Tsang: ‘Goud Grassalco voor herstel SLM, gaat naar zakken Bissessur’

Onmiddellijke uitleg vereist

Gisteren ontstond er in De Nationale Assemblee (DNA) een felle discussie inzake de uitgelekte documenten van een in Nederland gevestigd advocatenkantoor Bissessur Legal BV, dat door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is aangetrokken voor juridische bijstand met een prijskaartje van  euro 17.500 per maand. Verschillende parlementariërs eisten dat de regering uitleg komt geven over deze kwestie bij de SLM. Stephen Tsang: “Het goud van Grassalco om SLM te redden, gaat letterlijk naar de zakken van Bissessur. Er moet duidelijkheid komen, of Bissessur daarnaast ook nog maandelijks een vergoeding van het crisisteam krijgt”, aldus Stephen Tsang (NDP).

Tsang eiste dat Prenobe Bissessur, de juridisch adviseur van president Chandrikapersad Santokhi, in al zijn functies, op non-actief gesteld moet worden.  Documenten hebben volgens Tsang aangetoond, dat Bissessur Legal BV, reeds in januari 2022 een overeenkomst met de SLM heeft getekend, terwijl hij pas in februari 2022 niet zijn werkzaamheden is aangevangen. “Echter is Bissessur Legal BV pas op 10 december 2021 opgericht, slechts een maand voordat hij een overeenkomst heeft getekend met de SLM.” Hij haalde vervolgens aan, dat de Orde van Advocaten in Nederland aangegeven heeft, dat Bissessur pas 25 februari 2022 beëdigd is als advocaat, een maand nadat hij een overeenkomst had getekend met de SLM. “Er is overduidelijk  sprake van corruptie in vereniging uitgevoerd, want het kan niet, dat de directeur en de president commissaris niet op de hoogte zijn van deze zaken”, aldus Tsang.

Hij benadrukte voorts dat het niet aan president Chandrikapersad Santokhi ligt om het onderzoek te gelasten, maar de Procureur Generaal moet de stappen nemen en optreden. Tsang eist een overzicht van de vele functies van Bissessur bij de overheid en parastatale bedrijven, in de afgelopen twee jaren.  “Daarenboven moet onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek zonder aanziens des persoons ingesteld worden. Bissessur, SLM-directeur Paul de Haan en Xaviera Jessurun, de president-commissaris  moeten onmiddellijk op non-actief gesteld worden”, aldus Tsang.

More
articles