De Week in Retro

MEMORABILIA.
– Niets. ‘Nothing new…’, zou de Engelsman zeggen. Beloften, verwachtingen, veronderstellingen en inhoudloze mededelingen. Daarmee kon een meer dan gehalveerde assemblee, de nationale en buitenlandse vertegenwoordigingen —in aanwezigheid van de pers— het wel weer doen. Gelukkig voor een laatste keer, in gepresenteerde configuratie. De politieke oppositie is zo wars van alle wanordelijkheden, dat men zich maar gezapig terugtrok in de respectieve fractiekamers. Belangrijkste mededeling? 25 Mei 2015 verkiezingen. Als dat allemaal niet eerder plaatsvindt. Want de schade zou daardoor nog kunnen worden ingeperkt. Complete verlamming, bestuurskloven, chaos en onvermijdelijke anarchie…, zaken die nu al de goudvelden beheersen, in ieder geval verder te mogen voorkomen. De ene monetaire autoriteit zegt vertrouwen te hebben en de andere zegt, dat hij nog hoop op goed vervolg koestert. Zouden de beide heren iets anders kunnen beweren…? Duh…, dus echt niet! Naar de week in Retro….
– China. De bevochten vrijheden van Hong Kong staan op het spel. Studenten, ambtenaren, politici en leden van ondernemersverenigingen, eisen dat democratische verhoudingen in Hong Kong onaangeroerd blijft. Sinds een etmaal wordt dat beantwoord met het inzetten van knokploegen. De repubiek Suriname onderhoudt warme contacten met een gewelddadig Beijing, dat lak heeft aan elke vorm van mensenrecht.
– Surishopping. Er is een tendens gaande, dat bonafide ondernemers in Suriname worden weggedrukt ten faveure van de meer corrupte. 25 Mei 2014 of eerder.
– Schulden. Een schuldeiser dreigt Desi Bouterse met het plaatsen van smeuige verhaaltjes op het Internet, als een vermeende en rentedragende schuld van US$350.000,— niet wordt vereffend. Alsof er niet al een overdaad aan markante verhalen op het Internet zijn geplaatst.
– Beri. ‘Mi e go na wan beri, bika moni de fu prati. Bobi de fu fassi…’. Dat zijn zo de beschuldigingen, aan het adres van een meer bekend primitief ingestelde vrouwenaanjager die van de meer kwetsbare misbruik maakt. Bekend talent. Helaas is die onverlaat, niet de enige. Bepaald niet solitair in de verzameling echtelijke en buitenechtelijke kinderverzameling of relatie. ‘Mi e go na wan beri…, bala. Tja go mi mati’.
– Onderzoek. De moorden op vier mannen en gezinshoofden aan de Tout lui Fautkanaalweg, gaan voor verder onderzoek naar internationale organisaties, omdat de vervolging in dit land weer schromelijk faalt. Als het geen ‘blinde muur’ is, dan is het wel een andersoortige wal die zogenaamd/plotseling uit het niets opstijgt. Markant in beide gevallen is wel, dat zowel in de moord op Herman Gooding een gedreven ex-voorzitter van de politiebond alles aan waarnemingen heeft uitgesproken op een radiostation en in het geval van de Tout lui Fautkanaalweg de verklaringen van de huidige korpschef kunnen worden meegenomen. Respectievelijk uitgezet op Radio Apintie in “Niet Zomaar een gesprek” en van actueler datum via ABC uitgezonden in “De Welingelichte Kringen”. Beide uitzendingen op een willekeurige zondag verzorgd.
– AAC. Een aanemer gaat naar de rechter omdat via de overheid zijn goede naam is beklad. Het ziet ernaar uit dat de Staat zich wederom vrij ongezellig in de schulden wist en weet te draaien.
– Acht man ‘plus’. Weer werd een zogenaamde muziekband, in Frans Guyana dit keer, op weg naar Europa gepakt. Met grote hoeveelheden cocaïne in de bagage. Via Cayenne naar Guadelou-pe/Martinique, wordt vaker ook doorgereisd naar een vliegveld nabij Parijs. Ook werd er een enorm droga-netwerk recentelijk opgerold. Die grap zou misschien wel honderden kilo’s op transport hebben gezet. Drugslijnen vanuit SU? Via Frans Guyana naar Parijs. Vanuit Belém do Para naar Argentinië of Chili en dan de bestemmingen Rome, Lissabon, Parijs of Madrid. For-taleza rechtstreekse vluchten naar Duitsland. Dat zijn dan de luchtverbindingen. Met de boot nog lucratiever. Zelfs in compartimenten van zogenaamd te repareren compressoren of versnellingsbakken van enorme grondverzetmachines. De smeerpijpen, weten er alles van. Totdat een zeer grote hoeveelheid aan zwerfkoeien, met de gepoederde neus tegen een stelletje hand-/enkelboeien aanloopt. ‘Bigi bigi bigi kaw so bun!’.
– Roof. Twee geplukt. Hoek Pengel- vh. Wanica- en Keizerstraat. En dan Botrotoertoeroestraat! Gaat goed in SU…, no?!
– Record. Suriname komt onprettig in de annalen van wereldorganisaties? ‘Owru gwenti!’. Nu ook op de kaart voor de meeste Chikungunya slachtoffers? Het ene medium geeft ‘grat hari’ de schuld aan het Ministerie van Volksgezondheid. Terwijl een ander meer regeringsgezinde friemel komt vertellen, dat de enorme aanval van voornoemd virus niet voorkomen had kunnen worden. Rommel info!
– Moderne kruistochten/-vaarders? NRC: ‘Het Syrische regime heeft niet “expliciet toestemming gegeven” voor luchtaanvallen door buitenlandse mogendheden op doelen van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) op 01 Oktober 2014 geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zei maandag in een toespraak bij de Verenigde Naties dat het Syrische regime iedere inspanning die gericht is op het bestrijden van het internationale terrorisme steunt. Daaruit werd door sommigen opgemaakt dat Syrië de luchtaanvallen die de Verenigde Staten en bondgenoten op dit moment uitvoeren op IS goedkeurt. Timmermans schrijft echter dat uit de uitlatingen van de Syrische minister “niet kan worden afgeleid” dat het Syrische regime expliciete toestemming voor de luchtaanvallen heeft gegeven. “Daar-voor zijn de uitlatingen volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking”, aldus Tim-mermans. De vraag of Syrië toestemming heeft gegeven – of wil geven – voor luchtaanvallen van buitenlandse mogendheden op het eigen grondgebied is relevant voor het debat dat de Tweede Kamer morgenavond houdt over de militaire bijdrage van Neder-land in de strijd tegen IS. Nederland gaat alleen bombardementen uitvoeren boven Irak, maar sommige partijen vinden dat de aanvallen naar Syrië moeten worden uitgebreid. Daarvoor vinden veel partijen echter een adequaat volkenrechtelijk mandaat van belang. Zo’n mandaat is er als de regering van een land expliciet toestemming geeft voor luchtaanvallen door andere landen. Het kabinet besloot vorige week dat Nederland zes F16’s gaat inzetten om IS vanuit de lucht boven Irak te bestrijden. Tegelijkertijd levert Nederland 130 trainers om Iraakse en Koerdische strijdkrachten in staat te stellen IS op de grond te bevechten. Een overgrote meerderheid van de Kamer steunt de militaire acties in Irak. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen. Het kan ze op termijn ernstig berouwen. http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/01/timmermans-syrie-gaf-geen-toestemming-voor-luchtaanvallen/ http://nos.nl/zoeken/?s=timmermans http://nos.nl/video/705372-timmermans-steun-kamer-voor-ismissie-historisch.html http://nos.nl/artikel/705367-timmermans-historische-steun.html http://nos.nl/artikel/705554-kamer-wenst-militairen-sterkte.html http://nos.nl/artikel/705743-laatste-f16s-naar-jordanie.html http://nos.nl/artikel/705890-zware-strijd-koerden-en-is-in-kobani.html http://nos.nl/artikel/705906-inzet-f16s-mogelijk-binnen-48-uur.html
– Damske. Prinses Beatrix heeft vrijdagmiddag in Amsterdam de “Majoor Bosshardtburgh” geopend. Betreft een nieuwe opvang van het Leger des Heils voor hulpbehoevende dak- en thuislozen. Na de opening kreeg de prinses een rondleiding. De “Majoor Bosshardtburgh” is gevestigd aan de Oudezijds Arm-steeg en grenst aan het huis, waar majoor Bosshardt in 1951 haar welzijnswerk op de Wallen begon.

– ‘04 Oktober Dierendag’. In Nederland wordt door de dierenbescherming een beroep gedaan, op de vele mensen die op de bewuste zondag ‘de vasten’ beëindigen, om goed na te denken voordat men zich op de massale slacht van levende wezens stort.
– Optimisme. Het staatshoofd is overwegende de volgende kop, euforisch gestemd…? “President Bouterse optimistisch over bauxiet-industrie…!” Oh ja? Laat de gemeenschap eerstens in alle transparantie en openheid weten, wat in een soortement aan ‘intentie verklaring’, misschien wel van de hand ener “Commissie Dilip Sardjoe” c.s., zou zijn getekend met Alcoa/Suralco. Dan kan het volk zelf bepalen, wat de toekomst van de bauxiet en ondertekenaars is. “Bika poespoesie nanga merki, ne leti na faya…”.
– Badr Sital – Siene Proeve. De ene is compleet wars van alles, wat nu in de NDP wordt versierd, gesierd en opgetuigd. De ander heeft de megateleurstelling, helaas tot in het diepste van de onderbuik, te verwerken gehad. Volgens Sital in de laatstelijk uitgebrachte ‘Parbode’, heeft de huidige leiding van de NDP in vergelijken niets meer met de verworvenheden en het veiligstellen van ‘de revolutie’ te maken. Siene Proeve is dieper dan diep teleurgesteld en zal hoogstwaarschijnlijk als ‘strijder van het eerste uur’ worden opgeroepen om zich per ommegaand met de voorzitter van de NDP te komen verzoenen. ‘Brasa nanga bosi, kande wan ‘tjoerie’…, en het is weer voor enkele maanden goedgemaakt met tante Siene. Echter is dit allemaal maar een voorproef en nog meer van het indicatieve, een onomstotelijke herbevestiging, dat: adviseurs, het merendeel aan kabinetsleden, coalitiegenoten en aangelengde sympathisanten, niet meer door Bouterse kunnen worden geïnspireerd. Het gevoel is compleet weg en dreigt nooit meer terug te zullen keren. Zelfs de teruggewezen Abrahams, is niet meer in een positie om het staatshoofd stoeltje aan te schuiven of een paracetamol aan te reiken. Iedereen doet maar vanuit een tweetal adviseurskabinetten en daarna dan weer opgesplitst, in elk twee belangengroeperingen. Maakt dus eigenlijk vier regeringsregimenten. En dan weer onderverdeeld in teleur-pelotons.
– Inboeten en nu wegwezen. Virtueel treintje en dus geen zesbaans ’highway’ of ‘double deck overfly’, indachtig de Miami-styling. Geen ziekenhuis Wanica en geen 18.000 woningen. Volgens bestaande rekenkunde een onmogelijkheid.
– Penalty. Dino B. heeft een bekentenis afgelegd ten overstaan van het Openbaar Ministerie en Preet Bharara in de USA. Hij moet zich voor een federale rechtbank verantwoorden ter zake voornemens een terreurgroep (Hezbollah), in Suriname te faciliteren. Maar over die de terreurdreiging, werd met geen woord door het staatshoofd in De Nationale Assemblée gesproken. Men leeft nu eenmaal in een tijd van mondiale bestrijding, van wat allemaal ISIS heet…!
– Signaal. Het weglopen van de oppositie uit de buitengewone vergadering van De Nationale Assemblée, op 01 Oktober 2014, vormt een duidelijk signaal. Een teken dat de zich terugtrekkende leden niet langer zullen meegaan, met utopische gedachten die het staatshoofd in het parlement kwam presenteren. De oppositie is ervan overtuigd, dat de huidige regering in de afgelopen vier jaren niets wat op duurzame ontwikkeling lijkt, heeft weten te realiseren. Wat de toespraak van het staatshoofd in de categorie ‘compleet ongeloofwaardig’ plaatst. Geloofwaardigheid in toespraak de dato 01 Oktober 2014, inmiddels tot nulliteit gereduceerd.
– Inspireren en motiveren. Adviseurs en regeerkabinetsleden/-adviseurs vertonen metaalmoeheid en zijn niet meer tot grote daden of zaken aan te zetten. Vier ‘poli poli’ kampen…, gaan ieders zijns weegs.
– Roof van bejaarden. Mishandeling en verkrachtingsdreiging conform Boko Haram uit Afrika. Dat zijn de dagelijkse beelden van nochtans, bij de politie aangemelde geweldsdelicten. nl.wikipedia.org/wiki/Boko_Haram
– Harvey. Speciale ambassade in Parijs aangekocht om een nieuwe poort van Europa te creëren / realiseren. Meer een overstap naar Afrika! Niet Amsterdam, Den Haag of Brussel. Parijs met inderdaad de “Folie Bergère’. En een Caligula-achtig bouwsel, wat van alle zijden kraakte als een vooraf ingericht spookhuis. Ondanks de vele waarschuwingen, geen gekke dinges te doen. Praatjes verwerkt, dat men initieel delen van het Unesco-gebouw zou gaan gebruiken. Nog onzinniger prietpraat. Paris werd een flop en toen moest Harvey ook nog gaan reizen via Cayenne. Voor een verdachte man op leeftijd, geen eenvoudige opgave. En dan de haring van Buitenveldert moeten missen? Of de vrienden in de oude studentengemeenschappen. Vervelende zaak en dus gaan we afbouwen. Ook het bedrijf in zonnepanelen? Misschien, dat familieding ook ja!
– 06 Oktober. Eerstens waren het de schoolleiders. Toen weer dat er tegen gevaarlijke muskieten gespoten moest worden? Of betere afspraken met de EBS te kunnen maken? Ach, veel belangrijker is dat de ouders nu kort voor de wijziging werden aangezegd…, de kinderen niet meer op 06 Oktober maar op maandag 5 Oktober 2014 op school worden verwacht. En belangrijkste uit het parlement? Dat op 25 Mei 2015 een verkiezingsdatum is vastgesteld. Of eerder.
– Sales. Bermverkoop van voertuigen wordt aangepakt? Of heeft men het over vuil en autowrakken die op de bermen staan en hinderlijke gedierten aantrekken. De advertentie van de districtscommissaris, is niet duidelijk in opstelling.
– Scala. Wisselkoers, Brandstof, ‘government take’, huurwaarde-/vermogensbelasting, corrupte onderhandse gunningen en leningen, toges intentieverklaringen in de mijnbouw, oplopende prijs van levensmiddelen, inflatie, nationale veiligheid/integriteit/soevereiniteit, tsunami-gevaar vanuit het Brokopondo stuwmeer, structurele energietekorten, ebola in de USA en chikungunya in SU. Resultaat van regeringsdaden en dus consequent falen. Niet de devaluatie van de SRD vergeten!
– Reëel. De koninklijken van Real Madrid wisten in Sofia te winnen met twee tegen een. Maar bijna kwam door een “assist” van ene Misiedjan, de stand op 2-2. Diaspora tot in het achterland van Bulgarije.
– Zweef teki. Touw Ngie Tjouw nam afscheid en krijgt per ommegaand een baan op Sport- en Jeugdzaken. Ministerie dat nu nog in beheer is bij de Mega-combinatie ‘plus’.
– Verleiding. De verleiding is niet zo groot, maar het is wel weer tijd om ‘feeble minds’ van onder meer Irene Pengel te corrigeren. Op 17 Oktober 1997 heeft Venetiaan de ere-voorzitter van de NPS absoluut niet weggejaagd van ‘Grun Dyari’. De woorden van een andere Pengel, namelijk Walther Pengel…, dat: “…er een ‘onruststoker’ het partijterrein was opgekomen…”, deden Henck Alfonsus Eugene Arron besluiten om de plek, na twintig spannende minuten te verlaten. Mede om het feit, dat de daar aanwezige en verhitte mens, gecompleteerd met de 38 graden C. van die zondagmiddag, niet bevorderlijk waren voor een erkend hartpatiënt. In samenspraak met de politieleiding, is toen aan Arron en zijn sympathisanten gevraagd, om de erevoorzitter naar veiliger oorden te brengen. Dat is dan ook door trouwe vrienden verzorgd. Al ver vóór die beruchte data, in de jaren tachtig en ook negentig, kon men Irene Pengel op verschillende NDP-podia terugvinden. Haar goed recht. Maar te denken, dat zij rond het jaar 2000 instaat zou kunnen zijn –op basis van vermeend erfrecht– de NPS te kunnen verkopen aan de NDP, kan alleen aan schlemielen, worden overgelaten? Geeft al aan dat deze unieke dochter van Jopie nooit goed begrepen heeft, waarom Arron en de zijnen, haar familie trouw bleven en directe omgeving wisten schoon te houden. Helaas heeft ook daar aan de Marowijnestraat, de paarse verf weinig stuitbaar –na de aanslag op de NPS van 25 Februari 1980– compleet overgenomen. Als er geen ruggengraat is…, kan men ook moeilijk enige vorm aan solider ratio verwachten. Het is goed dat deze leugens worden herhaald, door de huidige staatsmedia. Temeer men op termijn redenen zal hebben tot algehele zuivering en misschien wel opheffing van die geïnfecteerde huizen. Gloor, lisol, onverdunde creoline en wierook, kunnen/ mogen daarbij in het geluksjaar 2015, redelijker bijstand verlenen. Cheers!
– “Let’s go…, bro”. Al aan het begin van de buitengewone vergadering van De Nationale Assem-blée, liet de oppositie in het parlement het afweten en vertrok, na het intekenen om de bijeenkomst mogelijk te maken, de grote zaal van De Nationale Assemblée. Breeveld bleef elitair zitten. De oppositie gaat ervan uit, dat de Regering Bouterse geen mandaat meer heeft en per ommegaand zou moeten opstappen. Met de verdwijnhandeling viel de toespraak van het staatshoofd met hoorbare plons in het water. Precies op het punt, dat er volgens Bouterse –in grote eenheid met het volk– zaken bereikt zouden worden. Het mag wel weer vermeld, dat waar de regering A aan/afkondigt, de ervaring leert, dat men onbeschaamd met B bezig gaat. Bezuinigingsplicht betekent bij deze regering heel gewoon: ‘verspillingszucht’. Zo ook weer op de eerste Oktober van 2014. De vorige regering werd verweten ‘geen middelen’ te hebben achtergelaten om een goede start in 2010 te kunnen maken? Wat natuurlijk op een grote onwaarheid berust, als men ziet waarmee en op welk niveau direct na Augustus 2010 werd gestoeid. Met ene Abrahams, op de voorplecht van het rampschip. Telting liet honderden miljoenen aan cashmidden en reserves achter. Zoveel van het goede, dat men zelf tussen 2010 en het heden overging tot het verpatsen van grote delen uit de goudvoorraad. De huidige regering heeft ‘dit/dat’ gerealiseerd, waar de vorige regering –uit prudent handelen overigens– het zou hebben laten liggen. Enzovoort, enzovoort. De ‘sociale wetten’ zijn geslagen, maar de financiering is nog compleet onduidelijk gebleken. Minimumloon voor een ieder bij overheid en bedrijfsleven, maar de particuliere sector protesteerde toch heftig? Enorme plannen worden opgesomd, maar de realisatiegraad en de middelennota ontbreekt ten enen male. Wel werd een waslijst aan financiële instellingen opgenoemd, die leningen ter beschikking hebben gesteld. Hoe groot een totaal terug te betalen schuld is, zal op termijn weer moeten blijken. Er komt een woningbouwfabriek. Die moet duizenden woningen gaan produceren. Daarbij wordt weer niet duidelijk gemaakt, dat een deel van de productie al voor de regionale export is gereserveerd. Hoeveel is niet duidelijk geworden. Er komt een tramstel wat voorshands tussen Onverwacht en Paramaribo moet worden ingeboekt, met extrapolerende werking naar Zanderij. Wat de tarieven zullen zijn en of er überhaupt is gewerkt met een verantwoordelijk samengestelde haalbaarheidsstudie, bleef in het midden zweefhangen. Welke compensatieregelingen zijn er voor de bushouders die misschien wel hun ‘core business’ kwijtraken of kunnen die aandeelhouder worden van de trammaatschappij? De Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman moet wachten op een goed gekozen moment, hij dan geloofsbrieven –als nog toe te laten ambassadeur– in het dienstjaar 2014/’15, zal mogen aanbieden. Een medium meldde, dat Noorman naar Amsterdam afreist om daar een ‘Ferrier-lezing’, uitgesproken door de Nederlandse minister van Handel, aan te kunnen horen. Er is in De Nationale Assemblée een wisselkoersregiem besproken. Maar niet dat de dagkoers weer ouverturen maakt. Een groot aantal geplande/afgewerkte bruggen en de met problemen opgezette Commewijnedijk werden aangemeld. Enkele werken moesten noodzakelijkerwijs, zeer snel worden neergezet wil de chaos niet overnemen. Zoals die in de Wulfinghstraat, nabij multipel scholencomplex en nog op te leveren gerechtsgebouwen. Asfaltering in vele kilometers zou zijn gerealiseerd en in vervolgstadia ge-bracht. De rehabilitatie van stuk gereden wegvakken, nauwelijks aandacht gekregen. De ziekteverschijnselen en virussen die Suriname per heden belagen, werden zijdelings aangetikt. Overal water, licht en behuizing voor iedere Surinamer? Er ligt dus nu weer een toespraak, volgestouwd met beloften, wenselijkheden en nog te financieren spul. In dit stadium de sceptici alle ruimte geven en kijken wat de aansluitende debatten in dit verkiezingsjaar, nog kunnen opleveren. In ieder geval is aan de huidige regering Bouterse, in woord en geschrift te kennen gegeven, dat het de hoogste tijd is om te gaan, en weer anderen zijn specifieker in hun bewoordingen geweest. ‘De verkiezingen zijn al gewonnen door de oppositie…’. Formeel zal dat dan ook op 25 Mei 2015 worden aangemeld, nu de verkiezingsdatum is genoemd. Als de huidige regering Bouterse niet voor die tijd alsnog implodeert. Want daar ziet het er wel weer stevig naar uit. Meer gegeven indringende boodschappen en signalen die werden uitgestuurd en op divergente antennes ontvangen.

In het bijzonder, als het ene kabinet aangeeft/meedeelt, geen enkel onderhandse gunning te hebben getekend of te zullen tekenen. Vervolgens blijkt dan, dat er inderdaad elders wel de benodigde handtekeningen werden geplaatst. Waar klaarblijkelijk ook handtekeningen werden ge-schrapt, is natuurlijk bij het reeds toegezegde aannemen van een aantal kandidaten voor de ambtenarij. Een ongehoorde interventie van bovenaf, welke knap veel kwaad bloed zette. Moet echter allemaal nog geheel uitkristalliseren. Heel gewoon, een kwestie van tijd.
In ieder geval, is die infolekkage opgevangen. Net zoals men hier Nederland wil volgen/copiëren, door zaken al een dag voor 01 Oktober 2014 naar de welwillende en ondersteunende publiciteitslichamen te willen lekken. Heeft ook zo z’n charme en schept duidelijkheid, op welke toer men bezig is geraakt. ‘No fears, no sweat! Just a power leak’. Het wachten is nu op het klein- en wisselgeld van Limburg. Wat deze voor velen nu wel rustig mag houden of in eigen zak steken.
Want ook die uitlaatklep, heeft het nationaal voor velen reeds gehad. “De regering deed het niet slecht…”, geeft alleen maar aan, dat er straks op E-bay of Marktplaats nogal wat oogkleppen en ernstig gestoorde hoorapparaten, te koop zijn gezet. De energieparagraaf? Oud nieuws! Ook in de Verenigde Naties heeft men een portie onzinnigheden, uit Lackin’s betoog mogen meenemen, destilleren en raffineren. Beschamend, namens ons land ‘de jaarrede in de VN-algemene vergadering’ te mogen uitspreken. Chaotische bijdrage die zo in de papershredders werd gemikt. Geopolitieke wanorde in het cerebrale, nochtans nadrukkelijke wist af te geven. Ook daar heeft men dus de buik van vol. Greneda’s zuivering van Cubaanse bezetting (1983 en ‘de Krim’ –als crimineel geannexeerd deel van Oekraïense grondgebieden (2014), in de geopolitieke vergelijking gegooid? Hoe haalt men het in de bovenbol, als de werkelijke geschiedenis van ‘de Krim’ en het misdadig Stalinisme, in historisch perspectief van stal worden gehaald. Blijkbaar veel teveel dossier voor een soortement aan beperkt geestelijk reservoir. Maar dat wist men al in Rio Branco en dan toch nog dit allemaal vandaag de dag aan gepredikte nonsens. Veiligheid van burger en staat? Houd het hart maar vast. Mijnbouw zal voortbestaan in de Republiek Suriname. Stel nou een scenario vast, dat dit niet het geval zou mogen zijn. De agrarische sector heeft zo z’n jarenlange en historische bijdragen. De mijnbouw zal echter dominant moeten blijken voor de komende jaren, wil niet het allerergste dit land nochtans overkomen.
– Eindhaven. Jozef Eduard Vijzelman eens een uitstekend scheepvaartloods, zeer gewaardeerd, innemend, bijzonder en bemind mens…, is niet meer. De familie maakte zijn verscheiden bekend.
– Rijkdom. De echtgenote van het Nederlandse staatshoofd, heeft woensdagmiddag “Markthal Rotterdam” geopend. Het is de eerste overdekte ‘versmarkt’ van Nederland. De energiezuinige markthal bestaat uit een enorme koker en marktvloer. Omhuld door een kunstzinnige boog, waarin 228 appartementen gevestigd zijn. De Markthal werd op een historische plek aan de Binnenrotte gebouwd. Máxima kreeg een uitgebreide rondleiding. De hal is geïnspireerd op versmarkten in Barcelona, Valencia en Stockholm. Een aantal weken geleden werd het nieuwe Centraal Station van Rotterdam door haar man geopend. Rotterdam beleeft mooie dagen. Het allergrootste cruiseschip voer de haven binnen. Nadat de passagiers van boord waren gehaald, werd aangevangen met een enorme onderhoudsbeurt die weken zal gaan duren. Zie ook NOS.nl en AD.nl
– Krutu. Er komt met grote spoed een conferentie aan, de zogeheten “Grand Krutu”, om de gevaren te bespreken die nu dreigen in en rond het stuwmeergebied. Goudzoekers hebben de veiligheid van het stuwmeer, de krachtbronnen daar gevestigd en de totale gemeenschap ten noorden van Afobaka ondermijnd, door het weinig legaal en meest gevaarlijk zoeken van/naar goud.
– Onderhands. Als er structureel ‘onderhandse dinges’ worden gegund, door het ministerie van Openbare Werken, zal Rabindernath zich op dit moment niet geroepen voelen, om op nieuwe vragen of zaken te reageren. Vooral niet als er pas geleden door een van zijn bazen op ABC radio is medegedeeld, dat hij principieel geen onderhandse gunningen tekent, maar dat er een ander kabinet in SU bestaat, waar dat allemaal wel gebeurt. Maar dan is men er nog niet. Men kan gunnen, uitvoeren en dan wachten tot je ‘een ons’ weegt, op het te betalen geld voor diensten of geleverde goederen aan deze overheid. Van de ene zijde prestatie en van de andere zijde knallende wanprestatie. De rechter krijgt het nog veel drukker, bij vorderingen van leveranciers aan de Staat. Bij boventafel en ondertafel gunningen of wie ook mocht tekenen. Op welk kabinet daar ook bij was betrokken…, de bonafide zal moeten zijn uitbetaald door de meer malafide. ‘No span…’, want wat in het vaatje zit kan zuur ruiken maar is in lengten van dagen niet verzuurd. Inmiddels blijft Jogi, met plezier verder graven.
– Gomballen. ‘Onder de gordelrok…’. Limburg heeft meer dan een half uur lang, op de staatsradio en in nogal opgewonden staat laten weten, dat hij gewoon ‘niet durft’ komen. Hij zal niet met Sharmilla in debat (kunnen/mogen) gaan. Kreeg ook nog waarschuwingen van huis mee, om zich niet te misdragen in de microfoon van de staatsradio…! Dus ook niet in de ether. De hoogontwikkelde mevrouw Sharmilla, wilde een debat met iemand die haar gelijke niet is. Individu welk consequent…, in ernstig primitief format aangedreven, betrokken wetenschapper in discutabele duisternis wenst over te brengen? Het is eigenlijk toch wel weer goed, dat Limburg –uit hoofde van zijn hele ‘zijn’– weigert om op niveau te komen ‘debatteren’. Zou hij toch al ‘ondro nyan’ verliezen.Voor Sharmilla is het hoegenaamd veel beter, de man te laten raaskallen totdat bepaalde momenten aan zuurstofgebreken intreden. Vervolgens zij dan met opgeheven hoofd en in minachtende zwijgzaamheid verhuld, zich op de komende electorale metingen stort. Komt tijd komt altijd wel weer raad, voor een soortement aan mens die de vraag stelt: “… wie men wel denkt…, dat men de demagoog voor debat mag of kan oppoederen…’. “Mi bigi bigi bigi, moro dem trawan…!” Dacht Joseph G. op weg en in alle gekte, naar het midden van de vorige eeuw eens ook…, totdat deze ‘strak’ ter verantwoording werd geroepen! http://nl.wikipedia.org/wiki/Der_Untergang Gewoon heden-/alledaags sujet, ongekruid in het eigen vet laten smoren. Kan wel even duren…, hor. ‘Moi moi mevrouw, san ye span nanga dem tra sortu libiwan…? Yu na a skoro misi…, toch?’. ‘Hori na shat-koto, fu wan bun bun bigi momenti…’. Huuuuuuh, wat een moppie wordt dat…, met die steriel afgedroogde ‘lemki borgoe’!
– Kwaad. Inderdaad reeds geschied. Ziet geheel in de war gebracht, drie vrouwen met elkaar ‘keuvelen’, in zogeheten (UN-) ontbijtenverband. Wie zorgde voor dat gezamenlijk ontbijt en wie gaf daar ‘groen licht’ voor? Ook belangrijk, vanuit de erudiete delegatieleider Lackin bezien. De fotoman denkt, ‘…die kiekjes moet ik wel hebben…’. Denkt echt alleen maar aan zijn Facebook Wall, hor. Bijna niet te geloven. Net een infantiele groupie. En dat in functie. Maar intussen…, heeft hij met het maken en publiceren van de fotootjes –want er waren er veel meer– zowel in Nederland als in Suriname zijn eigen naam ook op de ‘wall’ gekregen en geprikt. Hoe hij daarna ‘Off the wall…” geraakt, laat zich wel raden. En wat Lackin zijn rolletje bij vertoond fenomeen en setting was…, zal het forensisch sporenonderzoek –mits goed gedaan—wel degelijk aangeven. Kinderlijk gedoe allemaal. Er zal altijd wel weer iets niveauloos plaats hebben. Op conto van de totale gemeenschap.
– Vlaggen. Een verbindingsbrug tussen de I. Ghandiweg en Oud – Pad van Wanica, werd zondag jl. geopend voor het openbaar verkeer. Redelijkerwijs om straks een rijper kans te creëren, de be-staande en verouderde brug –tussen de Van ’t Hogerhuysstraat en de M/L Kingweg– te rehabiliteren en in uiterst geval helemaal te vervangen. Plan uit de regering Venetiaan. Welke in openbare aanbesteding, gunning en uitvoering werd/was gebracht. In of onder beschaafder omstandigheden, zou enkel de Surinaamse vlag als teken van nationale eenheid mogen wapperen. Maar het werd weer een enkeltje aan onbescheiden en weinig te civiliseren paarse vertoning. NDP-vlaggengedoe en dus een gecoupte bedoening. ‘No problem at all…’. Goed dat het Volk van Suriname, dat allemaal goed in zich opnam. De brug zal los van de aangedreven poespas, het meer dienstige gaan bewijzen. Zelfde moment enig gedetecteerde opwinding bij Parmessar met de panamenio. Eentje die helaas voor hem, niet alleen een belangrijke plek als Caricom-vertegenwoordiger binnen ACP-EU aan zich voorbij zag gaan. Ook vragen kreeg te verwerken, over vele tientallen miljoenen aan ‘onderhandse gunningen’ die via het departement OW, volgens een gewetensbewuste Jogi, werden versluisd. En Jogi kan het met al zijn goed geïnformeerde departementscontacten, wel weer levensbreed opmeten en dus weten. Heeft absoluut geen missen.
– Enclaves. Wordt Suriname opgedeeld in religieuze vastenenclaves of deelgebieden omdat plotseling etnische groeperingen zich op grondenrechten beroepen? Het is al een groot probleem om dit land in rationeel opzicht op gang te houden, als ieder etnische groep, uit hoofde van strakke saamhorigheid, toch nog individueel, tal van nationale feest- en vrije dagen opeist. Nog mooier wordt het al op bepaalde dagen, er geen business kan zijn, omdat weer een andere groep vanwege de te belijden religie zulks niet wil. Het wordt tijd, dat de integratie van alle volkeren weer ter hand wordt genomen en met respect wordt gereactiveerd. Want zo komt men geen stap verder en wordt de gedeeld-/verdeeldheid alleen maar groter. Een grote Chinese groep herkoloniseert Suriname op dit moment en wil van alles aan deze samenleving opleggen. Daar komt gegarandeerd groot verzet tegen. Let op! Een grote groep Brazilianen draagt het goud weg uit dit land en laat grote mijngaten achter. En men wil Suralco aanspreken over de mijnschachten en prachtige meren die men in legaal verkregen concessiegebieden heeft liggen? Het land is in de war. Laat men maar gaan tellen, wat de schade de Braziliaanse garimpeiros illegaal in ons land aanrichten. En wel in vierkante meters en daarna zien wat de bauxietmaatschappijen die ons allen te vreten gaven nog in portefeuille onderhouden / onderhielden. Saldeer die oppervlakten en extrapoleer. Lopen dan nu ook kans, dat een tsunami van stuwmeerwater de gehele Surinaamse samenleving naar zee spoelt. Maar men doet niets en men blijft slapen. Helemaal geen beweging om dat gevaar te keren. Steun en hulpdammen worden uitgegraven en dit bestuur Bouterse, zit maar vanuit een aircokamer, kleine brandjes te blussen. De mensen die de goudzoekerij moesten reguleren, waarschuwen voor de allergrootste ramp. Hydrologen waarschuwen voor de allergrootste ongelukken. Maar men slaapt genoegzaam verder en is niet zichtbaar als landsbestuur. Wat er moet worden gedaan, wordt niet gedaan. Mooie auto’s worden gekocht en uitgedeeld. De illegale goudzoekerij lacht zich een stuip en gaat gewoon door, een heel land in gevaar te brengen. Eigendom van land is nu ook een vloek geworden en dan durft men nog huurwaarde-/vermogensbelastingen in rekening te brengen, terwijl de eigendom en het legaal verdiende vermogen, door criminelen wordt belaagd. Toch maar weer diefijzer laten maken en aanbrengen, mensen! Loze beloftes en volksverlakkerij. Iedereen doet maar wat. En de leugens vliegen door de microfoon van de staatsradio. Het is de allerhoogste tijd.
– Gewicht. Het gewicht van de foto’s makende of pinnende ambassadeur en zijn Facebook – affiliatie, zou voor de transnationale ophef hebben gezorgd? Camouflagepraatjes en grotere onzin, toch nog wel weer verwoord. “People got caught with their pence down…, nothing else”. In Suri-name houdt men het volk voor de gek en de animositeit richting Den Haag, kunstmatig meer dan levendig. ‘Behind closed doors…’, is het geheel wat anders! Kun je de kaas even doorgeven Maxima? En dat weten de ingewijden die ambtelijk en protocollair de snufferd dicht moeten houden. Ambtsgeheimen. Mac Donald schond die codes en bracht een deel van het geniep naar buiten. Niet de ambassadeur…, maar het geniep dat werd geopenbaard bracht de grensoverschrijdende ophef. Niets anders. Men moet dit land niet opnieuw knollen voor citroenen trachten te verkopen. Natuurlijk heeft Mac Donald zich op een niveau bewogen waar hij formeel niet thuishoort. Maar wat te doen met mensen die elkaar achter gesloten deuren aan de ontbijttafel complimenteren, terwijl het volk van Suriname en Nederland in het ongewisse wordt gelaten. Kan men de ontmoetingen in ‘Rio’ met Van Mierlo nog herinneren en de daaropvolgende debatten in de Tweede Kamer oprakelen? Als er niet een fotograaf was geweest die het hele minnespel op de pagina’s van De Telegraaf en Algemeen Dagblad plekte, wist Paramaribo helemaal van niks. Zie ook de fotograaf die slachtoffers ‘Moi Wana 1986’ in Moengo vastlegde en de foto’s meteen overseinde naar Rotterdam. Was dat niet gebeurd dan had men niet meteen geweten, wat daar plaats had. Fotolekkages zijn voor bepaalde mensen alleen een opstapeling van hetgeen ze dit volk hebben aangedaan en ook nog trachten te prolongeren. Gelukkig komt ook daar weer een eind aan. Kan men zich nog herinneren, dat er geen buitenlandse kranten en tijdschriften mochten worden geïmporteerd? Kan men zich de PALU-censuur bij de media herinneren? Kan men de vernietiging en sluiting van media nog voor de geest halen? Waarom denkt men, dat Limburg elke dag op een gecoupte SRS buiten zinnen treedt en freewheelt op kosten van de belastingbetaler? Wat een domme vraag, toch…? Op niveau? Juist ja! ‘Tide tamara, we go yere moro fara’. Maar dan in en vanuit het ‘huis van de democratie’. Want ook daar is men democratisch in doorgedrongen, toch? Ook na alle kwaad, wat werd geïnitieerd en ingezet, toch? Jawel, ‘i sabi toch culturalismen…’! “DNA, manana por la manana”. Gelukkig voor de allerlaatste keer. In September 2015 VVV-verkiezing en daarna inauguratie van een president. ‘Neks no fout…, ala sani e kom bun!’.
– Lackin. ‘Double trouble cq. standards of another Catch-22 or a prolonged Calimero setewasi’. De hooggeleerde en erudiet geopolitieke wetenschapper, hield een seculier, blijkbaar voor de eigen consumptie, ‘verklarende toespraak’? Over noodzakelijker interventies van weleer en meer van dat soortement aan vergankelijk spul…! Nog wel in de grote zaal van de belangrijkste wereldorga. Hoe men daarbinnen is gekomen (?), weet de internationale gemeenschap intussen en helaas wel weer. Grenada, Oekraïne, Kosovo.
Falkland/Malvinas…, in de geo-maalmolen van Winston? Denkt men nou echt, dat de grote wereld op die obsolete verhaaltjes zit te wachten?
Tenzij een zwak aftreksel van de ‘Comedy Factor of Caracas”, namens ‘Nicolas Unasur’ verplicht moest worden voorgedragen. “Want jullie zijn groot en wij zijn oh zo klein…”, zei Calimero ook eens heftig getraumatiseerd. Houd toch op, man! En dan verklaarde Lackin ook nog onbeschaamd, dat hij namens Suriname en de Caribische regio dit soortement aan zaken ter tafel legt. Als hij dat nou in het parlement van Guyana zou neerzetten of plekken, was er niet veel aan de hand. Want daar hoort Lackin eigenlijk met dit soort wollige praatjes, wel weer genoegzaam in thuis. In de Algemene Vergadering van de ‘United Nations’, met dergelijke ‘out dated bias …’ aan komen vliegen (?), geeft alleen maar het hoofdschudden en de collectieve lachers, kans van slagpinuiting. Dramatisch.
– Mooi weer. Ze worden allemaal bewindvoerders op ministeries, moeten beleid uitvoeren en blijken met z’n allen in slaap te zijn gevallen of prioriteitenstelling absoluut niet te beheersen. Blijkt dat de top van het Ministerie van Volksgezondheid, gedegen waarschuwingen in wekelijkse bulletins van de PAHO/WHO of niet kan lezen of totaal in de wind hebben geslagen. Waarschuwingen van maanden geleden over situaties die zich in Brazilië en Colombia voordeden…, niet gezien of niet van gehoord? Uit Venezuela hoeft men niets te verwachten, vanwege een steeds achterlijker wordende bestuursvorm die daar intrede kreeg. Overal inschattingsfouten in Suriname. Of het is wederom zo, dat de alwetende heren en dames elkaar voor de voeten lopen. EBS was en is het allergrootst contemporaine voorbeeld. Een technoloog laat vast weten, dat hij geen enkele boodschap heeft aan wat ‘de artsenij’ te vertellen heeft of wat er van de overheid nog aan mededeling komt. Hij voert zijn eigen kennis op, met de middelen die deze beschikbaar heeft. Nog zo eentje. Eerstens ging de bewindvoerder van Volksgezondheid lekker op vakantie en toen was hij plotseling na terugkeersommaties, naar een lezingencyclus uitgezonden en/of richting conferentieverzameling. Wie houdt wie voor de gek? Nu gaat men prioriteiten stellen om het binnen-/achterland te voorzien van bestrijdingsmiddelen ‘a raison’ van een (01) miljoen SRD? Daartegenover staat nog steeds een (uitvaart-) kostensamenstelling van SRD 1.2 miljoen. Laat het duidelijk worden, aan de meer lumineuze op Volksgezondheid en in de leiding van deze regering Bouterse, dat zowel de kustvlakte als het binnenland evenveel aandacht en dus maximale bestrijding van ‘Chikungunya’ opeist. Theoretiseren is één. Levensredding van elke Surinamer en ingezetene heeft geen achterlijke noord/zuid begrenzing. Zet dat maar goed vast, in de deelformaties van en de cerebrale gedeelten in de selectiefbelaste “ton ton”. Alle mensen binnen onze landsgrenzen zijn gelijk te behandelen. Intussen, hebben wel die levensbedreigende RGD-artsen ingebonden en hun illegitieme stakingsacties opgeheven.
– SRS. Op ongehoorde wijze wordt de VHP en de leiding van die partij, door een aantal ongeschoolden, nietsnutten, werkschuwtuig en primitieve verschijnselen, via de door de belastingbetaler onderhouden Staatsradio, onbegrensd aangevallen. Men moet dat maar meer doen en de bevochten soevereiniteit van dit land, verder ondermijnen. Als het integriteit-/soevereiniteitsvraagstuk al niet door drogatransporten wordt onderhouden, is het wel de criminele overheidspropaganda, waarmee straks de internationale gemeenschap dit land zal veroordelen en knallend om de oren mag slaan.
– 01.10.2014. Het is niet waarschijnlijk dat de scholen op woensdag 01 Oktober 2014 zullen starten. Het komt het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zo voor, dat de meeste motivatie van schoolleiders is verschoven naar de datum van 06 Oktober a.s. Gegeven die werkdag op een maandag valt. In ieder geval kunnen de scholen dan op vrijdagmiddag al grondig bespoten worden tegen insecten, termieten en ziekteverwekkende muskieten. Uitgaande van het feit, dat de wensen van de schoolleiders (…), overigens niet al teveel te maken hebben met de ‘chikungunya dreiging’ alleen. De EBS wordt intussen wel gemaand om voldoende energie klaar te hebben, voor de opvang van extra belastingen van het energienetwerk als de scholen opstarten.
– Fesa. Uit Den Haag wordt van verscheidene zijden begrepen, dat er een receptie zal worden weggegeven om de nieuwe ‘tijdelijk zaakgelastigde’ van Suriname te introduceren. Een vervangende ‘lijst voor genodigden’, zou al zijn samengesteld. Waarom dat allemaal aan feestelijkheden niet samenvalt, met de viering van de Onafhankelijkheidsdag op 25 November 2014 is maar een vraag. Wel een meest legitieme, in tijden van opgelegde versobering.
– VVD. De VVD wil van PvdA-minister Timmermans exact weten, wat deze in New York heeft afgesproken met Lackin uit Suriname. Mede door de opgerekte mededeling van de regering Bouterse en bevestiging van Timmermans, dat agrément van Ernst Noorman werd bekrachtigd en deze dus binnen afdoende tijd geloofsbrieven mag cq. zou mogen komen aanbieden/overhandigen, heeft de VVD via voorzitter “Commissie Buitenland/Suriname” parlementaire beantwoording gevorderd. Het is precies een jaar geleden, dat dezelfde Timmermans “agrément” voor een ambassadeur aanvroeg (…), maar in het diepe duister werd gelaten/gehouden, ter zake welke beslissing dan ook. Er werd toen wel bij gezegd, dat ‘…de tijd er nog niet rijp voor was…’. De VVD wil September 2014 nu toch wel goed weten, welke voorwaarden en/of afspraken tot de nog steeds ‘virtuele rijpheid’ van agrément-verlening hebben bijgedragen. In 2010 sprak de toenmalig ‘chef de post’ Jacobi nog voor ieders beurt, op het terrein van De Nationale Assemblee…, gevleugelde en verbazingwekkende zaken uit: ’…dat er een democratisch model…’, voor verkiezing van Bouterse en Ameerali was waargenomen? Woor-den van gelijke strekking. Echter ook dondersgoed wetend, dat de verkiezing grondwettelijk niet op de juiste dag –maandag in plaats van dinsdag– plaatsvond en dat mensen die betrokken waren bij een “coup d’etat”, eigenlijk het presidentschap niet mochten ambiëren…, laat staan opeisen. De protestgeschriften werden in aanwezigheid van Jacobi door Geerlings-Simons, on-democratisch en eerder demagogisch van tafel geveegd. Jacobi was op de hoogte van de inhoud van bedoeld protestschrijven. Twee jaren na die constateringen, verdween Jacobi ‘op consult’ naar zijn regering in Den Haag. Allemaal vanwege de straffeloosstelling, door een weinig legitieme amnestiepaskwil. Straf-feloosstelling van gedagvaarde en in staat van beschuldiging gestelde verdachten van massamoord en uitlokking om tot die moorden te komen. Jacobi kwam eigenlijk nooit officieel terug op de Nederlandse residentie of kanselarij. Suriname mocht daarna zijdelings vernemen, dat Jacobi in Peking/Beijing als NL-vertegenwoordiger was opgenomen. Zijn toenmalige baas Uri Rosenthal, kwam na de jongste Nederlandse verkiezingen en formatie ook niet op BUZA.nl terug. In de nieuwe regering Rutte niet gewenst en verdween met een hoor-/leesbare knal via een zijdeur van dat BUZA-departement waar men hem ook niet langer lustte. Ernst Noorman werd al een stevig aantal maanden geleden, als Tijdelijk Zaakgelastigde ad interim (TZ a.i.), in Paramaribo aangeboden. Die handeling werd door de regering Bouterse dus weer straal genegeerd. Daarna werd Chantal Doekhie, na het gedegen en gestructureerde aandringen…, formeel ontvangen door Frans Timmermans. Geheel ter bevestiging met foto-oppie van haar uitgestelde vastlegging, als tijdelijk zaakgelastigde van de Republiek Suriname in Den Haag. Doekhie verdeed haar tijd in Nederland toen absoluut niet en blijkt additioneel, succesvol te zijn gaan ‘masteren’ aan een wetenschappelijke instelling. Intussen, is zij uit Den Haag vertrokken en heeft Lucretia Redan de ambassade aan de Alexander Gogelweg, nu tijdelijk onder haar hoede gekregen. Timmermans ging in dezelfde periode van Doekhie’s acceptatie, over tot het herbenoemen van Noorman als ‘ambassadeur’. Ook die benoeming ging aan Lackin en zijn baas voorbij. Er kwam geen agrément. Noorman was eigenlijk al eerder in Burkina Faso (Opper Volta), in de rang van ambassadeur operationeel geweest. Een aantal opmerkingen van Noorman, onder meer in artikelen van een Nederlandse verslaggever, opgenomen in een lokaal ochtendblad, irriteerden machthebbers en de meer geïnteresseerde mateloos. Het steeds weer publiekelijk uitleggen van ‘zijn onvolmaakte status’ via allerlei media, was in de Suri-contrei een ‘not done’ gedoetje geworden. Bracht zaakje alleen maar verder van enige oplossing. ‘Ik zal Bouterse niet uit de weg gaan…’, was ook zo een boerse opmerking, van gelijke bewoordingen en/of strekking die in deze gemeenschap niet doorkan. De vaart waarmee Noorman door Paramaribo banjerde, leek af en toe meer op een stuurloos onderdeel van een ‘populariteitcontest’, waaraan de regering Bouterse zich bepaald niet committeerde. Een aantal media lieten zich in die malle molen verleiden en ook lijdzaam meeslepen. Nu er toch vragen uit de Tweede Kamer komen over de georkestreerde ontmoeting, tussen de eigenlijk demissionaire Timmermans die naar een EU-commissariaat gaat en Lackin…, zal in Paramaribo eerder ‘de pas’ worden ingehouden en de poes uit de boom worden bekeken. Wat anders aan ceremoniële voorbereidingen gaande mogen zijn, zal wel goed en tijdig worden aangemeld. ‘No sweat at all…’. Interessant wordt ook wat Bouterse aan ‘inhoud van speech’ wenst af te draaien, voor/tijdens/na het eventueel overhandigen/ontvangen van geloofsbrieven. Tussen Jacobi en de komst van Noorman als TZ a.i., hebben vele bekende en minder bekende diplomaten de leiding, zeer tijdelijk over de ambassade gehad. Meer als ondersteuning van zaakgelastigde en/of ambassaderaad Petri. Deze zou inmiddels in alle stilte zijn vertrokken (?), na een aantal dienstjaren in Suriname te hebben afgedraaid en ook te beginnen onder ‘numero uno’ Jacobi. De voorlichting op de ambassade bleek niet scheutig met informatie over het vertrek van Petri, welke zijn tijd “op” zou zijn. Wel werd aan dit medium gevraagd om ‘de bron’, vanwaar bericht over Petri’s vertrek afkomstig zou/mocht zijn. Blijkt dat ook op die afdeling men bepaald niet meer goed weet, dat een medium wat bronnen prijsgeeft…, de volgende dag permanent mag sluiten. In ieder geval, had Petri een gezond netwerk en communicatieverkeer met deze samenleving ingericht. Mag hem wel worden nagegeven. Waar de geheimzinnigheid en weinig diplomatieke wellust om de infobron überhaupt vernemen of vandaan kwam…, mag alleen die goeie ‘ome Joost’ weten. Alertheid, is daarbij wel weer geboden.
– Lust. Gordon Touw Ngie Tjouw heeft het voorzitterschap van de NPS-Jongerenraad neergelegd en dat besluit schriftelijk medegedeeld aan de Hoofdbesturen van de ‘groene partij’. De te-rugkeer van Somohardjo als (mede-) leider in het Front, blijkt hoofdreden van de jeugdleider te zijn voor het honoreren van de wens tot aftreden van zijn achterban. Of Touw Ngie Tjouw helemaal uit de NPS stapt, is niet duidelijk. De inhoud van de brief, zal op een later tijdstip wel weer lekken. Betwijfeld mag worden, dat Gordon zich zal scharen achter politieke leiders die gevangenisstraf moeten uitzitten of daarvoor alsnog in aanmerking zullen komen, gegeven de strafrechtelijk vigerende aanklachten. Meer nog omdat de gewezen jeugdvoorzitter terecht valt over het feit, dat Somohardjo voor een amnestiepaskwil in Mei 2012 meestemde.
– Kappartij. In Nickerie komen twee mensen, na een geweldsdelict om het leven. De Oranjetuin aan de Henck Arronstraat en Nassylaan huisvest onder meer, tezamen met een in aanbouw zijnd pand allernaast het CCS, onderkomen voor allerlei crimineel gespuis. Inbraak en straatroof, aan de orde van de dag. Op de hoek van de Henck Arronstraat en de Prinsessestraat, ging het knap mis voor twee aspirant rovers. De twee mannen raakten gewond, door tegenactie van een belaagde voorbijganger. Zij werden beiden geweerd en afdoend afgeslagen. In dit geval werden slachtoffer en minstens een aanvaller, opgebracht voor verder onderzoek. De politie gelast opsporing, van de tweede aanvaller.
– Racisme. De Europese voetbalbond UEFA heeft CSKA Moskou veroordeeld tot het spelen van drie Europese wedstrijden zonder publiek vanwege racistisch en geweldadig gedrag van de fans. Afgelopen dinsdag speelde de Russische club in de Champions League ook al zonder toeschouwers tegen Bayern München (0-1 verlies), vanwege racistische incidenten in het afgelopen seizoen.
– Lekker. Real Madrid heeft geen fouten gemaakt in de Primera Division. Het lastige uitduel tegen Villarreal liep uit op een eenvoudige 2-0 overwinning. Cristiano Ronaldo was weer eens de man van de wedstrijd en wel om meerdere redenen. De bekritiseerde doelman Iker Casillas stond toch weer in het doel van Real Madrid. De Koninklijke kwamen na een half uur spelen op 1-0, door een fraai schot van Luka Modric. Nog voor rust verdubbelde Ronaldo de score, op aangeven van Karim Benzema. Het was alweer de tiende treffer dit seizoen. Real Madrid heeft zijn tweede wedstrijd in Groep B van de Champions League gewonnen. Op bezoek bij het Bulgaarse Loedogorets wisten de Spanjaarden pas in de tweede helft het verschil te maken: 1-2. De Koninklijke kwam vroeg in de wedstrijd op achterstand door een treffer van Marcelinho die zwak verdedigen bij een hoekschop afstrafte. Even later kon Cristiano Ronaldo de stand weer op gelijke hoogte brengen, maar hij faalde vanaf de strafschopstip. De Portugees revancheerde zich echter voor die misser door later toch voor de gelijkmaker te zorgen. Dit keer schoot hij de makkelijk gegeven strafschop wel binnen. Pas in de tweede helft wist de titelhouder de Bulgaarse verdediging op de knieën te krijgen. Misidjan was als invaller niet ongevaarlijk. Invaller Karim Benzema tikte de bal na een voorzet van Marcelo voor Real Madrid binnen. FC Basel maakte het in het eigen Sankt-Jakob Park FC Liverpool knap lastig. Na een eerste helft zonder kansen kwam de thuisploeg pal na rust op 1-0: bij een corner kopte Skrtel op het eigen doel, Simon Mignolet redde, Marco Streller scoorde in de rebound. The Reds lieten niet meer dan een paar kleine kansjes voor Raheem Sterling en Mario Balotelli noteren. Gregory van der Wiel won met Paris Saint-Germain met 3-2 van FC Barcelona en gaf met een harde voorzet de fraaie assist bij de derde goal, van Blaise Matuidi. PSG is door de zege koploper in groep F. “We staan er gewoon”, aldus Van der Wiel. “Dat verbaast me niet. We hebben veel kwaliteiten in het team. Iedereen heeft heel gedisciplineerd gespeeld, als een team. We hebben als blok verdedigd en Barcelona waar het kon pijn gedaan. Ik ben blij dat ik de voorzet kon geven”. Lionel Messi verbrak al vele records, maar de Argentijn van FC Barcelona nadert vandaag wel een heel bijzondere mijlpaal. De 27-jarige aanvaller is nog maar drie doelpunten verwijderd om Telmo Zarra te evenaren, de Bask die sinds 1955 topscorer aller tijden is van de Primera División. Athletic Bilbao-spits Telmo Zarraonandia Montoya, kortweg Zarra, maakte in de periode 1940 – 1955 251 doelpunten in 271 wedstrijden. Messi heeft sinds zijn debuut in 2005 248 keer gescoord in 283 competitiewedstrijden.

De Observateur van Sranan.

More
articles