UEFA schorst voorzitter Italiaanse bond wegens racisme

De Europese voetbalbond UEFA heeft voorzitter Carlo Tavecchio van de Italiaanse voetbalfederatie dinsdag gestraft voor de racistische opmerkingen die hij afgelopen zomer maakte. Tavecchio (71) mag het komende half jaar geen werk voor de UEFA doen en is op 24 maart volgend jaar niet welkom op het congres van de Europese voetbalbond. De Italiaan werd in augustus gekozen tot voorzitter van de Italiaanse federatie. Tijdens een toespraak in zijn verkiezingscampagne stelde Tavecchio voor om in Italië dezelfde regels in te voeren als in Engeland voor spelers die van buiten de Europese Unie komen. “In de Engelse competitie checken ze de spelers van tevoren. Als het profs zijn, dan mogen ze komen voetballen”, zei de Italiaan, die vervolgens begon over een denkbeeldige donkere speler, die hij ‘Opti Poba’ noemde. “Vroeger at hij bananen en nu speelt hij ineens voor Lazio.” Ondanks de commotie die hij daarmee veroorzaakte, werd de zeventiger – die excuses aanbood voor zijn uitlatingen – toch gekozen tot voetbalbaas van Italië. De nationale voetbalbond zag zelf geen aanleiding om de kersverse voorzitter aan te pakken. De UEFA en wereldvoetbalbond FIFA kwamen wel in actie.
De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond legde Tavecchio dinsdag niet alleen een schorsing op, maar verplichtte hem ook een evenement in Italië te organiseren waarin de strijd tegen racisme centraal staat.

More
articles