Kerst in Franse cel voor drugskoeriers

Date

Diverse Surinaamse drugskoeriers hebben rond de kerstdagen een mislukte poging ondernomen drugs Frankrijk binnen te smokkelen. Dit blijkt uit een vandaag verschenen artikel in ‘France-Guyane’. Maandag jongstleden werd een jonge vrouw uit Saint-Laurent-du-Maroni aangehouden op de Parijse luchthaven Orly. Ze arriveerde met de Trans-Atlantische vlucht uit Cayenne en had daarbij geprobeerd een kilo cocaïne in twee thermoskannen het land in te voeren. Bij nadere ondervraging bleek een zekere 41-jarige Josta Amoïda, een hoofdrol te hebben gespeeld. Zoals naar voren komt uit het onderzoek, heeft deze ‘sponsor’, gevestigd in Suriname, geld naar de verdachte gestuurd om het vliegticket te kopen,  waarbij als tegenprestatie onder andere als ‘muilezel’ moest worden opgetreden. Zij heeft het ticket gekocht, de drugs geregeld en aan de muilezel gegeven, alsook naar de luchthaven gebracht. Gisteren kwam Josta Amoïda voor de rechtbank, waarbij ze een verhaal over het meisje trachtte op te dissen.  De muilezel heeft echter een dusdanige onthulling gedaan, dat Amoïda, die reeds veroordeeld is geweest in een andere drugszaak, vier jaar in de gevangenis zal moeten brommen. In een andere rechtszaak werden moeder en dochter berecht vanwege hun gezamenlijke poging drugs te smokkelen. Het gaat om Frances A. , die 41 jaar oud is en Claudine S., die 19 jaar is. De eerstgenoemde is de moeder van Claudine. Het is de jongste geweest die het initiatief eerder deze maand heeft genomen om haar moeder zo ver te krijgen drugs mee te nemen uit de Surinaamse grensplaats Albina. De contrabande betreft cocaïne die met kruidenwordt gemengd. Moeder en dochter werden evenwel gearresteerd op de Félix-Éboué luchthaven in Cayenne. Het duo werd gisteren berecht. Er waren gisteren eveneens andere drugszaken op de rol. Zo had de 19-jarige Wendy S. op kerstavond gepoogd op een vlucht naar Parijs, cocaïne vermengd met stroop in haar bagage te vervoeren. Ze werd al op het vliegveld Félix-Éboué gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen. Ze zou gisteren moeten worden veroordeeld, maar de rechtbank heeft het proces uitgesteld. De experts hebben meer tijd nodig om de hoeveelheid drugs die werd gemengd, te berekenen. Ondertussen blijft Wendy in de gevangenis.

More
articles