March 3, 2019


POWISI’S TE KOOP


March 3, 2019

Op Facebook worden al geruime tijd powisi’s ter verkoop aangeboden. De powisi, ook wel Black currasow of Zwarte hokko genoemd, is een beschermde vogelsoort. De vogel is – zoals de naam al aangeeft – zwart, maar heeft een witte buik en een prachtige gele snavel. Volgens de wet mag er niet gejaagd worden op powisi’s en ze mogen ook niet gevangen worden. Dat mensen nu via Facebook deze dieren aanbieden, geeft duidelijk aan dat er geen controle is in ons land. De overheid slaagt er maar niet in te voorkomen dat erop deze vogelsoort gejaagd wordt. De vogel is in trek bij jagers, omdat ze aardig wat geld in het laatje brengt. Het ministerie van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer, faalt duidelijk en zo ook de minister, Roline Samsoedien. De bewindsvrouw richt zich voornamelijk op het verdelen van gronden en het in orde maken van grondpapieren, want dit zal stemmen opleveren bij de komende verkiezingen. De beschermde dieren zijn helaas aan hun lot overgelaten en dat is jammer, want ze hebben niet voor niets een beschermde status. Deze status moet het dier behoeden voor uitsterven. De minister heeft wel een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut naar de dagbladen en online media gestuurd waarin burgers gewaarschuwd worden niet te jagen op beschermde dieren. Wie de waarschuwing aan zijn laars lapt, kan een boete krijgen – als hij gepakt wordt. Dat laatste komt erg weinig voor, omdat er nauwelijks enige controle wordt uitgeoefend. Er zijn wel jachtopzichters, maar niet genoeg en die er zijn, beschikken niet over de middelen om het werk adequaat aan te pakken. Als het zo doorgaat, hebben wij straks geen beschermde dieren meer.