Actiecomité Alcoa overweegt juridische stappen

Asha Mungra, lid van het Actiecomité Alcoa, gaf vandaag tijdens een persconferentie in het Lalla Rookh gebouw aan, dat juridische stappen niet zullen uitblijven als de regering niet met concrete oplossingen komt inzake de Alcoa-kwestie. Het doel van de persconferentie was om zowel de regering als de leden van De Nationale Assemblee (DNA), ertoe te bewegen de voorzitter van de huidige presidentiële onderhandelingscommissie Dilip Sardjoe, te vervangen.
Volgens Mungra is het niet meer noodzakelijk om te onderhandelen, er is slechts een persoon nodig die de schade afhandelt die al die jaren in ons land is aangericht. ”Sardjoe heeft gefaald in dezen en moet worden ontbonden, want vier jaar lang onderhandelen heeft niets opgeleverd. De schade is erg groot en we hebben weinig tijd”, zei Mungra. Het actiecomité had gehoopt dat de president dit probleem samen met het actiecomité zou aanpakken. Aan de parlementsleden doet het actiecomité het verzoek om hun stem meer te laten horen over deze kwestie en om het belang van het volk voorop te stellen, gezien het om een nationale zaak gaat.
Tijdens de persconferentie werd gesproken over het onmaatschappelijk gedrag van Alcoa en het miljardenverlies aan US-dollars voor Suriname als gevolg daarvan. Mungra zegt dat er een deskundige is die alle schade in beeld zou kunnen brengen, wat volgens haar binnenkort zal gebeuren. De schade loopt volgens het comité in elk geval in de miljarden.
Vicepresident (vp) Ashwien Adhin had reeds in het parlement aangegeven, dat Suralco geen wanprestatie heeft gepleegd. Van de vicepresident had het actiecomité verwacht dat hij deze uitspraak met argumenten zou onderbouwren. Volgens Mungra heeft Suralco constant contractbreuk gepleegd en zijn er meer dan negen schendingen die allemaal gelinkt worden aan wanprestatie. Zij zegt dat Suriname zich altijd heeft gehouden aan halve verplichtingen. “De vp moet zijn roze bril afdoen die hij van Suralco heeft en liever kijken naar het volksbelang.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles