Bouterses macht moet naar Ameerali verplaatsen

Terwijl er in de oppositie wordt gediscussieerd of het wel of niet zinvol is en de coalitie zich afvraagt in hoeverre een motie van wantrouwen tegen president Desiré Bouterse en zijn regeerbeleid gerechtvaardigd zou zijn, weet de Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo al wat zij gaat doen. Er komt vanuit die hoek wel een motie van wantrouwen tegen Bouterse. Dat heeft de partijraad gisteren bepaald. Somohardjo speculeert op steun van de ABOP om Bouterse opzij te zetten als vice-president Robert Ameerali, dus de ABOP, de leiding in het land kan krijgen via de aankomende motie.
Somohardjo heeft journalisten, zondag na de partijraadsvergadering, gewezen op de groeiende ontevredenheid binnen Bouterses eigen NDP over zijn beleid. De PL zou het niet erg vinden als Ameerali het bewind voert tot aan de verkiezingen toe. Ameerali is in 2010 door de ABOP voorgedragen voor die functie.
Het maakt de PL niet uit dat de verkiezingen al over vier en een halve maand moeten plaatsvinden. Nu is gebleken dat Bouterse niet meer kan rekenen op de meerderheid van het parlement, vindt Somohardjo dat hij toch plaats moet maken.

Onder de gegeven omstandigheden zou Bouterse, indien De Nationale Assemblee (DNA) het vertrouwen in hem opzegt, de leiding van het land kunnen overdragen aan vice-president Robert Ameerali. Somohardjo en ABOP-leider Ronnie Brunswijk, hebben een persoonlijke vriendschap die teruggaat tot in de jaren tachtig. Toen Brunswijk nog leider was van de rebellenbeweging het Jungle Commando (JC) die de beruchte Binnenlandse Oorlog voer tegen Bouterse, toen dictator, kreeg hij politieke steun van Somohardjo die begin jaren tachtig in ballingschap in Nederland woonde nadat hij in 1982 uit Suriname was gevlucht. Somohardjo was een politieke gevangene en hoorde enkele dagen na zijn ontvluchting dat andere gevangenen waren gedood in Fort Zeelandia, later bekend als de Decembermoorden. Hij keerde tijdens de Binnenlandse Oorlog via Frans-Guyana terug om Brunswijk te assisteren.
Niet voor niets heeft Brunswijk zijn partijmensen zaterdagavond tijdens een vergadering in Tammenga opgeroepen niet te schelden op Somohardjo. Hij zei vanaf het podium dat Somohardjo zijn vriend en strijdmakker is en dat de PL-voorman zelfs zijn kok is geweest in het toenmalig rebellenkamp op Stoelmanseiland. Brunswijk heeft zaterdag zowel minister Edward Belfort van Jusitie en Politie als Harold Anches (trekker van ABOP in Tammenga), publiekelijk vermaand voor het schelden op Somohardjo en VHP-voorzitter Santokhi. Hij zei dat de ABOP het verschil wil uitmaken door de gelegenheid te gebruiken om het volk te vertellen over de partijplannen, vooral na een eventuele verkiezingswinst op 25 mei aanstaande.

More
articles