‘Sluiting supermarkten niet door covid, maar door ongehoorzaamheid’

Het afgelopen weekend hebben verschillende supermarkten hun deuren gesloten met de mededeling, dat dit te maken heeft met de toename van het aantal besmettingen met COVID-19. Een ondernemer die anoniem wil blijven, zegt tegenover de krant, dat de sluiting voor een deel te maken heeft met het gedrag van de winkeliers zelf. “De sluiting van supermarkten is niet door COVID-19 alleen, maar ook door de ongehoorzaamheid van de winkeliers zelf”, zegt de ondernemer. Winkeliers die zich niet hielden aan de covid-maatregelen, zijn volgens hem beboet en hebben uit onvrede besloten massaal hun winkels te sluiten voor het publiek.

“Welke ondernemer zal zijn winkel in deze moeilijke periode, helemaal sluiten, terwijl hij weet dat hij op die manier verlies zal lijden. Indien de sluiting te maken had met klanten die zich niet aan de covid-maatregelen hielden, dan zou men toch overgaan tot verkopen achter een luik. Deze mensen zijn beboet vanwege hun ongehoorzaamheid”, aldus de ondernemer. Volgens hem is de informatie die verspreid wordt valse informatie en bedoeld om de samenleving op een dwaalspoor te brengen. Winkeliers moeten volgens hem hun verantwoordelijkheid nemen en de klanten erop wijzen, dat de maatregelen verplicht zijn. “De winkeliers willen verkopen, maar willen de maatregelen niet in acht nemen, dan zal je wel beboet worden. Op dit moment kunnen we niet aannemen dat er niets kan gebeuren, de besmetting kan zelfs binnen 1 seconde plaatsvinden”, zegt de ondernemer.

De winkeliers willen dat de regering strengere maatregelen neemt, maar houden zich volgens de ondernemer zelf niet aan de regels. De ondernemer zegt dat ook de winkelwagentjes steeds ontsmet moeten worden. Hij stelt voor dat er een berekening gemaakt wordt over het aantal mensen dat in een winkel mag. “Indien je bijvoorbeeld een winkel met een oppervlakte van 50 m2 hebt, dan zou de grootte van de oppervlakte gedeeld moeten worden door de sociale afstand van 1,5m tot 2m en dat is het aantal personen dat per keer in de winkel mag. Bij kleine supermarkten kan gewoon het aantal van het samenscholingsverbod, maximaal 5, gehanteerd worden”, aldus de ondernemer. De vergunningen van winkeliers die zich stelselmatig niet aan de covid-maatregelen houden, moeten volgens hem ingetrokken worden. “De controle, desnoods vanuit het ministerie van Handel en Industrie of Volksgezondheid, moet er altijd zijn”, zegt de ondernemer.

More
articles