OLIERIJKDOM

Petronas Suriname heeft afgelopen week laten weten dat in Blok 52 van het Surinaamse zeegebied, een koolwaterstoffenvondst is gedaan bij de Fusaea-1 exploratieput. Deze put, met een totale diepte van 5.227 meter, heeft twee sedimentlagen doorboord waarin olie- en gashoudende zandlagen zijn aangetroffen. De boorresultaten zullen verder worden geanalyseerd om de omvang van het reservoir te bepalen. Koolwaterstoffen bevatten olie en gas, waarbij beide componenten in verschillende verhoudingen kunnen voorkomen. De booractiviteiten zijn veilig afgerond op 20 april 2024. Staatsolie maakte dit heugelijk feit bekend en deelde ook enthousiast mee, dat in hetzelfde blok in november 2023 de Roystonea-1 olievondst en in december 2020 de Sloanea-1 gasvondst zijn gedaan. “Met vondsten in verschillende blokken draagt dit bij aan de ontwikkeling van een veelbelovende offshore olie- en gassector in Suriname.” Staatsolie hanteert als strategie het verwerven van zoveel mogelijk gebieden onder contract bij internationale partners. “Op deze manier kunnen deze partners, door middel van hun investeringen, kennis en expertise bijdragen aan de ontwikkeling van deze gebieden”, aldus  de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V.

Het jaar 2023 bleek ook een mijlpaal te zijn voor Staatsolie en haar dochterbedrijven GOw2 Energy Suriname N.V. en Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS), waarbij productiedoelen werden behaald of zelfs overtroffen, vooral in de offshore. Tijdens de AvA werden niet alleen de bedrijfsresultaten van 2023 gepresenteerd, maar ook de vooruitzichten voor het lopende jaar en de komende jaren werden toegelicht door de directie. Het jaar 2023 markeerde een belangrijke stap voor Suriname in zijn streven naar ontwikkeling in de offshore olie-industrie. De aankondiging van Patrick Pouyanné, CEO en voorzitter van de Raad van Commissarissen van TotalEnergies, tijdens zijn bezoek aan Suriname in september, over de start van voorontwerpstudies voor de ontwikkeling van het eerste offshore productieveld in Blok 58, was een keerpunt. Deze aankondiging volgde op de succesvolle beoordeling van twee significante olievondsten in het blok, Sapakara South en Krabdagu, waarbij tot wel 700 miljoen vaten aan reserves werden bevestigd. In 2023 werden vijf productiedelingscontracten (PSC’s) ondertekend met internationale oliebedrijven, waarvan twee voor blokken in het ondiepe offshore gebied en drie voor blokken die deel uitmaakten van de Demerara Bid Round 2022-2023. Deze activiteiten illustreren de groeiende interesse en investeringen in Surinames offshore oliesector. De toewijding aan lokale ontwikkeling is een prioriteit voor Staatsolie, dat in 2023 het Blue Wave-trainingsprogramma lanceerde om lokale bedrijven te helpen hun bedrijfsprocessen en normen te verbeteren naar internationale standaarden. Een tweede editie van dit programma wordt momenteel uitgevoerd. Bovendien moedigt Staatsolie zijn offshore partners aan om lokaal goederen en diensten in te kopen, zoals vastgelegd in de productiedelingscontracten. Hoewel de totale bestedingen aan lokale goederen en diensten in 2023 afnamen tot USD 59 miljoen, vergeleken met USD 98 miljoen in 2022, werd dit hoofdzakelijk beïnvloed door het aantal geboorde putten. Met vier geboorde putten in 2023, tegenover acht in 2022, vertegenwoordigen deze cijfers nog steeds een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie. Met de lopende aanbestedingsronde voor elf shallow offshore olie-blokken in de Shallow Offshore 2 Bid Round 2023-2024, blijft Suriname een aantrekkelijke bestemming voor internationale investeerders in de olie- en gassector. De voortdurende inzet voor lokale ontwikkeling en de uitbreiding van offshore activiteiten beloven een veelbelovende toekomst voor de Surinaamse economie en haar gemeenschappen.

SWSF

De aankondiging van Staatsolie om zich in te zetten voor de oprichting van een Staatsinvesterings- en Stabilisatiefonds (SWSF) markeert een belangrijke stap in het beheer van de verwachte miljarden dollars aan olie-inkomsten. Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, benadrukt in het Jaarverslag 2023 dat het bedrijf een centrale rol heeft gespeeld in de totstandkoming van dit initiatief. Hoewel dit op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling lijkt, roept het verschillende vragen op over de uitvoering, transparantie en de werkelijke impact van het fonds.

Uitvoering en beheer

Een van de belangrijkste vragen is hoe het SWSF daadwerkelijk beheerd zal worden. De oprichting van een investerings- en stabilisatiefonds vereist een robuuste governance structuur en duidelijke beleidsrichtlijnen om ervoor te zorgen dat de middelen effectief en efficiënt worden beheerd. Er moet een onafhankelijk toezichtsorgaan worden ingesteld om corruptie en misbruik van fondsen te voorkomen. Zonder transparante en strikte beheersmechanismen is het risico groot dat het fonds niet de beoogde voordelen oplevert.

More
articles