Suriname krijgt boete voor niet voldoen aflossing obligatielening

‘We zijn niet in staat onze schulden te betalen’

De regering kijkt aan tegen een boeterente van 3,0 procent opgelegd door Oppenheimer, omdat zij haar aflossingsverplichtingen niet zou zijn nagekomen. In december 2019 werden via Oppenheimer staatsobligaties ter waarde van 125 miljoen dollar uitgegeven, om hiermee de Afobaka waterkrachtcentrale, die eind vorig jaar van de Suralco werd overgenomen, te betalen. De eerste aflossing van de staat die volgens planning op 19 maart van dit jaar had moeten geschieden en waarvan het rentepercentage 9,88 procent bedroeg, werd echter niet voldaan. De regering zou op grond hiervan een schrijven hebben ontvangen, waarin zij werd aangemaand, alsnog haar betalingsverplichtingen na te komen, maar dan wel tegen een rentepercentage van ruim 13 procent (inclusief boetegeld). Volgens NPS-parlementariër, Gregory Rusland, heeft hij steeds hiervoor gewaarschuwd, dat er niet allerlei leningen genomen moesten worden, omdat we niet in staat zouden zijn, deze terug te betalen.

Rusland verklaarde dat hij vanaf het prille begin kritisch is geweest over de schulden van deze overheid. “Ik heb altijd gevraagd, hoe men van plan was de obligatielening van 125miljoen en een eerdere lening van 550miljoen, af te lossen. Nu zien we waarvoor we als land staan”, zegt Rusland. Volgens hem was de obligatielening nooit nodig geweest, omdat het juist de Suralco is geweest die in gebreke was gebleven. “In de Brokopondo Overeenkomst tussen Suriname en de Alcoa was opgenomen dat indien de Suralco zou vertrekken de dam in handen zou komen van Suriname.

Ze hebben besloten eerder te vertrekken, dus we waren ze niets meer schuldig, omdat ook de stroomtarieven allang aangepast hadden moeten worden”, aldus Rusland. Volgens hem heeft de regering al rond de 100 leningen wereldwijd genomen, waarvan zeker drie nog deze maand afgelost moeten worden. “Intussen heeft de overheid minder inkomsten en worden we overspoeld met een Covid-19 uitbraak. Ik vraag me af, hoe ze van plan is dit te doen”, zegt de parlementariër. Hij merkt verder op dat de regering door middel van wetgeving allerlei faciliteiten probeert te creëren, om toch nog aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. “We zullen er fel tegen protesteren in het parlement en de samenleving niet laten opdraaien voor wanbeleid dat is gecreëerd is door deze overheid”, aldus Rusland.

More
articles