Jaaroverzicht Binnenland Maart 2014

MAART 2014

Na een fractieleidersoverleg in De Nationale Assemblee wordt aangekondigd dat DNA een inhaalslag gaat plegen. Vier keren per week zullen er huishoudelijke en openbare vergaderingen gehouden worden. Zowel de oppositie als de coalitie stemmen in met de besluiten die zijn genomen.

Staatsolie is druk doende gesprekkken te voeren met een consortium van internationale banken voor de financiering van zijn bedrijfsactiviteiten, als ook met nationale banken over de lancering van een tweede Staatsolie obligatielening. Voor de financiering van het Raffinaderij Expansie Project (REP) had Staatsolie een lokale obligatielening van USS 55 miljoen genomen.

De stichting Moiwana voor nabestaanden van de ongeveer 50 dorpelingen, die op 29 november 1986 omkwamen bij een bloedbad in het gelijknamige dorp in Marowijne, zal niet deelnemen of meewerken aan de tweedaagse verzoeningsconferentie.
Moiwana-voorzitter André Ajintoena was niet eens op de hoogte van de conferentie. ‘We weten van niets, we zijn niet uitgenodigd. Het is dus ook niet voor ons’, zegt Ajintoena.

Met enig ceremonieel is de eerste steen gelegd voor het gebouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade te Morgenstond. Prominente aanwezigen waren, naast de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania, onder meer minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, en de districtscommissaris van Paramaribo-Noord-oost, Mohamad Kasto.

Het lidmaatschap van De Nationale Assemblee moet door middel van een wet verheven worden tot een voltijdse baan. Dit beoogt Carl Breeveld, voorzitter van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).

De multinational IAMGOLD kondigt aan dat het een vijfjarige optieovereenkomst met Sarafina NV heeft afgerond, waarbij het de bedoeling is dat zijn dochteronderneming Rosebel Gold Mines (RGM) een 100% belang in de 10.000 hectare grote mijnconcessie van Sarafina zal verwerven, die gelegen is op een afstand van 25 kilometer van het werkgebied van Rosebel.

De kiescommissie van het Nationaal Jeugd Parlement wordt geïnstalleerd en gepresenteerd tijdens de eerste openbare vergadering.

De Utrechtse rechtbank stelt opnieuw de behandeling van de zaak tegen de van ontucht en kinderporno verdachte Surinaams-Nederlandse historicus, schrijver en natuurgenezer André Pakosie met twee maaanden uit. Een poging van de verdediging om de voorlopige hechtenis van de man door de rechtbank te laten opheffen, heeft schipbreuk geleden.

Inmiddels is van de 300 meter lange landingsbaan te Dri Tabiki ruim 175 meter hersteld. De landingsbaan is sinds 27 februari gesloten, omdat deze in een bar slechte staat verkeert, waardoor het landen en opstijgen van vliegtuigen voorlopig niet kan plaatsvinden.

Personeel van Luchthavenbeheer legt het werk neer. De Bond van Luchthaven Personeel (BPLP) leidt de actie en de SLM-vlucht die op schema staat, is in het gedrang gekomen. Het personeel is erg ontevreden over het feit dat de twee jaar geleden door de directie aangekondigde financiële doorlichting bij de Johan Adolf Pengel Luchthaven is uitgebleven. Salarissen van personeelsleden zijn hierdoor niet gegarandeerd, bedrijven die diensten verlenen, worden niet uitbetaald en verkeren in onzekerheid, desondanks neemt de directie onnodig ongeschoolde krachten in dienst.

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer jongeren een nierdialyse moeten ondergaan.

Het Korps Politie Suriname zal over een eigen cybercrime-afdeling gaan beschikken. Op dit moment heeft het KPS nog geen afdeling die zich specifiek richt op het onderzoeken van dergelijke criminele handelingen.

Staatsolie zal tussen 2014 en 2020 tenminste US$ 1655 miljoen nodig hebben voor zijn bedrijfsactiviteiten. Chief Executive-Officer van Staatsolie Maatschappij, Marc Waaldijk, maakt duidelijk dat in de komende zes jaren de geschatte productiekosten US$ 983 miljoen zulllen bedragen, de investeringskosten voor het Wageningen Ethanol & Suikerrietproject zijn geraamd op 300 miljoen en de exploratiekosten op 372 miljoen.
Ex-militairen die betrokken zijn geweest bij het binnenlands conflict ook wel ‘de vuile oorlog’ genaamd komen in aanmerking voor een perceel.

Vanaf 29 maart zal de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) de vleugels verder uitslaan en vanaf Cayenne een vliegverbinding naar Miami opstarten. De SLM zal met de wekelijkse vluchten in een belangrijke behoefte voorzien, aangezien veel Fransen genoodzaakt waren om ons lands als hub te gebruiken bij een reis naar de Verenigde Staten.

De consumentenprijzen lagen de vorige maand gemiddeld 2,9% hoger dan in februari vorig jaar. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) schrijft in zijn jongste uitgave over de consumentenprijsindexcijfers en inflatie over 2014.

Uit geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de nationale en internationale schulden van de Surinaamse overheid jaarlijks explosief en structureel toenemen. De totale binnenlandse schuld inclusief alle garanties en niet-uitgekeerde verplichtingen is sinds het aantreden van de huidige regering gestegen van SRD 1.498 miljoen in 2010 naar SRD 1.532 miljoen in 2011, en van SRD 1.770 miljoen in 2012 tot SRD 2750 miljoen in 2013. Dit houdt in dat de huidige regering in 2013 ten opzichte van 2012 meer dan 55% extra schulden heeft genomen en de schuldenlast 84% meer is dan bij haar aantreden in augustus 2010.

De Surinaamse en de Franse autoriteiten hebben overeenstemming bereikt over het inzetten van een grotere veerboot op de route Albina (Suriname) – St.Laurent (Frans-Guyana). Suriname en Frankrijk hebben naar aanleiding van jarenlange besprekingen, een intentieverklaring ondertekend en daarmee een Frans voorstel voor de bouw van een grotere veerboot ter verruiming van de vervoerscapaciteit op de route Albina –St.Laurent bezegeld.

De export van ons land naar Nederland is sinds 2010 sterk teruggevallen, hoofdzakelijk vanwege de scherpe en systematische reductie in de uitvoer van Surinaamse grondstoffen. Het importvolume van producten uit ons voormalige moederland is daarentegen substantieel gestegen. Dit blijkt uit data van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vier leerkrachten onderwijzen ruim vijftig GLO-leerlingen van de Nyun Jacob Kondre school in het Boven-Saramaccagebied. De kinderen van de dorpen Misalibi, Nyun Jacob Kondre, Baling en Bilawatra genieten onderwijs op deze school.

Het Korps Politie Suriname treft strengere maatregelen door landelijke operaties uit te voeren vanwege de stijgende criminaliteitscijfers. De operatie ging op 28 februari van start. Sinds het KPS de acties verscherpt heeft, verlopen deze tot nu toe heel vlot. Met de bedoeling de criminaliteit beter aan te pakken, wordt de politie door het leger bijgestaan.

De door minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken ontheven sportdirecteur Michael Watson, is gewoon op kantoor. Hij weigert in te pakken zolang de opdracht niet van hogerhand, althans van een functionaris hoger dan de minister, komt. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de reden waarom de minister hem op een zijspoor wil zetten.

De jaaromzet van Staatsolie overschrijdt in 2013, net als in 2012 de US$ 1 miljard. Dit blijkt op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), waar de goedkeuring van de jaarrekening werd bekrachtigd en de oliemaatschappij zijn status van ‘Billiton Dollar Company’ herbevestigde.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor is wel afgetreden als waarnemend president van het Hof van Justitie, maar het ministerie van Justitie en Politie maakt in een persbericht bekend dat de magistraat haar functie als president van de Krijgsraad behoudt. Valstein heeft voor enige opschudding gezorgd met haar onaangekondigde aftreden als hoogste rechter.

Suriname mag via de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) bij het Japan International Cooperation Agency (JICA) opteren voor zachte leningen ter bevordering van investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficientie teneinde de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken.

More
articles