie, zegt in gesprek met De West dat het eigenlijk om een reguliere vergadering gaat: “We hebben onze reguliere meeting, waarbij wij ons zullen voorbereiden op de fractievergaderingen in De Nationale Assemblee en de andere vergadering.” Maar hij voegde eraan toe dat de coalitieparlementariërs wel degelijk ook de politieke situatie van de dag onder een vergrootglas zullen bekijken. Naar verluidt hoopt de coalitie met deze vergadering een beter beeld te krijgen van wie nog aan de kant van de regering staat en wie niet. Sinds het openlijk gevrij van de NDP’ers, Noreen Cheung en Charles Pahlad, met de oppositie de afgelopen dagen, is de politieke situatie drastisch veranderd, in die zin dat de coalitie nu officieel in de minderheid is.

Hoewel zowel Cheung als Pahlad beweren nog lid te zijn van de partij, zijn ze er niet meer welkom. Ook op de vergadering van vandaag worden ze niet verwacht.
De coalitie is sinds 2012 geslonken door het vertrek van zowel de partijen, NS, KTPI, BEP, als van de leden (Cheung en Pahlad). De afname van de steun voor de regering is in het laatste kwartaal van 2014 zo erg geweest dat het parlement nauwelijks tot niet aan vergaderen toe kwam. Veel vergaderingen moesten ter elfder uren worden verdaagd omdat de vereiste 26 aanwezige leden van het 51 leden tellend parlement steeds niet werd gehaald. De oppositie boycot de vergaderingen steevast door weg te blijven en eist dat de coalitie erkent dat de regering het draagvlak in het parlement en in de gemeenschap heeft verloren. Daarnaast wil de oppositie inspraak in het bepalen van de agenda van de vergaderingen. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons (NDP), heeft eind vorig jaar laten weten niet met de oppositie te zullen onderhandelen over de verlening van quorum. Zij vindt het een verantwoordelijkheid van elke volksvertegenwoordiger om de vergaderingen bij te wonen. Overigens zijn enkele coalitieparlementariërs ook regelmatig weggebleven op de dagen van de vergaderingen. Panka zei in het gesprek met De West te hopen dat alle nog overgebleven 23 leden van de coalitie op de vergadering van vandaag verschijnen.

More
articles