‘Beloofde ontwikkeling uitgebleven’

De door de regering beloofde ontwikkeling, is volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, ook dit jaar uitgebleven. De regering had volgens Jogi bij het indienen van de begrotingen en het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP), beloofd een aantal zaken te realiseren. Ook president Bouterse had in zijn jaarrede een aantal beloftes gedaan. Jogi noemt in dit kader de aanplant van cacao, het aanleggen van een diepzeehaven, de groei van onze economie, het verhogen van onze verdiencapaciteit en het creëren van werkgelegenheid. Jogi stelt dat volgens de regering, projecten binnen het MOP in 2018 afgerond zouden zijn en dat het volk daar de vruchten van zou plukken. “Er zijn nog amper twee dagen over in 2018 en er is nauwelijks iets zichtbaar of een sfeer van uitvoering”, zegt de parlementariër. De regering heeft volgens Jogi voldoende middelen gehad in de vorm van leningen en andere gelden, zoals de schuld van US-dollar 337,5 miljoen die Staatsolie vervroegd heeft afgelost aan de staat. Desondanks is het de regering niet gelukt om de beloofde ontwikkeling te realiseren.
Hij geeft aan dat het verzoek van de president om af te wijken van het vastgestelde obligoplafond voor een lening van US-dollar 204 miljoen voor de uitbreiding van de Johan Adolf Pengel luchthaven, voor zichzelf spreekt.
Jogi benadrukt dat er ook geen verantwoording is afgelegd over de US-dollar 337,5 miljoen en de geleende gelden. Hij haalt aan dat het begrotingstekort voor 2019 rond de SRD 1, 6 miljard ligt, wat de staatsschuld brengt op rond SRD 28 miljard. Jogi is van mening dat het leven van de burger juist moeilijker is geworden en niet beter, zoals de regering had beloofd. Hij merkt op dat de regering ondanks de vele leningen die zij als inkomsten heeft geboekt, toch verzwarende maatregelen hebben doorgevoerd, waaronder de rij- en voertuigenbelasting. Hij benadrukt dat vandaag de dag mensen wordt afgeraden om met gouden sieraden op straat te lopen en mensen genoodzaakt zijn om zich te registeren voor een volkswoning, omdat zij zelf niet in staat zijn om een huis te bouwen vanwege de hoge wisselkoers. Hij zegt dat de regering bewust studentenflats heeft gebouwd, omdat zij weet dat ouders door het gevoerde beleid sinds 2010 onder leiding van Bouterse, niet in staat zijn een huurwoning te betalen voor hun kinderen. Volgens de volksvertegenwoordiger is dit niet wat Bouterse het volk had beloofd. “Het volk kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen”, aldus Jogi.
Hij zegt dat in haast alle sectoren er problemen zijn. Zo noemt hij de houtsector, waar de ordening op het exporteren van rondhout nog steeds uitblijft. Volgens hem moeten wij zo min mogelijk exporteren en zoveel mogelijk het hout in ons land tot eindproducten verwerken. Jogi geeft aan dat het KMO-fonds al geruime tijd stilligt, omdat de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan, een andere visie daarover heeft. Ook de gezondheidssector heeft volgens hem flink geleden onder het beleid van deze regering. De politicus stelt dat acht jaar regering Bouterse ons land niets heeft opgeleverd. Hij geeft aan dat nagegaan mag worden dan ons land geen enkel profijt heeft gehad aan een regering waarvan Bouterse deel heeft uitgemaakt. “Waar zijn de verworvenheden van de NDP” vraagt Jogi zich af. Dat er vol lof wordt gesproken over de bouw van de bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier is volgens hem niets om te juichen. “De feiten liggen daar over de steekpenningen die door Ballast Nedam zijn betaald”, aldus de politicus. Hij verwacht dat de regering in 2019 heel wat populistische maatregelen zal treffen, waaronder het in dienst nemen van mensen en verstrekken van grondpapieren.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles