Justitia Pietas Fides MMDCLX

– Civilisatie. Zo gaat dat in een beschaafde wereld toe, waarin instituties worden aangevallen, vernietigd en moord/doodslag wederom latent aanwezig bleken. Terrorisme wordt in de Republiek Frankrijk constitutioneel echter zwaar vervolgd en ook bestraft. Met wortel en tak vernietigd. De ambassades van ‘La France’ worden in de gehele wereld extra bewaakt. Ook in Paramaribo. Kon het maar ook zo zijn toegegaan vanaf 25 Februari 1980, met als uitgangspunt, dat zware criminelen –meer nog onder leiding van een Nederlandse kolonel– dit staatkundig onafhankelijke land in gijzeling namen, de wereld vervolgens alsmaar bleef toekijken en vanuit de leunstoel filosoferend insliep. Vanavond demonstreert Mark Rutten in Nederland mee en zal ook tijdens een protestbijeenkomst, een ‘antiterrorisme’ toespraak houden. Verschil moet er natuurlijk wel zijn.

– Extremistische ontboezemingen. De Staat moet accountants als bloedhonden loslaten op politieke partijen? Te beginnen bij paars…, misschien?

– Leegloop. Een leegloper ontkent enige leegloop, bij zijn paarse organisatie. Het wachten is nu wel heel driftig op 25 Mei 2015. Dan kan men meten hoe groot het verval wel of niet is geweest. Aan ongenode speculaties en overjarige speculanten, heeft fundamenteel niemand een boodschap.

– Chinees. Als men zo de kranten leest kan ontmoediging inslaan. Op de donderdagmorgen krijgt men te lezen dat Cheung en Tjin A Tsoi, etnisch Chinese DNA – leden zijn, de Chinese gemeenschap vertegenwoordigen en straks misschien weer Chinese kandidaten worden voor een politieke partij. Lijkt toch wel beter Cheung en Tjin A Tsoi niet langer te beledigen, hun integriteit en soevereiniteit aan te tasten en hun te herstellen in het Surinamer zijn en helemaal niets anders! Geldt overigens ook voor de ’…kleine indiaanse jongen…’, die gekke dinges in het parlement van 2010 begon te prevelen. Ieder heug z’n meug.

– Acht. Op ongeveer acht kilo’s na, had men aan boord van een bauxietboot –onder de troetelnaam ‘MV Deltadiep’– tweehonderd kilo’s aan meerwaarden in cocaïnepoeder voor Europa bestemd. De boot ligt/lag te Linden – Guyana.

– ‘Incoming!’. De pompgemalen van Wakai-Nickerie kwamen droog te liggen. Geen brandstof. Een ondernemer nam het risico om brandstof te kopen en de staatsorganisatie voor te schieten. Er is beloofd de brandstofaankoop vlot terug te betalen, aan de goedwillende ondernemer die een verantwoordelijke houding meedraagt tegenover het land en de rijstindustrie.

– Sleutelwoorden. De ene heeft het over ‘corruptie/fufuru’ en de ander heeft het genoegzaam stellend, over: ‘jaar van de waarheid’. Wat zouden beide woordspelingen met elkaar gemeen hebben en hoe staan ze relationeel tot elkaar in verhouding? ‘That’s the real question’. “F…, not too difficult to be answered”.

– ‘Pikin boyke’. Plotseling wil Abop wel met Seeka. Calimero is weer welkom. Dat noemt men nou ‘slingerbal poli poli’. Hoe ver reikt de solidariteit en trouw, op een moment, dat Seeka weer uit een coalitie wordt gesmeten en niemand van Abop ter ondersteuning in beweging komt? Hoe ver reikt de loyaliteit van ‘mister bravo’ die zich in de e-bay aanbieding zette van het jaar 2010 en plotsklaps werd weggeroepen uit de gebouwen van “De Olifant” om nooit meer terug te keren. ‘Aksi Alendy san bem pesa, nanga hem’.

– Correctie. Niet alle entrepreneurs zijn vertegenwoordigd, bij de gesprekken die men nu in het geheim in achterkamertjes denkt te kunnen voeren met afgevaardigden van de EBS. Niet met de Staat, maar met de EBS? Niet met Hok, maar met Duiker en Eyndhoven? Die draaien de dirigentenstok en zeggen wie wel en nog niet verstikkend moeten/mogen slikken? Volgens grote delen van de ondernemersgezelschappen, zijn de EBS-ers geen rechtstreekse gesprekspartners. Niet bevoegd. Enkel de Staat! Dat hele ding gaat over teveel schijven, waardoor er van die schepselen zijn die achter elkaar beginnen te dokken. Het “…a no mi culturalisme…”, blijkt weer te zijn komen boven drijven. We praten namens de Staat en in opdracht van de regering? Afschuiven van verantwoordelijkheid, naar virtuele verantwoordelijken die intussen mandaatloos zijn geraakt? Wat een land, wat een spitsvondige grappenmakers. En de volksvertegenwoordiging wordt vanzelfsprekend en genoegzaam in het ongewisse gelaten? Decreterend dictaat? Alles wat nu wordt gedicteerd zal straks met de architecten vroegtijdig van het toneel; moeten verdwijnen. Let op!

– ‘Broko dem sani’. Het telecommunicatienetwerk wordt getrakteerd op de diefstal van 20 stuks ‘upstep batterijen’, waardoor de verbindingen met onder meer Canawapibo en omgeving staken. Internet en GSM-verbindingen voor iedereen…, zo vlak voor de verkiezingen? Bepaald niet! Een utopie, volgens misdaadland!

– DB. Een ochtendblad geeft op de donderdagmorgen, een minutieus exposé over de corruptie binnen de NDP…, welke uit de mond van partijdissidenten werd opgetekend. Maakt de zaak alleen maar hopelozer, voor de ‘paarse orga’ en het krakkemikkig aandoende leiderschap. “Wan wan dey fu Sabaku, wan wan dey fu…!”.

– ‘Gov.sr’. De totale regering is naar het kabinet van het staatshoofd geroepen, om op de donderdagmiddag deel te nemen aan een zogeheten ‘regeringsvergadering’. Agenda onbekend…?! De meeting wordt als het goed zit, dan voorgezeten door het staathoofd. De ‘raad van ministers’ wordt gebruikelijk voorgezeten door de vicepresident. ‘RvM-styling, so bun’. Zie: Grondwetartikelen 90 t/m 130.
http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/Suriname/dutch.html http://www.gov.sr/sr/documenten/beleid.aspx

– ‘Hebdo’. Internationale solidariteit met hebdomadaire. De Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), waar ook de Surinaamse Vereniging van Journalisten bij is aangesloten, reageert diep geschokt na de terroristenaanslag op het Franse satirische tijdschrift “Charlie Hebdo“. Twaalf personen zijn doodgeschoten, waaronder twee politieambtenaren. Een groot aantal mensen, blijft nog in kritieke toestand opgenomen in centrale trauma-inrichtingen. Intussen bezwoer de collectieve Franse schrijversmedia, dat “Charlie Hebdo” na het weekeinde weer verschijnt. Het sporttijdschrift “Equipe” publiceerde uit solidariteit een gewaagde karikatuur op de voorpagina van deze weekuitgave. In Suriname heeft de voorzitter van de VHP, Chan Santokhi, medeleven betuigd met het Franse volk door direct in contact te treden met de Franse vertegenwoordiging hier te lande geaccrediteerd. In Parijs wordt donderdagavond opnieuw stilgestaan bij de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo woensdag. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft opnieuw opgeroepen tot een bijeenkomst om 18.00 uur. Om 20.00 uur worden uit teken van rouw de lampjes op de Eiffeltoren gedoofd. Woensdag kwamen op zo’n spontane demonstratie op het ‘Place de la République’ al 35.000 mensen af. In heel Frankrijk kwamen zo’n 100.000 mensen op de been om te betogen voor de persvrijheid, na de bloedige aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Woensdagmiddag drongen gewapende mannen het kantoor van het tijdschrift binnen, ze doodden daar twaalf mensen. Ook in Nederland wordt donderdagavond gedemonstreerd. In zeker 34 gemeenten worden bijeenkomsten georganiseerd. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Nijmegen en Zoetermeer doen mee. Premier Rutte spreekt op de Dam in Amsterdam. Zondag wordt in Parijs een mars door de stad gehouden. Deze bijeenkomst is opgezet door voornamelijk linkse oppositiepartijen. Vertrekpunt moet ook dan ‘Place de la République’ worden. Video’s: http://www.nu.nl/aanslag-parijs/3968832/parijs-staat-donderdagavond-opnieuw-stil-bij-aanslag.html http://nos.nl/livestream/2012292-extra-uitzending-over-nee-tegen-terreur.html www.france24.com

– “Pater”. Een pater in dienst en dus ter beschikking gesteld van het Nationaal Leger is aangehouden en ingesloten. De pater zou zich op 30 december 2014 vergrepen hebben aan een jonge legerrekruut. Er is aangifte gedaan tegen de ‘geestelijke’ en deze werd al in de eerste week van het nieuwe jaar ingesloten. De pater zou vrijdag, bij een dienstdoende rechter-commissaris worden voorgeleid om de aanhouding en inverzekeringstelling te toetsen.

More
articles