Exxon bereidt zich voor op derde olieproject Guyana

Ontwikkelingsactiviteiten zijn in een hoge versnelling in het Payara-veld, iets meer dan 103 zeemijl uit de kust van Guyana, de opkomende tweede grootste producent van Zuid-Amerika. Dit is het derde project van ExxonMobil bij het enorme Stabroek-blok, waar sinds 2015 bijna 11 miljard vaten olie-equivalent zijn gevonden. Naar verluidt, gaat de lopende ontwikkelingsoperaties een gebied beslaan van 137,89 vierkante zeemijl (472,95 vierkante kilometer).

De eerste Payara-ontwikkelingsput werd in juni 2021 gespoten en de offshore SURF-installatie ging in het derde kwartaal van het jaar van start. SBM Offshore kondigde in juni 2021 ook aan dat het de projectfinanciering voor de Prosperity FPSO van in totaal 1,05 miljard dollar had afgerond. Het schip zal een ontwerp gebruiken dat grotendeels de Liza Unity FPSO repliceert, die is gebaseerd op het toonaangevende Fast4Ward-programma van SBM Offshore, dat een multifunctionele romp heeft in combinatie met verschillende gestandaardiseerde topsides-modules. Deze FPSO zal worden ontworpen om 220.000 vaten olie per dag (bpd) te produceren. Dit zal bijdragen aan de 220.000 bpd van Liza Phase 2 en de nu geoptimaliseerde 140.000 bpd van Liza Phase 1, waardoor de totale dagelijkse output boven de 580.000 bpd komt naarmate er meer optimalisatiewerkzaamheden gaande zijn.

Payara, dat tegen 2023 in gebruik zal worden genomen, zal in 2025 worden gevolgd door Yellowtail. Tegen 2027 zullen projecten in het Stabroek-blok, waaronder een vijfde genaamd Uaru, en nog minstens één, de totale productie boven de 1,2 miljoen vaten per dag brengen. Exxon is van plan om in zes jaar tijd meer dan 60 exploratieputten voor de kust van Guyana te boren, omdat het miljarden vaten met nog te ontdekken olie- en gasbronnen wil ontsluiten.

Bron: Oilnow.gy

More
articles