Jaaroverzicht Binnenland Februari 2014

In onze oudejaarseditie maken wij al decennialang een aanvang met de publicatie van een overzicht van de meest relevante gebeurtenissen in de verstreken twaalf maanden. Een heel werk dat vele weken in beslag neemt. Het afgelopen jaar kende, zoals elk jaar, hoogte- en dieptepunten. In de politiek zagen we ontwikkelingen die als niet bepaald positief kunnen worden aangemerkt. Onder meer werd de politieke partner, Pertjaja Luhur, door de president uit de coalitie gezet. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er binnen het parlement nog nauwelijks kan worden vergaderd door het steeds optredend quorum gebrek. Beslist een hoogtepunt was de opening van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een zeer grote prestatie van de directie van dat bedrijf en al zijn medewerkers. Ook de start van de mijnactiviteiten van Surgold in het Nassaugebied, mag niet bij de introductie van het jaaroverzicht als zeer positieve ontwikkeling voor Suriname worden weggelaten. Teveel zaken die zich hebben voorgedaan om ze in de aanhef van deze verzameling aan te halen. In de komende dagen zullen we steeds een deel van dit verslag aan onze lezers presenteren. We verzamelden het volgende:

FEBRUARI

De Franse politie rolt een transatlantisch drugsnetwerk tussen Suriname en Frankrijk op. De gendarmerie denkt de vermoedelijke kartelleider in Frans-Guyana te hebben gearresteerd. In totaal zijn er meer dan 20 personen aangehouden.

Uit het rapport ‘The State of the World’s Children 2014 in numbers’, dat de UNICEF heeft gepubliceerd in het vooruitzicht van de komende herdenking van 25 jaar Kinderrechtenverdrag, blijkt dat hoewel in het afgelopen decennium op meerdere gebieden progressie is geboekt, de rechten van kinderen in ons land nog onvoldoende worden gewaarborgd.

De obstakels voor de voortzetting van het 8 december strafproces zijn met een gerechtelijke toewijzing van een verzoek van de verdachte Edgar Ritfeld volledig weggenomen. Ritfeld persisteert dat hij zijn onschuld wil aantonen door middel van een vonnis van de Krijgsraad. Hij was verder genoodzaakt in hoger beroep te gaan nadat het 8 december strafproces in mei 2012 werd geschorst vanwege de parlementaire aanname van de gewijzigde Amnestiewet.

Defensieminister Lamuré Latour zegt bij de bevordering van kolonel Ronnie Benschap tot brigade-generaal en zijn inauguratie tot bevelhebber van het Nationaal Leger (NL), dat deze ervan verzekerd kan zijn dekking te hebben van de leiding van het ministerie. Latour wijst de nieuwe legerleider er op dat hij nu de verantwoordelijkheid heeft om het leger tot grotere hoogten te brengen, waarbij het niet is uitgesloten dat hij zo nu en dan impopulaire maatregelen moet treffen, die hem niet altijd in dank afgenomen zullen worden.

De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) keurt een lening van US$ 60 miljoen aan Suriname goed voor verbetering van de gezondheidssector. De lening maakt deel uit van een pot van meer dan US$ 705 miljoen voor financiering van projecten gericht op de infrastructuur en menselijke ontwikkeling in de IsDDB-lidlanden en de onderwijssector in moslimgemeenschappen in niet-lidlanden.

Bouwbedrijf Ballast Nedam betaalt vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om de Jules Albert Wijden-bosch- en de Coppenamebrug over de Suriname- en de Coppenamerivier te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar de toenmalige president, Jules Albert Wijdenbosch, en zijn toenmalige adviseur van staat Desiré Bouterse.

Het ledenbestand van de Bond van Leraren (BvL) breidt zich verder uit. De organisatie verwelkomt een dertigtal onderwijsgevenden.
De Royal Bank of Canada (RBC) heeft in haar Caribische vestigingen bezuinigd. De bank treft nu ook in Suriname drastische bezuinigingsmaatregelen. Binnen een tijdsbestek van enkele dagen ging de RBC over tot de verkoop van de vestiging op Jamaica, terwijl 20 werknemers van RBC Trinidad werden afgevloeid. Nu wordt ook door vakbondsvoorzitter Willy Rodriguez van de RBC in Suriname, verklaard dat twee hardwerkende stafleden zullen worden bedankt.

De voorronde van de taalcompetitie ‘Spelling Bee 2014’ is van start gegaan in het Cultureel Centrum Suriname. 160 leerlingen van het GLO, 30 van het MULO/LBGO en 17 van het VOS nemen deel aan deze competitie.

Surinaamse agenten leren de Franse methoden en technieken van het sporenondezoek aan. Het in Martinique gevestigde Franse Interdepartementale Anti-Drugs Trainingscentrum (CIFAD) heeft theoretische en praktische lessen verzorgd.

Bij nadere bestudering van het tussentijds ‘Report of current status of ICT in Education’ van het International Institute for Communication and Development (IICD) zal de implementatie van een Nationaal Strategisch Beleidsplan ICT in het onderwijs er voor zorg moeten dragen dat het Surinaamse ICT-onderwijs naar een veel hoger niveau wordt getild.

Suriname neemt onder de Caribische landden een bescheiden derde plaats in als het aankomt op de persvrijheidssituatie. Volgens de 2014 editie van de persvrijheidsindex van de internationale perswaakhond Journalisten Zonder Grenzen (Reporters Sans Frontieres, RSF) behoudt Suriname dezelfde plek als een jaar eerder, namelijk nummer 31.

De Caribbean Development Bank (CDB) signaleert in een uitgegeven persbericht over de hoogtepunten van 2013 alsmede de economische ontwikkellingen en vooruitzichten in de regio voor Suriname een sterke terugval in de buitenlandse reserves en sterk oplopende schulden.

De 53-jarige grondverzetondernemer Martin Lindveld is na te zijn overvallen in zijn woning aan de Vredenburgweg bezweken aan de verwondingen die hij daarbij opliep. De politie zegt in een verklaring dat zijn belagers het huis zijn binnengedrongen, nadat zijn vrouw omstreeks 06.00 uur was vertrok-ken om hun dochter op school af te zetten.

Het ratingbureau Moody’s publiceert zijn meest recente herziening van Surinames credit rating. In het persbericht bevestigt Moody’s Surinames Ba3 classificatie en veranderde het vooruitzicht van ‘positief’ naar ‘stabiel’. Deze verandering is ingegeven door de verslechtering van de staatsfinancien en de stijgende schulden.

Het Bureau Alcohol en Drugs (BAD) gaaat binnen afzienbare tijd over tot een poliklinische verslavingszorg. Hierdoor zal het aanbod van hulp aan cliënten verder worden vergroot.

Directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, drs. Iwan Sno, is de mening toegedaan dat er aan het statistieksysteem van Suriname gesleuteld moet worden.

Education Network Suriname meldt in een persbericht dat Chandrikapersad Santokhi tot nu toe beter scoort in een opiniepeiling op www.edunet.sr. De vraag werd gesteld wie men een betere presidentskanddidaat vindt: Santokhi of Bouterse.

Bij bepaalde basisscholen blijkt niet iedereen helemaaal tevreden te zijn over het project Naschoolse Opvang. Bij de meeste scholen worden de leerlingen normaal voorzien van voeding, maar het allerbelangrijkste, de begeleiding ontbreekt bij vele scholen.

Carl Breeveld zegt dat DOE alleen de verkiezingen ingaat. DOE lijkt een uitzondering te zijn in Suriname, want alle andere partijen zijn al bezig met het zoeken naar partners om samen de verkiezingen van 2015 mee in te gaan.

De oliemaatschappij SOL bereikt wederom een mijlpaal met de introductie van de Shell High Mileage Smeeroliën HX7 en HX5. Deze smeeroliën zijn speciaal ontwikkeld om bestuurders van voertuigen die veel kilometers afleggen of hebben afgelegd, een betere bescherming van de motor te bieden.

De autoriteiten voeren onder escorte van het Nationaal Leger (NL) drugsvliegtuigen die in de afgelopen jaren in beslag waren genomen, af naar het district Para waar ze zullen worden vernietigd.

Op 22 maart zal worden bekendgemaakt wie er allemaal belast zullen worden met de leiding van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP). De drie posten die ingevuld moeten worden, zijn: die van de voorzitter, de eerste vervanger van de voorzitter en de plaatsvervanger van de ondervoorzitter.

De politie houdt vier dieven aan die vermoedelijk deel uitmaken van een tienerbende die sinds vorig jaar talrijke kleine diefstallen en berovingen pleegt bij bezoekers van l’Hermitage Mall en de Lalla Rookh Mall. Volgens de politie gingen de jeugdige dieven heel sluw te werk.

More
articles