October 3, 2014


Gunstige spin-off voor bedrijfsleven in oliesector


October 3, 2014

Er liggen gunstige perspectieven voor het Surinaams bedrijfsleven in het verschiet als geanticipeerd wordt op de enorme spin-off die Staatsolie bewerkstelligt met haar down – en upstream projecten. Dit kwam donderdagavond in de KKF-beurshal naar voren tijdens een presentatie voor Surinaamse ondernemers over de enorme ontwikkelingen binnen de Surinaamse oliesector. Zowel KKF-voorzitter Henk Naarendorp, Rudolf Elias, Director Refinery and Marketing Staatsolie, Marny Daal – Vogelland, Manager Petroleum Contracts Staatsolie en dr. Thackwray Driver, CEO Energy Chamber of Trinidad & Tobago benadrukten dat voor ondernemingen de komende jaren enorme kansen liggen in deze opkomende industrie. Staatsolietopper Elias benadrukte dat met het Raffinaderij Expansie Project een investering van US$ 900 miljoen is gemoeid, waarvan US$ 300 miljoen in Suriname wordt besteed. Aan human capital development wordt US$ 35 miljoen uitgegeven en de recente certificering van werknemers behelsde een US$ 1 miljoen investering. Met de nieuwe raffinaderij zal als de huidige wereldmarktprijzen in acht worden genomen zo’n US$ 100 miljoen per jaar verdiend worden en een miljoenenbesparing betekenen voor wat betreft de import van bepaalde petroleumproducten. De raffinaderij is qua constructie voor 94% af en er zullen 640 systemen in de plant uitgetest moet worden. Elias vertelde voorts dat Staatsolie in de komende vijf jaar veel aandacht aan upstream projecten, met name het off shore zoeken naar olie zal besteden. Het oliebedrijf trekt uit bestaande velden meer olie dankzij nieuwe technieken en op jaarbasis wordt meer dan een miljard dollar omgezet en winsten tussen US$ 400 en 500 miljoen gehaald, hetgeen ongeveer zo zal blijven met de nieuwe raffinaderij. De CEO van de Energy Chamber of Trinidad & Tobago, die een presentatie gaf over de mogelijkheden in de olie- en energiesector, identificeerde een aantal ge-bieden voor samenwerking met het Surinaams bedrijfsleven. Hij beklemtoonde dat de bedrijven wel aan bepaalde voorwaarden zullen moeten voldoen op het vlak van management systemen, kwaliteit en veiligheid als ze hun diensten in de sector willen aanbieden. Voorts moet aan de personeelsleden bepaalde opleidingen worden geboden. Het bezoek van Driver was overigens in het verlengde van een op 7 augustus gehouden presentatie van Staatsolie en de KKF op Trinidad. Naar zeggen van Driver is Trinidad nu een grote speler voor wat betreft de export van Liquid Natural Gas.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249