Geen kettingreactie bij kwijtschelden Rij- en Voertuigenbelasting

De Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) heeft niet het idee dat er een kettingreactie zal ontstaan als de Rij- en Voertuigenbelasting voor de bushouders van het openbaar vervoer wordt kwijtgescholden. De voorzitter van SBO, Suraj Sahadew-Lall, zegt desgevraagd, dat het kwijtschelding voor de bushouders een terechte handeling zal zijn van de overheid, gezien het ondergewaardeerde tarief waarmee de bushouders al ruim twee jaar rijden.
Bushouders van de particuliere bussector willen de Rij- en Voertuigenbelasting niet betalen, omdat zij volgens Sahadew-Lall niet het idee hebben dat het huidige tarief opgeschroefd zal worden door de overheid. “Daarnaast zijn de wegen bar slecht, de staat van de wegen is medeverantwoordelijk waarom de bussen steeds breken’’, haalt hij aan. Ook is de SBO-voorzitter van mening dat deze belasting zonder enig overleg aan hen is opgelegd. “Het is niet in overleg gebeurd met de bushouders.” Dat bushouders per jaar SRD 875 dienen te betalen aan Rij- en Voertuigenbelasting, zal meer drukken op de kosten van deze groep.
De bushouders hadden het voorstel voor kwijtschelding bekendgemaakt via de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Sahadew-Lall zegt dat rechtmatig bekeken, de kwijtschelding van de Rij- en Voertuigenbelasting wel via de PLO bewerkstelligd zou kunnen worden, als een groot aantal van de bushouders lid zouden zijn van deze organisatie. “Echter zal dit niet uitgevoerd kunnen worden met de huidige werkwijze van de PLO”, aldus de SBO-voorzitter. Hij geeft aan dat de regering hiervan op de hoogte is, maar zal blijven zwijgen. Een actie om de regering onder deze omstandigheden zover te krijgen om deze belasting voor de bushouders kwijt te schelden, zal volgens de SBO-voorzitter niets opleveren.
Om dit doel te bereiken, vindt Sahadew-Lall dat de bushouders zich massaal moeten aansluiten bij een belangenorganisatie. “Alleen op deze wijze kan dat wettelijk geaccepteerd worden.” Dit zal wel veranderingen met zich meebrengen in de situatie, andere mogelijkheden zullen volgens de SBO-voorzitter niets opleveren.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles