Projecten MZ voor 77% gefinancierd door donoren

In het strategisch beleid 2016-2018 richt de Medische Zending (MZ) zich op enkele hoofdthema’s. Eén hiervan is een effectief en efficiënt financieel beheer, waarbij de focus ligt op het financieel beheer conform de richtlijnen in relatie tot de interne en externe belanghebbenden en volledige transparantie in de financiële kernprocessen. MZ heeft in het afgelopen jaar aandacht besteed aan het financieren van activiteiten door middel van het indienen van projectvoorstellen bij donoren. In 2017 heeft de organisatie 13 projectvoorstellen ingediend bij donoren. Van dit aantal is 77 procent (10) goedgekeurd. In het recent uitgegeven Jaarverslag 2017, zegt de MZ dat deze werkwijze is gehandhaafd, omdat de organisatie de afhankelijkheid van de overheidssubsidie wil laten afnemen. Om meer inkomsten te genereren, heeft MZ er ook naar gestreefd om de inkomsten vanuit de verzekeringsmaatschappijen te doen toenemen met 10 procent ten opzichte van 2016.
Echter is de beoogde stijging niet bereikt. MZ geeft aan dat enkele actoren een rol hierin hebben gespeeld, namelijk het vervallen van de BaZo- (Basiszorg) verzekeringskaarten en het niet kunnen verlengen van de kaarten door vele cliënten; de onmacht van cliënten boven de 16 jaar om een verzekering af te sluiten wanneer zij niet meer in aanmerking komen voor een BaZo-verzekeringskaart; en het kiezen van een andere huisarts door de cliënten.
MZ geeft in het jaarverslag aan dat hoewel de inkomsten niet zijn toegenomen voor wat betreft de verzekeringen, bepaalde operationele activiteiten wel door middel van donorgelden via projecten gerealiseerd konden worden.
De organisatie zegt dat de realisatiegraad in 2017 van de investeringsbegroting niet is toegenomen. MZ had hierdoor een verlies van 0,06 procent. “Van de geplande zeventien investeringen zijn er twaalf gerealiseerd in 2017. De overige geplande investeringen zijn niet gerealiseerd vanwege beperkte financiële middelen”, laat MZ in het jaarverslag 2017 weten.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles