May 2, 2020


ZIJN WE AL DIE TIJD VOOR DE GEK GEHOUDEN?


May 2, 2020

De regering, de oorzaak van de stijgende koers en de winkelprijzen, heeft gemeend haar puinhoop te willen opruimen. Ze beweert met een wet de wisselkoers te kunnen beteugelen. Helaas hebben we tot nog toe weinig hiervan gemerkt. De prijzen in de winkels dalen ofschoon de wet is aangenomen en afgekondigd helemaal niet. En het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft weinig middelen om alle winkels te controleren. Dat wil zeggen, dat het volk nog steeds aan de wolven is overgeleverd. Onlangs heeft de minister van HIT ook nog de durf gehad om te komen verkondigen dat het nog niet mogelijk is om sancties te plegen tegen winkeliers die aan prijsopdrijving doen, omdat de Centrale Bank nog geen officiële richtkoers, heeft vastgesteld. Wij dachten dat de wet duidelijk had gesteld wat de koers had moeten zijn. Wat is nu het probleem? Waarom kan de Centrale Bank nog geen richtkoers vaststellen? De regering en de coalitie waren er zo zeker van dat de wet verlichting zou brengen en nu de aanpak moet komen, horen we verhaaltjes. De koers van USD 7,52 is volgens de bewindsman niet de officiële koers, deze moet door de Centrale Bank bekendgemaakt worden, alvorens het ministerie beleid daarop kan maken. De pseudo econoom van de NDP had zo een grote waffel van hoe de wet zou werken en hoe mensen die aan prijsopdrijving deden aangepakt zouden worden. Nu is zijn grote schuif gesloten. Waarom gilt hij nu niet zoals hij dat deed bij de aanname van de wet? Intussen heeft de regering vaste maximumprijzen kunnen vaststellen voor enkele basisgoederen, maar het gaat dan om producten die ook voorkomen in de pakketten van de NDP. Producten die de doorsnee burger helemaal niet gebruikt. Nu zijn we verplicht deze producten te gebruiken als we minder wensen te betalen. Is dit de ontwikkeling waarover men sprak? We willen een eigen keus kunnen maken voor producten die we willen hopen en niet gedwongen worden inferieure producten aan te schaffen, omdat de rest duurder is geworden door het wanbeleid van een regering die zegt dat zij het met het volk meent.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249