March 8, 2019


Verklaring Soerdjan neemt zorgen visserijsector niet weg


March 8, 2019

De visserijsector is blij met de mededelingen die de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, gisteren gedaan heeft in De Nationale Assemblee (DNA). De toestemmingsbrieven uitgeven tot en met december 2018, zijn per 1 maart door het ministerie vervallen verklaard. Aan ROS National Fisheries N.V. is formeel te kennen gegeven dat de zes Chinese fabriekshektrawlers niet voldoen aan de Surinaamse wetgeving.
Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie, zegt desgevraagd dat hoewel de visserijsector opgelucht is dat de toestemmingsbrieven vervallen zijn verklaard, er uitgekeken wordt naar het vertrek van de hektrawlers, want ondanks dat de hektrawlers niet voldoen aan de wetgeving, bevinden zij zich nog steeds voor de kust van ons land.
Soerdjan gaf aan dat de hektrawlers in feite nu illegaal in Suriname zijn en dat hij daarom na zal gaan welke autoriteiten de bevoegdheid hebben om stappen te ondernemen om ze uit de Surinaamse wateren te verwijderen. De LVV-minister liet weten dat de schepen al die tijd niet illegaal waren in ons land, maar toestemmingsbrieven hadden om ons land binnen te varen voor inspectie.
Nu deze vervallen zijn verklaard, zijn de schepen illegaal. Karg maakt zich nog steeds zorgen over de hektrawlers. Hij geeft aan dat zolang de hektrawlers zich nog in Surinaamse wateren bevinden, hij zich zorgen zal blijven maken. Hij legt uit dat het zorgpunt van de visserijsector is gebaseerd op het vermoeden dat de autoriteiten de hektrawlers toch proberen te faciliteren door een nieuwe categorie Visserij – de Mid-Sea Trawler Fishery- in te voeren.
Karg benadrukt dat de LVV-minister alle ondersteuning krijgt van de visserijsector, maar er wel degelijk van op de hoogte is dat er in ons land meerdere belangen spelen. De totale visserijsector heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen het ministerie, nadat de minister een verzoek en ultimatum voor het vrijgeven van documenten rond de hektrawlers voorbij liet gaan. Karg geeft aan dat de raadsmannen zich over de uitspraken van de minister zullen buigen en deze juridisch zullen beoordelen om alvorens na te gaan als de rechtszaak wordt ingetrokken. Inmiddels is er een onderhoud aangevraagd met Soerdjan. Karg hoopt dat de minister in zal gaan op het verzoek.

door Johannes Damodar Patak