De Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), zal per 1 januari 2023 ingaan, maar het bedrijfsleven is naar onze mening, niet goed voorbereid om deze belasting te verwerken in haar administratie. De BTW is naar onze mening, gewoon een andere manier van de regering om meer geld uit de zakken van burgers te halen. Echter, in een situatie van financieel-economische crisis en tekorten op de overheidsbegroting, is een rechtvaardige inning van belastingmiddelen essentieel.
Ondernemers die altijd netjes hebben voldaan aan hun belastingafdrachten, zullen daarom alles in het werk stellen om zaken op orde te krijgen, maar wij van Keerpunt vragen ons af, of de Belastingdienst wel ready is om de controle te doen voor de afdracht van BTW. De Belastingdienst is de dienst die dient zorg te dragen voor het binnenhalen van de overheidsinkomsten. Dit doet zij op basis van bestaande wet- en regelgeving, die helaas verouderd is. Laten wij voorop stellen dat het betalen van belasting niet het probleem is, maar dat de implementatie, voorbereiding en de controle meer dan onduidelijk is voor velen. Wij als belastingbelater, weten dat het verplicht is om belasting te betalen, maar wij hebben vaak het gevoel, dat anderen belasting ontduiken en sommigen zelfs bewust geen winsten boeken, om zodoende weinig of geen belasting te betalen.
Wij vinden het ook belangrijk om te weten waaraan onze belastingmiddelen worden besteed, want we hebben vaak de indruk dat die niet efficiënt en effectief worden aangewend door de politiek. De BTW is een manier om de vele belastingplichtigen in ons land die geen of veel te weinig betalen, ook mee te laten betalen. Na ruim twee jaar regering Santokhi kan gesteld worden, dat er weinig geïnvesteerd is in de Belastingdienst en het inningsmechanisme. De dienst dient structureel versterkt te worden in termen van menskracht, kundigheid en faciliteiten. De vraag die wij dan stellen is: Zijn wij klaar om de BTW in te voeren? Moeten we niet eerst de Belastingdienst versterken, de werkomstandigheden verbeteren, personeel bijscholen, zodat het werk naar behoren wordt gedaan? De Belastingdienst heeft eerder bekendgemaakt, behoefte te hebben aan ongeveer 190 goed opgeleide personen in diverse disciplines zoals: economie, accountancy, rechten, HRM, enz. Waar halen we dit kader vandaan, als wij ze ook niet kunnen betalen?
Daarbij zijn er zoveel incapabele mensen in overheidsdienst, dat het gewoon zorgwekkend is. “De autoriteiten dienen tot het besef te komen dat het maximaliseren van de belastinginkomsten gepaard gaat met professionalisering van de dienst, waarbij men zelfstandig besluiten kan nemen over de operationele zaken. Verzelfstandig de belastingdienst en geef ze een eigen budget”, benadrukt de VES in haar laatste editie van VES-Inzicht. De belastingratio (belastingopbrengst gerelateerd aan de BBP) ligt voor 2022, rond 15 procent. In de omliggende landen is dit veel hoger. “Na goed overleg kan besloten worden om de belastingratio te verhogen naar bijvoorbeeld 20%. Hierdoor kunnen de medewerkers van de belastingdienst een goed betaald basisloon hebben en houdt de overheid meer over voor de collectieve goederen (gezondheid, educatie, veiligheid, infrastructuur etc.)”, aldus de VES. In het kader hiervan adviseert zij, dat indien de dienst in staat is om de belastingratio te verhogen naar bijvoorbeeld 25 procent, dan kan een deel (bijvoorbeeld 25%) van de meeropbrengsten als prestatieloon worden verdeeld onder de medewerkers volgens een bepaalde vastgestelde formule die vooraf duidelijk is voor alle partijen.