Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs in een communiqué bekendgemaakt, dat de eerste zitting in het kader van de reçufraudezaak bij het ministerie van Financiën en Planning voor de rechter wordt gehouden op 10 januari. Het OM heeft de verdachten reeds gedagvaard voor de rechter te verschijnen en een deel van hen is al geruime tijd ingesloten. Ook ondernemers die debet zijn aan deze kwestie, zullen door het OM worden gehoord. Aan de hand van wat het onderzoek zal uitwijzen, is het niet uitgesloten, dat deze ondernemers ook vervolgd zullen worden.
De personen die als verdachten zijn aangemerkt, en reeds zijn ingesloten, zijn: Robert Koendjbiharie, alias Blaka, Danielle Kom, hoofd Comptabiliteit Financiën & Planning, haar jongere zus Megeza, broer Mervelino, Yoran Rother en Sergio Cruden alias Taffa. De bode van het ministerie van Financiën, Mosa Rother, die wordt gezien als een van de hoofddaders, was geruime tijd voortvluchtig, maar werd eind oktober aangehouden door het Justitieel Interventie Team (JIT) en het Regio Bijstand Team Midden. Armand Achaibersing de gewezen minister van Financiën stelde tijdens zijn laatste persconferentie, dat er zelfs meer terug is gehaald, want als de beslagleggingen erbij worden opgeteld, dan heeft de staat meer teruggekregen dan hij initieel had verloren. Al deze verdachten zullen de gelegenheid krijgen om hun verhaal te doen tijdens de rechtszaak, want hoewel de staat voor ruim SRD 60 miljoen is benadeeld en het geld in-tussen weer is teruggestort, zijn dit nog steeds allemaal strafbare feiten.
Een van de hoofdverdachten, Mosa Rother, had naar wij vernemen, jaren voor zijn indiensttreding een strafblad. Dus als wij een analyse maken van deze fraude op Financiën, dan waren deze gasten al vanaf 2015 doende te stelen. Volgens Achaibersing is er voor een bedrag van ruim SRD 60 miljoen gefraudeerd in de periode nadat hij het ministerie had overgenomen en dat bedrag is reeds teruggehaald. Wij vragen ons vervolgens af, hoeveel er dan daadwerkelijk is gefraudeerd sinds 2015. Dit bedrag zullen wij moeilijk kunnen achterhalen, aangezien er bewust is gerommeld binnen de staatsadministratie. Het hele systeem leek bij de overname van de regering Santokhi in 2020, een ware chaos. Er was sprake van grote financiële onvolkomenheden, waarbij zelfs ‘harde schijven’ van het ministerie zijn ontvreemd, dan is het dus duidelijk, hoe het eraan toe is gegaan. In 2020 werd bekend dat de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, harde schijven van het ministerie van Financiën had verduisterd. Er konden toen geen calculaties van de leningen, inbreng en financiële zaken worden nagetrokken. Dit is voor de toen pas aangetreden regering een ware zoektocht geweest, omdat veel zaken moeilijk te achterhalen was. Ook zijn alle adviseurs die met Hoefdraad werkten, ervandoor gegaan. Ook de inkomsten en uitgaven van de staat waren onduidelijk. Er waren ook zoveel recu’s die niet waren betaald. In 2020 vanaf het moment dat er melding werd gemaakt van de ‘verdwijning’ van de ex-minister van Financiën, werd daags daarna ook bekend, dat er vier leden van zijn interne staf en leden van de bewaking, ook niet meer verbleven op Surinaamse bodem. Hiermee was het al overduidelijk, dat Hoefdraad een criminele organisatie draaide binnen het ministerie van Financiën en die was niet totaal uitgeroeid bij zijn vertrek. Dit heeft Achaibersing op een harde manier moeten ervaren, want hij had de indruk, dat hij met mensen werkte die hij kon vertrouwen. Helaas was dat een hele zware teleurstelling voor de bewindsman.