Real verliest, maar Barcelona profiteert niet

Valencia heeft zondag Real Madrid de eerste nederlaag in vier maanden bezorgd. De club uit de sinaasappelstad won in de Primera Division met 2-1 van de ‘Koninklijke’. Barcelona verzuimde later op de avond te profiteren van het puntenverlies van de koploper en aartsrivaal.
De laatste keer dat Real Madrid niet zegevierde was op 13 september 2014, toen Atletico Madrid de sterkste was in de derby. Sindsdien won de formatie van coach Carlo Ancelotti liefst 22 officiële duels op rij. Dinsdag werd wel een oefenduel met AC Milan verloren. De kersverse wereldkampioen kwam in de veertiende minuut op voorsprong. Cristiano Ronaldo benutte feilloos een strafschop die werd toegekend door arbiter Jesus Gil Manzano na een handsbal van Alvaro Negredo. Het betekende al weer de 26e competitietreffer van de Portugees in dit seizoen. Valencia overleefde hierna enkele hachelijke momenten om vervolgens in de slotfase van de eerste helft zelf een paar kansen te creëren. De doelpunten vielen evenwel pas na rust. Zeven minuten na de hervatting tekende Antonio Barragan voor de gelijkmaker, waarna Nicolas Otamendi in de 65e minuut een hoekschop promoveerde tot treffer. In de slotfase ontsnapte Valencia enkele keren aan de 2-2. Met name Isco was dicht bij de gelijkmaker. In de harde wedstrijd vielen liefst negen gele kaarten. Barcelona liet eveneens drie punten liggen en verzuimde zo de koppositie van Real over te nemen. De ploeg van trainer Luis Enrique verloor met 1-0 bij Real Sociedad. Jordi Alba kopte de bal al na twee minuten achter zijn eigen doelman Claudio Bravo. Barça trad in San Sebastian aan zonder sterkhouders Lionel Messi, Neymar en Dani Alves. De Argentijnse aanvaller kwam na de hervatting in het veld voor Munir El Haddadi, maar ook hij slaagde er niet in de uitblinkende doelman Geronimo Rulli te passeren. Ook de entree van Neymar, die Pedro kwam aflossen, had niet het gewenste effect voor Barcelona. Daardoor kon David Moyes, de Schotse coach van Sociedad, drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd tegen degradatie.
De Catalanen bleven door de nederlaag steken op 38 punten, eentje minder dan Real Madrid (39). Atletico verzamelde in zeventien wedstrijden evenveel punten als Barcelona. De ‘Koninklijke’ kan nog verder afstand nemen, omdat het nog een duel tegoed heeft. Valencia staat vierde met 34 punten. Sociedad klom naar de dertiende plaats in de Primera Division met 18 punten.