‘2018 woelig jaar’

Bestuurskundige August Boldewijn zegt desgevraagd aan De West, dat 2018 op financieel-economisch en monetair gebied, een woelig jaar is geweest. Hij geeft aan dat dit in alle sectoren heeft doorgewerkt. Door een tekort aan financiën, weinig export en meer import, is onze lopende betalingsbalans uit zijn voegen.
“Wij hebben inflatie en devaluatie gehad, die hebben geleid tot een stijging van de kosten van levensonderhoud en goederen”, zegt Boldewijn. Hij benadrukt dat ons land nooit eerder zoveel voedselpakketten, afkomstig van politieke partijen andere organisaties, heeft uitgedeeld. De bestuurskundige is van mening dat het verstrekken van pakketten te maken heeft met de idee hiermee armoede te kunnen bestrijden.
Boldewijn geeft aan dat onze volksgezondheid in elkaar lijkt te klappen. Als hij de gezondheidszorg anno 2018 vergelijkt met die van enkele jaren geleden, is hij van mening dat deze sterk achteruit is gegaan. Landen in het Caribisch gebied zouden volgens hem hun patiënten naar ons land moeten sturen voor een medische behandeling. “Echter gebeurt het omgekeerde”, stelt de bestuurskundige. Hij geeft aan dat het probleem binnen de gezondheidszorg van de top tot beneden loopt. “De ziekenhuizen hebben niet genoeg inkomsten om dienstverlening te bieden, het Staatsziekenfonds is niet in staat om op tijd gelden te storten, de huisartsen komen niet uit met hun tarieven en de verzekeraars kunnen niet veel met de achterhaalde premies’’, zegt hij. Volgens de bestuurskundige lagen ook de resultaten van het schooljaar 2017-2018, beneden het niveau dat was verwacht. Hij benadrukt dat er een onderzoek gedaan moet worden naar de oorzaak hiervan, zodat er een traject uitgezet kan worden om de resultaten weer op peil te brengen. Boldewijn vertelt dat onderwijsminister Lillian Ferrier aanvankelijk niet gericht was op de onderwijsinhoudelijke kant, maar direct begonnen is met het vraagstuk van de BvL/ALS, dat geleid heeft tot meerdere vraagstukken. Boldewijn vindt dat de regering een grote fout heeft gemaakt door eerst met de leerkrachten om de tafel te gaan zitten onderhandelen voor een loonsverhoging. Volgens hem moest de regering met alle groepen tegelijkertijd praten. “De regering heeft een verkeerde strategie toegepast. Hierdoor hebben de andere groepen een verhoging geëist op basis van dat wat de leerkrachten hebben gekregen”, zegt Boldewijn. De leerkrachten kunnen volgens hem niet opteren voor de 25 procent loonsverhoging van de ambtenaren, omdat zij uit het Fiso-systeem zijn gestapt.
Ook voor de Bond voor Belangenbeharti-ging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) is het volgens de bestuurskundige geen gemakkelijk jaar geweest. De bond schreef vele brieven naar de regering, maar antwoord bleef uit. Hij geeft aan dat de leden van de bond op straat hebben moeten komen om de uitvoering van het Staatsbesluit ‘Welvaartsvaste Pensioenen’ uit 2015 op te eisen. “Uiteindelijk hebben zij wel een akkoord bereikt met de regering om de verhoging van de pensioenen te verwerken”, zegt de bestuurskundige.
In de politiek is het volgens Boldewijn best rumoerig. Hij denkt in dit kader aan de NDP, die de streefdatum van de interne verkiezingen niet heeft gehaald. Ook de kwestie van NDP-topper Rashied Doekhie geeft volgens hem aan dat er iets mis is. Doekhie heeft alarm geslagen over de uitgifte van het terrein van de Stichting Machinale Landbouw (SML) aan een partijtopper van de NDP. Boldewijn verwacht dat het komende jaar partijen alles in zullen zetten om de verkiezingen van 2020 te winnen. Hij doet een beroep op de partijen om in de verkiezingsstrijd rekening te houden met de belangen van het volk.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles