‘Blatter wil dat Europa WK-ticket afstaat aan Afrika’

Europa dreigt een WK-ticket te moeten inleveren aan Afrika. Volgens Theo Zwanziger, een lid van het uitvoerend comité van de FIFA, kan een dergelijk voorstel van FIFA-voorzitter Sepp Blatter rekenen op een meerderheid. “Ik denk dat Europa een plaats verliest als de WK-tickets opnieuw worden verdeeld ten gunste van Afrika. Een meerderheid van het uitvoerend comité staat achter Blatter”, vertelt Zwanziger aan Sport Bild. De Duitser zegt dat Blatter een einde wil maken aan de ‘pijnlijke ondervertegenwoordiging’ van Afrika op het WK, te beginnen bij het komende eindtoernooi in Rusland, in 2018. Tijdens het voorbije WK in Brazilië namen vijf Afrikaanse landen deel. Voor Europa lagen daarentegen dertien tickets klaar. Beide federaties, de Europese UEFA en de Afrikaanse CAF, hebben ongeveer evenveel leden. UEFA-voorzitter Michel Platini meldde een aantal maanden geleden dat Europa juist meer plekken verdient op basis van de prestaties. De laatste drie wereldkampioenen (Italië, Spanje en Duitsland) kwamen allemaal uit Europa, terwijl in de hele WK-historie geen enkel Afrikaans land zelfs maar de halve finale haalde.

More
articles