Ondernemers Connect: Power of Entrepreneurship

Het evenement: ‘The power of entrepreneurship through human capital’, werd op 22 oktober jl. georganiseerd door Nancy Herkul van Ondernemers Connect, een platform dat ervan overtuigd is dat ondernemers elkaar dienen te stimuleren en te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. “Je hoeft niet op de overheid te wachten, om business te creëren”, aldus Herkul. Tijdens dit event ging het specifiek om bewustwording te creëren om ondernemers te bundelen en ze erop te attenderen dat zij allemaal een bepaald human capital vertegenwoordigen.

Door hun multiculturele achtergrond kunnen de ondernemers de krachten juist bundelen in plaats van elkaar te misgunnen. Het doel van Ondernemers Connect is om zoveel mogelijk ondernemers met een Surinaamse afkomst met elkaar te verbinden en zodoende samen te werken, zodat zij samen naar een next level gaan. Het gaat dus om ondernemers in Suriname, Europa dus in principe wereldwijd. Uiteraard doen er ook ondernemers mee met een niet Surinaamse afkomst, zij zijn van harte welkom, omdat zij balans brengen. De dag begon met Omar Ba, die een zeer boeiend en interactief gesprek had met Surinaamse ondernemers in Nederland en België. De jonge Surinaamse ambassadeur van Brussel, die ondernemers ondersteunt, was ook aanwezig met zeventig plus ondernemers.

Met voorbeelden van het Afrikaans continent en aan de hand van metaforen, belichtte Ba de kracht en potentie van de Surinaamse ondernemers.

Ba is geboren in België en heeft Senegalese roots. In België is hij zeer bekend op politiek gebied en een expert van het Afrikaanse continent. Ook is hij historicus en zijn focus is het koloniale verleden en de rijke geschiedenis van de diaspora. In zijn betoog benadrukte hij hoe belangrijk het is een strategisch plan te ontwikkelen. De ondernemer hoeft zich niet met de politiek van het land bezig te houden, maar moet wel een politiek plan vacant hebben. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de Surinaamse ondernemer zich daadkrachtig op moet stellen. ‘’Vaak genoeg worden wij achtervolgd door ons verleden, een verleden dat in onze voorgeschiedenis besloten ligt’’, zei Ba.

Voorbeelden werden aangehaald over hoe Nigeria een eigen productie van goederen heeft door gebruik te maken van haar bodemschatten en het verbieden van de import van producten uit het buitenland. Ba sprak bijvoorbeeld over de uienteelt en de verwerking van diamanten op het Afrikaanse continent, waar buitenlandse mogendheden geen inbreng meer hadden.

De voorwaarden worden door de Afrikaanse regeringen gesteld.

‘’Er was een andere mindset nodig in Afrika. Er is geen sprake meer van een minderwaardigheidsbesef. Er wordt gehandeld vanuit een inzicht dat de Afrikaan zijn eigen kracht erkent. De Surinamer heeft een groot voordeel, met name diversiteit, die zouden we meer moeten onderkennen.  Niet denken vanuit een etnisch perspectief’’, aldus Ba.

Hij vindt Ondernemers Connect het antwoord en de oplossing van de vele problemen die de Surinaamse entrepreneur in zijn zoektocht naar het maken van verbindingen met de zakenwereld ondervindt. ‘’De Surinaamse ondernemer is zich niet bewust van zijn kracht’’, zei Ba. Door hun diversiteit kunnen zij op alle continenten ondernemen. Hierbij noemde hij Afrika, het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika.

Enkele aanwezige ondernemers wilden weten hoe het komt dat vele Surinaamse ondernemers het niet door hebben dat de oplossing ‘verbinding’, door het bundelen van krachten, kennis en kunde, je meer bereikt.

Door het verleden en het nog vastzitten in bepaalde patronen kom je niet verder. Ook de politieke en sociaal maatschappelijke omstandigheden dragen een steentje bij. ‘’De Nederlandse Surinamers moeten zich schikken aan de Surinaamse maatstaven en omgekeerd”, aldus de in Suriname wonende entrepreneur Leanda Zeldenrust. Naast de interactie met het publiek pitchten enkele ondernemers zoals de heer Jetfly, die kawina op de kaart gaat zetten in de muziekindustrie, de 22-jarige ondernemer Rachel van Kollom met een farmaceutische achtergrond. Zij heeft haar eigen hygiëne vegan lijn op de markt gebracht sinds zes maanden. Ook een andere jonge ondernemer kwam met een vergelijking, waarmee ze in Europa geconfronteerd werd toen ze haar brand vanuit Marokko naar Nederland/Europa wilde importeren. Henk Aron vertelde hoe Suriname, door middel van bundelen in plaats van op de Surinaamse overheid te wachten, een gouden en zilveren award wist te winnen op de onlangs gehouden internationale Floriade. Suriname is hierdoor weer op de kaart gezet.

Omdat er steeds meer Surinaamse ondernemers in België wonen, organiseert Nancy Herkul van het Ondernemers Connect op 29 november aanstaande, ook een ‘Get Together’ in Turnhout (België).

“We gaan in gesprek met ondernemers met een Surinaamse achtergrond om ook daar de bundeling onder de aandacht te brengen”, aldus Nancy Herkul.

Foto credits: Revaldo Panka van RPvisual Productions.

More
articles