Karta-Bink bezorgd over veiligheid Wijdenboschbrug

Ingrid Karta-Bink, volksvertegenwoordiger van het district Commewijne, maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de verkeersdeelnemers op de Wijdenboschburg. In drie weken tijd hebben zich twee verkeersongelukken voorgedaan op de brug. Gisterenmiddag verloor een bestuurder van een vrachtwagen de controle over het stuur nadat hij een knal hoorde. Het vermoeden bestaat dat de remmen het hadden begeven. Vier voertuigen liepen hierdoor schade op. Twee weken geleden overkwam een buschauffeur hetzelfde, hij verloor eveneens de controle over het stuur.
Karta-Bink zegt dat het hoog tijd is dat de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en Justitie en Politie (JusPol), beleid gaan maken om de veiligheid op de Wijdenboschbrug te garanderen. Zij vraagt zich af of de desbetreffende autoriteiten pas in actie zullen komen wanneer er doden vallen op de brug. De volksvertegenwoordiger stelt voor dat de vrachtwagens die hout en zand vervoeren, in de late avond over de brug rijden. “Als dit onder begeleiding van de politie moet gebeuren, dan moeten we het doen”, benadrukt Karta-Bink. Zij vraagt zich af transportmiddelen waarvan de remmen het begeven, wel volgens de juiste procedures worden gekeurd.
“Ik hoop niet dat de transportmiddelen in de garage thuis zijn, terwijl het keuringsbewijs tot aan huis wordt bezorgd”, aldus de parlementariër.
Zij geeft aan dat de brug de enige verbindingsweg is naar Paramaribo voor de bewoners van Commewijne en Marowijne. Daarom is het volgens haar belangrijk dat er alles aan wordt gedaan om de brug veilig te houden. Karta-Bink vertelt dat er een controlepost is te Peperpot, maar dat er geen acties te merken zijn. Ook vermoedt zij dat vrachtwagens zich niet houden aan de wettelijke asdruk van 13 ton.
Het is niet duidelijk wat de impact is van zwaar transport op de brug. Karta-Bink geeft aan dat zij tijdens de vorige begrotingsbehandeling gevraagd heeft hoe het staat met het onderhoud en de inspectie van de brug. De regering zou hierop schriftelijk antwoorden. Echter heeft de volksvertegenwoordiger tot nog toe geen schrijven ontvangen. Karta-Bink haalt aan dat vanwege eerdere verkeersongelukken, de rails van de brug ook beschadigd is. Dit is al bijkans vier jaar zo. Zij vraagt zich af waarom de rails niet wordt vervangen door de overheid of de verzekeringsmaatschappijen.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles