Chevron gaat ruwe olie uit Venezuela naar VS exporteren

Chevron Corp. heeft groen licht gekregen van de door Biden geleide regering van de Verenigde Staten (VS) om de olieproductie in Venezuela weer op te starten, na een verbod van bijna drie jaar op alle booroperaties daar. Chevron kreeg een licentie van zes maanden, waardoor het ruwe olie en aardolieproducten kon produceren bij zijn projecten in Venezuela – het resultaat van een hervatting van de gesprekken tussen de hoogste Amerikaanse en Venezolaanse regeringsfunctionarissen.

Chevron heeft ook toestemming gekregen om de export van ruwe olie weer op te starten; die allemaal naar de VS moeten gaan. Volgens een Bloomberg-artikel op dinsdag bereidt het bedrijf zich voor om eind december zijn eerste lading ruwe olie naar de VS te verzenden.

Chevron zal grondstoffen uit de VS mogen importeren, volgens de licentie op de website van het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën.

Maar nieuwe boringen zijn niet toegestaan. En de VS heeft de macht om de overeenkomst op elk moment te schrappen. De machtiging sluit specifiek de betaling van belastingen en royalty’s aan de regering van Venezuela uit. De nieuwe vergunning zal weinig verlichting brengen in de aanhoudende energiecrisis veroorzaakt door de Russische oorlog in Oekraïne, maar betekent een grote stap voor Venezuela; zijn olie-economie is doorzeefd met zware Amerikaanse sancties opgelegd door de Trump-regering om president Nicolás Maduro te verdrijven.

Eerder in juni had de regering-Biden enkele sancties versoepeld om olietransporten van Eni SpA en het Spaanse Repsol naar Europa mogelijk te maken ter compensatie van Russische ruwe olie. De olie-industrie in Venezuela lijkt zich te herstellen; door de stijgende prijzen voor ruwe olie heeft Venezuela grote voordelen voor zijn economie geoogst; het land is erin geslaagd zijn productie aanzienlijk op te voeren – in feite is deze de afgelopen twee jaar verdubbeld.

In het laatste rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) wordt Venezuela genoemd als het enige andere land na Guyana met een hoog verwacht bruto binnenlands product (bbp) voor 2022. Volgens ECLAC zal Venezuela een bbp-groei hebben van 10%; De groei van het BBP van Guyana was vastgesteld op 52%.

More
articles