February 6, 2019


‘Het was een moeilijk jaar voor de Chinezen’


February 6, 2019

“Het was een moeilijk jaar voor de Chinezen”, aldus Thomson Cheung, voorzitter van Kong Ngie Tong Sang, gisteren tijdens de jaarlijkse nieuwjaarslunch die gehouden werd in het verenigingsgebouw ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar. Voor de Chinezen is het dit jaar het Jaar van het Varken. De verschillende Chinese verenigingen hebben traditioneel het Jaar van het Varken feestelijk ingeluid.
Volgens Thomson was het een jaar vol uitdagingen vanwege de economische situatie, waardoor de Chinese winkeliers het steeds moeilijker kregen. Gezien veel Chinese ondernemers afhankelijk zijn van de winst die ze maken, was de vereniging genoodzaakt om bepaalde bedrijven te subsidiëren die belast zijn met de dienstverlening naar de Chinese burgers.
De ondernemers hadden ook moeite met het betalen van hun verplichtingen aan de vereniging. Verder is het uitgeven van de Chinese krant ook moeizaam geweest. De Chinese gemeenschap heeft het afgelopen jaar veel ondersteuning gehad van de Chinese ambassade en de Surinaamse overheid. De voorzitter sprak de hoop uit dat het Jaar van het Varken meer ontwikkeling zal brengen op het gebied van economie en onderwijs.
Het was voor de Chinese ambassadeur Lui Quan het eerste Chinees Nieuwjaar in ons land. Hij blijft al enkele maanden in Suriname en merkte op dat er veel eenheid is tussen de Chinezen en de overige bevolkingsgroepen. Ook hij sprak over een minder succesvol jaar, maar hij spreekt de hoop uit dat het dit jaar beter zal gaan met de Chinezen in Suriname.
De regering werd vertegenwoordigd door onderwijsminister Lilian Ferrier. Oud-vicepresident Robert Ameerali, voormalig Hakrinbank-directeur Jim Bousaid en VHP-voorzitter Chan Santokhi, waren eveneens aanwezig. De regering werd vertegenwoordigd door onderwijsminister Ferrier. Zij gaf aan dat er het afgelopen jaar een aantal projecten zijn gelanceerd door beide landen. Volgens de minister is de Chinese gemeenschap niet meer weg te denken uit ons land, daarom zal de regering dit jaar meer aandacht schenken aan de veiligheid van met name de Chinese winkeliers.
Op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft de Suriname Chinese United Association (SCUA), dit jaar voor de vijfde keer het Chinees Nieuwjaar met een Temple Fair gevierd.

 

door Kimberley Fräser