Van Samson: ‘Voor de veiligheid moeten we doen wat nodig is’

Hiermede bedoelt Cedric van Samson hoogstwaarschijnlijk dat veiligheid en vertrouwen als het ware de smeerolie voor de samenleving zijn. Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en de instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen en samen werken. De belangrijkste taak die een districtscommissaris reglementair heeft, is de handhaving van de openbare orde en rust. Toch merken we weinig initiatief van Ricardo Bhola districtscommissaris (DC) van Paramaribo Noord-Oost. Tevens is deze DC moeilijk te bereiken. Vorig jaar kregen we hem slechts ѐѐn keer te spreken over de brandveiligheid en geluidsoverlast aan de Waterkant.

Cedric van Samson gevraagd over de toenemende geweldspiraal in onze samenleving zei dat de sociale veiligheid van een volk rust op drie pijlers. Hij verwees naar onderwijs, volksgezondheid en veiligheid. Gebaseerd daarop, maakte hij duidelijk dat de internationale meting volgens de statistieken in een land kunnen worden gemeten. Echter wees hij erop dat veiligheid grensoverschrijdend is en noemde als voorbeeld dat de gewone burger, de politieke partij of de samenleving kan zijn. Volgens hem kan het ook zo zijn dat een bepaalde plek zeer onveilig is, en dat internationaal gestreefd wordt om die situatie te herstellen. Volgens hem gaat het niet om het schelden op de president. Hij was het ook niet eens met degenen die riepen “family and friends “, die hebben beveiliging van politieambtenaren”. “Je moet doen wat nodig is, zoals de middelen om het politioneel werk naar behoren te kunnen doen, wetgeving, voertuigen, wapens, communicatiemiddelen”, aldus Van Samson. Ook verwees hij naar de Politiebond die kan meewerken om de onveilige situatie weg te werken. Volgens hem zou het tekort aan personeel in dezen, driehonderd politieambtenaren opgevangen kunnen worden door de Bijstand Dienst in te zetten. Hij noemde twijfels die zouden kunnen bestaan over de geoefendheid, en dat niet alle ambtenaren in de dienst wapendragers zijn, ofschoon ze de opleiding buitengewoonagent (bavp) van politie hebben genoten, als te zijn afgezaagd.

Van Samson wees erop dat wat hij heeft geconstateerd, is dat leden van het korps zijn beëdigd en overtreders van de wet staande kunnen worden gehouden en overgedragen aan de politie. Hij zei verder vertrouwen te hebben in de nieuwe korpschef en op grond van die benadering, het probleem van driehonderd man personeelstekort makkelijk opgevangen kan worden, omdat er wel manschappen zijn die hulp kunnen verlenen. Hiermee doelde Van Samson op alle diensten die met veiligheid te maken hebben, in te zetten. “All hands on deck”, aldus Van Samson.

Waarschijnlijk doelde hij niet zozeer op de sociale veiligheid maar de fysieke veiligheid, die volgens deskundigen risico’s omvat van verschillende bronnen, zoals technologische vooruitgang, industriële activiteiten, klimaatverandering en het ontwerp en gebruik van onze leefomgeving. Het omvat ook de veiligheid van de infrastructuur zoals gebouwen, wegen en internet, evenals de bestrijding van besmettelijke ziekten.

Het traditionele onderscheid tussen natuurlijke en door de mens veroorzaakte risico’s wordt minder relevant, nu onze kennis en technologie ons in staat stellen om ons tegen natuurlijke risico’s te beschermen. In plaats daarvan verschuift onze aandacht zich naar de betrouwbaarheid van technologie gericht op het beperken van de gevolgen van deze risico’s.

Van Samson verwees naar het streven van de internationaal gemeten oplossing, die overeen schijnt te komen met de Fysieke veiligheid die wordt gemeten aan de hand van het begrip veiligheidsrisico, dat wordt weergegeven door de waarschijnlijkheid van een fatale situatie, vermenigvuldigd met de omvang van de gevolgen. Daarom moeten zowel de gevolgen als de waarschijnlijkheid van fysieke veiligheidsrisico’s worden gemeten.

More
articles