Justitia Pietas Fides MMDCXXXIV

– Momsie. Inderdaad kun je vandaag een vriend zijn van Rachid Doekhie en de volgende ochtend het predicaat van een geitenkeutel met je meedragen. Niemand bij de paarse organisatie heeft het meer over de belangen van land of volk. Die is een dit en de ander zal eindigen, als een zwerver op Delilah-slippers. Niemand heeft het over het feit, dat er eerlijk moet worden verdiend (…), maar meer nog tegen onbetaalde rekeningen in de duurste “suburbans” en “full sized SUV’s” moet worden rondgetuft…, alsof men Fort Knox in de USA beheert en dus een auto ‘a la’ een ‘secret service’ onderdeel van het Witte Huis moet bestijgen en berijden. Terwijl voor sommigen ‘peoples from the hood’, de duurzamer ezelkar misschien meer cachet zou kunnen bieden. Moms die eens de auto’s van CGX, in momenten van hoogverraad, binnen Paramaribo bereed en zelf een politieke afscheidingspartij in Nickerie ambieerde, zegt nu allerlei lelijke ‘dinges’ over zijn grootste ‘friend’ Tjallie Pahlad en zovele anderen. Als iemand je bij de NDP “vriend” noemt, kun je toch beter het bondiger kleed van de aartsvijand dragen. Dan weten ze binnen de NDP tenminste meteen waar ze moeten staan, hoe het staartstuk te ontvlooien en is de kwetsbaarheid hoegenaamd meteen beperkt. Want op een goede dag, zal je wel komen te horen wie je eigenlijk bent en hoe men al die tijd over je gedacht heeft. En als je niet hebt gestolen en niet tot de ‘inner circle of crime’ hebt behoord, dan staat men plotsklaps klaar met een fileermes. Om pogingen te doen het aangewezen sujet tot op een meest waardeloze graat te komen ontbotten. Volgens Momsie zal er iets of iemand opstaan om Tjallie Pahlad te zeggen, wie of wat hij nou eigenlijk is. Voorlopig mag men het erop houden, dat Pahlad in gezonder balans blijft staan en Momsie preventief niet meer uitnodigt om ‘doksa’, op hout thuis te komen vlamberen. Dat wordt risicovoller en gevaarlijk in de ongebluste ‘kontren’ van jongens met lange messen begunstigd. En niet anders. In ieder geval bevestigen vriend en vijand dat Charles Pahlad, zich de laatste twee tot drie jaren ernstig eenzaam heeft gevoeld en dat eigenlijk niemand meer, ook zijn ‘voorie’ of voormalig vriendje Ramon niet, naar zijn noodkreten de corruptie te beteugelen, wilde luisteren. Niet zo gek toch als naar die periferie wordt gekeken? “But…! Tjallie ya better watch your back maaaaanh. Sharks are definitely on the move”.

– Wortel en tak. Zo zal de NDP aan een roemloos einde worden gebracht, zegt een ochtendblad. De sleutel lag altijd al en geheel bepalend klaar…, in: Groot Wanica en woelig Nickerie. Niet eens zozeer in Paramaribo. Zien wat het uiteindelijk wordt en waar virtueel president Brunswijk, vanuit het ‘verre oosten’ naar toe zal springen. Hopelijk heeft hij dan spikes aan handen en voeten gebonden. Want de muren wijken net zoals “bravo’s horizon”, de wallen zijn inmiddels spekglad geworden en dus enkel met weerhaken te beklimmen of te bespringen. Bastions met wijkende en vochthoudende gesteenten…, vervelend hor! ‘Yu sabi toch?! Ferferi tori’.

– Gladiolen. Staatsolie N.V. kan niet namens de Staat opereren, in een ‘deal’ met Newmont. Staatsolie opereert namens zichzelf. De Staat is de Staat en Staatolie is Staatsolie…, als rechtspersoon. En niet andersom of gedurfd opportuun. Wanneer mensen de wet niet kennen, hoort men deze onzinnigheden. Als kind leerde men al…, dat als je een gevecht niet vermogend aankon tegen een moloch van een draagkrachtig ‘opponent en/of partner’ dan zat er niets anders op, dan: “…mi musu seri na feti/pley…”. Juist ja! Hetzelfde is dus nu gaande…, stupid!

– Ziekenfonds. Een ziekenfonds, dat schriftelijk aan doctoren laat weten…, niet in staat te zijn de declaraties van huisartsen te kunnen betalen omdat de Staat de middelen niet heeft overgemaakt, is uiteindelijk een failliete boedel. Waar nog meer het geval? In onder meer de bouw-, gezondheid-, grafische sector enzovoort…, hoort men dezelfde ellende. Wangedrag en wanbetaling van een amorf geraakte overheid. http://nl.wikipedia.org/wiki/Amorf

– VSB & Co. Eindelijk komt men dan toch collectief naar voren en zegt waarschuwend, dat de Energiebedrijven Suriname een aardige rechtszaak tegen de “up step trafo’s” kunnen verwachten, op het moment dat de energierekeningen de ervaringscijfers uit de hoek van variabele en vaste kosten overschrijden. ‘No fear and no sweat at all…’. Men heeft niet miljoenen geïnvesteerd om in een klap failliet te geraken, door de desastreuze gevolgen van mismanagement bij de saneringmijdende energiemonopolist.

– Serieuze grap? Wie neemt hem nog serieus? Nicolas Maduro gaat op reis om steun te zoeken voor zijn ingestorte olie-industrie en genivelleerd inkomen van de Republiek Venezuela. Misschien moet hij ook aanmelden bij Joe Biden en hem vragen om politieke steun in Washington DC. Zien wat dan voor moois kan plaatsvinden. Bloomberg.com: ‘President Nicolas Maduro said he will leave tonight on a < trip to China > for financing talks and visit other OPEC member nations to develop an oil price strategy as his government seeks to pull Venezuela from recession. Maduro, speaking in a nationally televised address this afternoon, said his foreign trip would begin in China where he’ll hold talks on financing and energy matters with President Xi Jinping. Maduro also named Rocco Albisinni to head the Cencoex foreign currency board, replacing Alejandro Fleming. “I’m going on a very important trip to confront the drop in our homeland’s income,” Maduro said from the presidential palace after a meeting with governors. “My tour of OPEC countries seeks to establish a strategy for recovering the price and strengthening the organization”. Bond traders have grown pessimistic about Maduro’s ability to meet debt obligations as plunging oil prices and shrinking gross domestic product sap government revenue. His approval rating among Venezuelans has fallen after protests last year against crime and economic conditions, including the world’s fastest inflation and shortages of basic goods, paralyzed cities throughout the nation. The drop in oil prices has forced the government to review “all investment plans” and seek new ways to obtain foreign currency, Maduro said. He offered no further details on changes to the country’s foreign currency system. Venezuela’s oil basket fell to $46.97 on Dec. 30, Maduro said, down 49 percent from its peak last year of $100.64 on June 27. For each dollar drop in oil prices, Venezuela loses estimated revenues of $700 million per year. OPEC stands for the Organization of Petroleum Exporting Countries. GDP contracted 2.3 percent in the third quarter from the prior year after falling 4.9 percent in the second quarter and 4.8 percent in the first three months of 2014, the central bank reported. Maduro said last week he would unveil an economic “counter offensive” starting Jan. 3, including an overhaul of the country’s foreign-exchange system. Central Bank President Nelson Merentes and Finance Minister Rodolfo Marco Torres would offer details of the new system this month, Maduro said. http://www.bloomberg.com/news/2015-01-04/maduro-travels-to-china-for-financing-opec-nations-for-oil-plan.html http://www.bloomberg.com/news/2015-01-02/oil-trims-6th-weekly-decline-as-collapse-of-2014-seen-excessive.html

– Vertrekhal. Het zat er al jaren aan te komen, dat er een ongeluk kon gaan plaatsvinden. Verhoogt men de stoepranden dan kunnen de bagagewagentjes niet meer met de uitgeladen koffers als op een helling klimmen. Maar dat de strook waarover passagiers vanaf de verpakkingsmachines naar de deuren van de vertrekhal van Zanderij te smal is en men nergens kan uitwijken ingeval van een calamiteit, is en staat buiten kijf. Een vrouw werd vorige week zowat platgedrukt, door een uit koers geraakt voertuig. Wat de reden ook mag zijn, een voertuig bleek geheel buiten controle te zijn geraakt van een chauffeuse.

– Dwanghuwelijken. Ieder jaar worden er vele honderden Nederlandse meisjes en vrouwen gedwongen te trouwen. De slachtoffers worden vaak door hun familie naar het land van herkomst gelokt, alwaar hun toekomstige echtgenoot wacht. In die situatie zijn Nederlandse ambassadeurs in landen als Pakistan, Somalië, Ethiopië en Kenia de laatste hoop voor de slachtoffers. Het kabinet kondigde eerder al extra maatregelen aan om huwelijksdwang en achterlating in het buitenland aan te pakken. Vanaf vandaag is er in Den Haag een speciaal kenniscentrum voor vraagstukken op dit gebied. Hulpverleners uit het hele land, maar ook vrouwen die vrezen te worden uitgehuwelijkt, kunnen hier terecht voor ondersteuning bij het aanpakken van deze vorm van mishandeling.

– Banking. De Rotterdamse politie heeft vorig jaar ruim 7 miljoen Euro in beslag genomen bij illegale bankiers en koeriers. Dat blijkt uit het eerste jaaroverzicht van de politie in de Maasstad over illegaal bankieren. Drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren verplaatsen hun opbrengsten buiten de officiële kanalen om. Vanuit winkels, bedrijven of woningen worden steeds vaker bankzaken gedaan, zonder de bovenwereld dat helemaal in de gaten krijgt. De onderschepte 7 miljoen Euro, is volgens de politie een topje van de ijsberg. Bij tal van acties werden tientallen criminelen aangehouden. Er werden onder meer invallen gedaan in winkels die als dekmantel dienden voor illegale geldstromen. Een opvallende aanhouding was die van een 53-jarige Rotterdammer op 11 november 2014. Hij wordt ervan verdacht dat hij een landelijke winkelketen misbruikte als dekmantel. Zonder dat de keten ervan op de hoogte was, zou hij vanuit een filiaal in Rotterdam niet alleen als gewone werknemer, maar ook als illegale bankier hebben gewerkt.

– Schiphol. De internationale luchthaven Schiphol is vorig jaar opnieuw flink gegroeid en vervoerde meer dan 55 miljoen passagiers, ofwel een toename van 4,6%. Dat heeft de luchthaven maandagmiddag bekendgemaakt.

– Parijs. Het boek ‘Merçi pour le moment’, in vertaling “Bedankt voor dit moment”, van de ‘ex’ van de Franse president François Hollande wordt verfilmd. De ontboezemingen en indiscreties van Valérie Trierweiler, verkochten op papier als een trein. Nu gaat een goede vriendin van de voormalige ‘first girlfriend’, Saïda Jawad, de regie van het te verfilmen verhaaltje op zich nemen.

– Momsie II. ‘De leiding van de Nationale Democratische Partij (NDP) is nog niet bijeengeweest om te praten over de overstap van het assembléelid Charles Pahlad naar de VHP. Voorzitter Desi Bouterse is nog in het binnenland, antwoordt bestuurslid Rashied Doekhie op een vraag van Starnieuws… http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/26941

More
articles