Teleurstellend

Het was misschien de bedoeling van de organisatie van de Owru Yari Prisiri in de binnenstad, om alles zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Dit jaar werd owru yari weer uitbundig gevierd. Elk jaar na de evaluatie stuit de organisatie op zaken die beter moeten en zelfs zaken die voorkomen moeten worden. Dit jaar is het deels ordelijk gegaan, maar vooral het gedrag van het publiek, de politie en de bestuursambtenaren, is teleurstellend geweest. Bij het aansteken van de pagara werden mensen op bepaalde plekken door middel van rode tape van het trottoir gehouden, terwijl op andere plekken mensen vanzelf moesten opschuiven. Jeugdigen zijn na overmatig gebruik van alcohol of een mix van alcoholische dranken, bewusteloos geraakt, waardoor de hulp van de ambulancedienst ingeroepen moest worden. Veel jongeren rookten gewoon marihuana in het openbaar, terwijl de politie of bestuursambtenaren langs liepen zonder iets te doen. Dit is zeer teleurstellend, omdat op die manier het signaal gegeven wordt dat het heel normaal is om marihuana te roken. In ons land is marihuana niet gelegaliseerd.  De politie en bestuursambtenaren grepen niet in, maar knepen in plaats daarvan een oogje dicht. Ondanks de waarschuwingen vooraf, werd er ook drank in glazen flessen verkocht. Ook hiertegen is er niets gedaan met als gevolg dat flessen op de wegen kapotgeslagen werden met het gevaar voor anderen. Tijdens het feesten werd er op bepaalde momenten met bier, blikjes en flessen gegooid. Dit is niet acceptabel, omdat mensen zich naar een openbare plek begeven om plezier te hebben en niet om een ongeluk te krijgen. De organisatie heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om het waarborgen van de veiligheid van burgers die zich naar hun evenement begeven om plezier te hebben. Ook de politie en de bestuursambtenaren moeten de daad bij het woord voegen en optreden.