Mathoera hekelt klein bedrag voor verkeerscriminaliteit

VHP-parlementariër Krishna Mathoera vroeg gisteren in De Nationale Assem-blee (DNA), waarom verkeerscriminaliteit geen prioriteit heeft in de begroting van 2019. Veiligheid is met SRD 16 miljoen gegroeid, waarvan SRD 3.5 be-stemd is voor zware criminaliteit. Ze vroeg aan de regering hoe er met dit kleine bedrag gewerkt zal worden aan de bestrijding van criminaliteit, waaronder cyber crime, jeugdcriminaliteit, zware corruptie en internationale georganiseerde misdaad. “Het is een aanfluiting voor het beleid dat veiligheid van de burgers geen prioriteit heeft. De criminelen maken miljoenen winst en we hebben een regering die denkt ze te kunnen bestrijden met SRD 1.5 miljoen. Mathoera stelt voor dat het be-drag voor de bestrijding van criminaliteit naar SRD 50 miljoen opgetrokken wordt. Dit bedrag kan volgens haar ge-haald worden uit de post van Finan-ciën, want bij dit ministerie is het be-drag gestegen met SRD 1 miljard.
Openbare Orde en Veilig-heid was vorig jaar SRD 450 miljoen en nu maar SRD 100 miljoen. Dit is volgens haar een bevestiging dat verkeerscriminaliteit geen prioriteit heeft, terwijl mensen dagelijks het slachtoffer worden in het verkeer en Suriname heel veel schade hierdoor lijdt.
Ze somde tal van posten op die bij deze begroting onnodig veel hebben ontvangen in vergelekijking met vorig jaar. ‘’Een begroting met SRD 2.7 miljard voor Infra-structuur Civiel Technische werken, welke onder het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Com-municatie valt, waarvan wij dagelijks geconfronteerd ra-ken met tientallen aanrijdingen, enorme schade en veel doden. Echter is van dit be-drag slechts SRD 15 miljoen bestemd voor nieuwe verkeersvoorzieningen’’, zei Mathoera.
Ook het ministerie van LVV heeft SRD 600 miljoen meer gehad. Ze wilde weten hoeveel is geïnvesteerd of ge-gund. Ook Onderwijs krijgt SRD 350 miljoen extra. Wat dit ministerie betreft, juicht ze het extra bedrag toe, echter ziet ze graag hoeveel concrete projecten er ge-start zijn en hoeveel er nog gecommitteerd worden. Transport en Communicatie krijgt een verhoging van SRD 800 miljoen. Het be-drag van het ministerie Handel, Industrie en Toe-risme, wordt verlaagd naar SRD 22 miljoen, terwijl juist de regering had toegezegd dat zij de Kleine en Middelgrote Ondernemin-gen (KMO) zou stimuleren.
Verder gaf Mathoera aan dat als de regering tenminste SRD 2 miljard had geïnvesteerd voor het bouwen van toeristenhubs in de districten, dan zouden de lokale bewoners hieraan veel voordeel hebben, de horeca zou bloeien, vervoerssector, kleine warungs, zorgsector, werkgelegenheid, de KMO zouden bloeien. “Dit vraagt om inzicht en visie. Een die dit niet kan demonstreren, moeten wij afwijzen. Maar ook transparantie, draagvlak en verantwoording zijn zoek.” Mathoera vroeg ook, waarom er nog steeds sprake is van kapitaalverlies. Er zijn veel onafgebouwde gebouwen, welke sinds de periode van Front, nog steeds toch niet af zijn, terwijl er miljoenen zijn geïnvesteerd. “Het is duidelijk hoe het geld van het volk te grabbel wordt gegooid.”
De volksvertegenwoordiger vroeg wat de noodzaak was, dat de begroting met SRD 4.5 miljard is gestegen vergeleken met 2018. “Thans zitten wij al bij de vijfde maand van 2019, hoeveel van dit bedrag is al geïnvesteerd en is er capaciteit om dit werkelijk uit te voeren. Of worden hiermee andere doelen gediend?”, vroeg Mathoera.

door Kimberley Fräser

More
articles