Jaaroverzicht Buitenland Maart 2014

Date

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers: 

MAART

De Europese Unie moet de leiders van Oekraïene in toom houden en ervoor zorgen dat ze niet militair reageren op de Russische provocatie. Als de Oekraïners daarin slagen en dus rustig blijven, dan zal de Russische president, Vladimir Poetin, in moeilijk politiek vaarwater komen.

Na Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS gaan ook Duitsland, Italie en Japan voorlopig niet meer naar besprekingen die de top van de G8 moeten voorbereiden. Op deze manier protesteren zij tegen de Russische millitaire acties op de Krim.

De PvdA krijgt steeds minder stemmen van allochtone kiezers. Een grote groep twijfelt nog op wie ze moeten stemmen, en wie het wel weet, stemt liever op D66. dat is momenteel de grootste partij voor allochtonen.

De Verenigde Staten schorten met onmiddellijke in-gang elke vorm van militaire samenwerking met Rusland op, vanwege de Russische bezetting van de Krim. Het gaat hierbij om onder andere militaire oefeningen, bilaterale gesprekken, havenbezoeken en de organisatie van conferenties.

De Russische Eerste Kamer, de Federatieraad, werkt aan een wetgeving die het mogelijk maakt om eigendommen en goederen van Amerikaanse en Europese bedrijven en particulieren in beslag te nemen.

De nieuwe premier van de Krim, Sergeij Aksjonov, zegt dat de volledige toegang tot het Oekraïense schiereiland, de Krim, onder gezag staat van Russische en pro-Russische groepen en millitairen. De oproerpolitie en veiligheidstroepen worden volgens Aksjonov versterkt door ‘zelfverdedigingstroepen’ die in totaal elfduizend man sterk zijn.

Premier Mark Rutte zegt na afloop van het Europees spoedberaad in Brussel over Oekraïne dat de eerste sancties die de Europese Unie heeft aangekondigd tegen Rusland, een volstrekt logische vervolgstap zijn. Voorafgaand aan het overleg vindt Rutte het nog te vroeg om al sancties op te leggen.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord is uren na het laatste contact met het toestel nog altijd vermist. De luchtvaartmaatschappij en de Maleisische autoriteiten hebben geen aanwijzingen dat het toestel in zee is gestort bij het Vietnamese eiland Tho Chu, zoals staatsmedia in Vietnam aanvankelijk hadden gemeld.

Inwoners van de Krim mogen zelf kiezen of ze een Russisch of een Oekraïens paspoort willen hebben als het Oekraïense schiereiland onderdeel van Rusland wordt. De bevolking van de Krim kan bij het referendum van 16 maart meebepalen of he schiereiland onderdeel wordt van Rusland, of deel van Oekraïene blijft.

Reddingswerkers zoeken in de puinhopen van twee gebouwen aan Park Avenue in New York naar overlevenden. Er zijn nu zes doden geteld, berichten de plaatselijke media. Ze maken ook melding van circa tien vermisten en meer dan 50 gewonden.

Bijna 200.000 kinderen groeien in Nederland op in een gezin met een bijstandsuitkering. Hun aantal is tussen 2009 tot 2012 met 10 procent gestegen. De armoede onder kinderen neemt vooral buiten de grote steden toe.

D66 maakt zich op voor een grote zegetocht in de Randstad. De sociaal-liberale partij is hard op weg de grootste te worden in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Dit blijkt uit een nieuwe peiling van TNS NIPO, in opdracht van het Algemeen Dagblad.

Regeringsleiders en buitenlandse delegaties worden tijdens de nucleaire top in Den Haag vervoerd in dienstauto’s met speciale, en vooralsnog geheime, kentekenplaten. Over de circa 200 speciale kentekens worden uit veiligheidsoverwegingen voorlopig geen mededelingen gedaan of foto’s verspreid.

De Russische president, Vladimir Poetin zet nieuwe stappen in de procedure om de Krim in te lijven bij Rusland. Hij heeft het Russische parlement officieel op de hoogte gesteld van het voorstel aan de regering van het schiereiland om zich aan te sluiten bij Rusland,

D66, de SP en de lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. VVD, PvdA en het CDA verliezen ten opzichte van 4 jaar geleden fors, volgens een voorlopige prognose van de NOS.

Nederland is bereid om mankracht en analisten te leveren voor de bestrijding van criminaliteit op Curaçao. Curaçao kent momenteel een groot aantal roofovervallen en moorden.

Het mysterie rond de rampvlucht MH370 van Malaysia Airlines is zeventien dagen na de mysterieuze verdwijning, tot een ontknoping gekomen. Families van de 239 inzittenden zijn door de Maleisische autoriteiten op de hoogte gebracht dat niemand de ramp heeft overleefd; het toestel is neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan.

Minister-president Mark Rutte heet de Amerikaanse president, Barack Obama, officieel welkom in Nederland. Met de eenvoudige woorden ‘Welkom Barack’, begint Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers.

China vraagt Maleisië om alle informatie en bewijzen te leveren die tot de conclusie hebben geleid dat het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan is neergetort. Twee derde van alle inzittenden was Chinees.

Premier Mark Rutte is dik tevreden over de uitkomsten van de nucleaire top en het bezoek van wereldleiders aan Nederland. ‘Dit was het dubbel en dwars waard’, ze de premier na afloop. Hij zag in het bezoek van wereldleiders zoals de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping, een flink stuk ‘Holland-promotie’.

Noord-Korea vuurt twee raketten af. De vermoedelijke test vond plaats een paar uur na het einde van de nucleaire top in Den Haag, waar het land uitgebreid is besproken. De tests zouden een overtreding zijn van de VN-resoluties.

De aanhang van Pim Fortuyn wil met een grote demonstratie in Rotterdam protesteren tegen de vervroegde vrijlating van diens moordenaar, Volkert van der Graaf. De animo lijkt groot. De drijvende kracht achter de tocht op 2 mei, de dag waarop de moordenaar van Pim Fortuyn vrijkomt, is Simon Fortuyn.

De ebola-uitbraak in het Afrikaanse land Guinea breidt zich uit naar de hoofdstad Conakry. In de havenstad, waar meer dan 2 miljoen mensen wonen, zijn 4 mensen besmet geraakt met het virus.

Mark Rutte verontschuldigt zich tegenover de minister-president van Curaçao, Ivar Asjes, voor zijn curieuze uitspraken over Zwarte Piet. Zijn opmerking dat ‘vrienden op de Nederlandse Antillen blij zijn met het sinterklaasfeest, omdat zij hun gezicht niet hoeven te schminken’, is op de Antillen niet goed gevallen. ‘Als ik zelf Zwarte Piet moet spelen, dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen’, zegt Rutte.

Rusland is ‘geleidelijk’ zijn militaire troepen aan de grens met Oekraïne aan het terugtrekken. Dit is mogelijk een gevolg van het topoverleg over de toekomst van Oekraïne dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, met zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov, in Parijs had.

More
articles