Vrijwilligers actief op World Cleanup Day

Vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag in het kader van de World Cleanup Day, afval opgeruimd in verschillende gebieden in ons land. JCI Urban heeft in samenwerking met Suport Recycling Suriname en het Green Heritage Fund Suriname, vrijwilligers gemobiliseerd om deel te nemen aan deze internationale schoonmaakactie. Naast het opruimen van afval, was het ook de bedoeling om vrijwilligerswerk duurzaam en aantrekkelijk te maken onder de gemeenschap. De vrijwilligers waren actief te Zeedijk, Nickerie, Weg naar Zee, Waterkant, Albina en Marowijne.
Aan World Cleanup Day op 15 september, doen miljoenen mensen wereldwijd mee. Zij ontdoen buurten, stranden, rivieren en bossen van afval. In Nieuw-Zeeland vond de start plaats en de campagne eindigde 36 uur later op Hawaii aan de andere kant van de aardbol. Het doel is wereldwijd hetzelfde: een schone en gezonde planeet. Ondertussen wordt er druk gezocht naar nieuwe manieren over hoe we plastic afval kunnen verwerken.
Het Rode Kruis Suriname heeft tijdens de World Cleanup Day de bewoners van Latour een bezoek gebracht om ze bewust te maken van een gezond milieu. Het Rode Kruis gaf vooral informatie oover ziektes die kunnen ontstaan als mensen hun omgeving niet goed schoonhouden, zoals zika en chikungunya. Afval vormt een goede broedplaats voor de muskieten.
Ook de padvinders hebben hun bijdrage geleverd. Te Weg naar Zee vielen zij op door hun uniform. Met handschoenen aan is er afval uit de bossen en de goten gehaald. Bij de vorige actie in Leonsberg, zijn meer dan 260 vuilniszakken gevuld met voornamelijk plastic afval. Volgens de Verenigde Naties komt er jaarlijks 8 miljoen ton aan plastic in de zeeën en oceanen terecht. Als gevolg daarvan sterven per jaar 1 miljoen kustvogels en zo een 100.000 zeedieren. De voorspelling is dat als hier niets aan gedaan wordt, er in 2050 meer plastic dan vis in de zee is.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles