970 bedrijven gesloten in 2018

Raymond Hasnoe, voorzitter van Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), geeft te kennen dat 970 bedrijven vanwege moeilijke omstandigheden hun onderneming dit jaar hebben stopgezet. Dat is gemiddeld 80 bedrijven per maand. Dit blijkt uit het bestand van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). 775 van deze bedrijven zijn eenmansbedrijven. De rest bestaat uit productiebedrijven, import- en export- en N.V.- bedrijven. Dit geeft volgens Hasnoe aan dat het heel slecht gaat in de ondernemingswereld. Vooral de winkeliers hebben het moeilijk gehad. Winkeliers moeten steeds meer externe activiteiten ontplooien om uit te komen, zoals taxi rijden of catering. Voor wat betreft de verkoop deze maand, gelooft hij dat de winkels wel meer zullen verkopen.
De handelssector lijdt volgens Hasnoe het meest. De ruim 19 miljoen euro die door de Nederlandse autoriteiten in beslag is genomen, heeft veel invloed op de handel en werkt door naar de samenleving. Er is ruim 40 procent minder geïmporteerd dit jaar.
Er was dit jaar een daling van de verkoop, ook staan er minder producten op de schappen. Door de daling van de koopkracht komt het volgens hem nu ook veel voor dat winkeliers met vervallen producten zitten. ‘’Die kunnen ze alleen zelf gebruiken of vernietigen’’, zegt Hasnoe. Een ander probleem bij de import is, dat de winkeliers afhankelijk blijven en zich moeten houden aan de winstmarge die reeds berekend is, terwijl de importeur en de producenten die wel in de hand hebben. VSW heeft vanaf het 2e kwartaal van 2018, geen overleg meer gevoerd met de regering. ‘’Sinds de nieuwe minister Stephen Tsang bij Handel en industrie en Communicatie is aangetreden, wordt de vereniging niet meer uitgenodigd’’, zegt Hasnoe. Daarvoor had de VSW wel frequent overleg met zijn voorganger, Ferdinand Welzijn.
Hasnoe verwacht dat 2019 even zwaar zal zijn voor deze sector. Er is momenteel geen productie, waardoor de overheid geen extra inkomsten binnenkrijgt. Dit heeft invloed op het bedrijfsleven en de loontrekkers. Nu is reeds merkbaar dat de regering het geld haalt uit verschillende kanalen, onder andere de Wet Rij -en Voertuigenbelasting. De president had tijdens de jaarreden aangegeven, dat de nutsvoorzieningen niet meer verhoogd zullen worden. Echter worden door deze instituten, EBS en SWM, het tegenovergestelde aangekondigd. Met deze verhogingen verwacht Hansoe dat meer bedrijven het moeilijker krijgen. Voor de goede stand van zaken hoopt Hansoe dat de overheid in overleg treedt met de verschillende partijen, zodat de problemen gezamenlijk aangepakt kunnen worden, want ‘’het lijkt alsof het goed gaat, maar er is geen welvaart’’, zegt Hasnoe.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles