WADA wil sporters langer schorsen

Het mondiaal antidopingagentschap WADA overweegt sporters langer te schorsen als blijkt dat ze langdurig profiteren van dopinggebruik. Olivier Rabin, één van de WADA-directeuren, laat dat weten naar aanleiding van enkele onderzoeken die de universiteit van Oslo heeft uitgevoerd met muizen. Daaruit blijkt onder meer dat de celkernen in het spierweefsel die toenemen door doping-gebruik nog heel lang actief blijven. “We hebben bewijs nodig dat deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen”, reageert Rabin tegenover de BBC. “Als dat echt zo is, zullen we dit voorleggen aan onze leden. In eerste instantie aan diegenen die zitting hebben in de wetenschappelijke commissie, maar later ook aan het uitvoerend comité. Mogelijk wordt de dopingcode dan aangepast.” Volgens Rabin kan het nog wel twee à drie jaar duren voordat er een vervolgonderzoek is afgerond. In november 2013 besloot het WADA al dat sporters die op doping worden betrapt vanaf 1 januari 2015 voor vier in plaats van twee jaar worden geschorst. Door de zwaardere sanctie zijn sporters ook meteen geschorst voor de eerstkomende editie van de Olympische Spelen, een wens die het Internationaal Olympisch Comité al langer koesterde. De controles zullen vanaf 2015 ook worden verfijnd. Zo zal het WADA gebruik gaan maken van verhoor- en recherchemethoden, zodat sporters niet alleen door een positieve test kunnen worden ontmaskerd.

More
articles