Rokende veerboot aangekomen in Brindisi

Date

De veerboot Norman Atlantic is vandaag naar de haven van het Zuid-Italiaanse Brindisi versleept. Er stijgt nog steeds rook op uit het rampschip, meldde het Italiaanse persbureau ANSA vrijdagmiddag. Op de boot was zondag brand uitgebroken. Door de slechte weersomstandigheden waren sleepboten niet eerder in staat om de Norman Atlantic naar het vasteland te trekken. Brandweer en onderzoekers van het Openbaar Ministerie gingen aan boord van het rampschip voor een eerste inspectie. Over het aantal slachtoffers bestaat nog steeds onduidelijkheid. Zeker elf opvarenden en twee bergingswerkers kwamen om. Daarnaast is er een onbekend aantal, mogelijk tientallen, vermisten. Het rampschip zal nader worden onderzocht op stoffelijke overschotten.

De kapitein van de veerboot, Argilio Giacomazzi, heeft tijdens zijn eerste verhoor door het Openbaar Ministerie nader uitsluitsel gegeven over het verloop van de ramp, zo meldde de krant Corriere della Sera vrijdag. Volgens de kapitein had de Norman Atlantic vier reddingsboten die elk 150 personen konden opnemen, in theorie genoeg voor alle opvarenden. Maar door de hitte in het brandende schip gingen patrijspoorten stuk en sloegen vlammen naar buiten. Die vernielden twee van de vier reddingsboten. De reddingsoperatie werd tevens gehinderd door het feit dat de vlammen de brug bereikten. Giacomazzi klaagt tevens over ‘uren van angst’ toen Griekenland niet reageerde op noodsignalen. Uiteindelijk schoten langsvarende schepen te hulp.

More
articles