Gebruik SWM-water bij carwash een complexe zaak

Op veel lokaties in Paramaribo en de districten zijn er autowasserettes meer bekend als “carwash” gevestigd. Het beginnen met een carwash is voor velen een zogeheten “hossel”. Echter wordt er nog steeds schoon en SWM drinkwater gebruikt om voertuigen te wassen. Dit terwijl schoon en veilig drinkwater in de wereld, steeds schaarser aan het worden is. Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij N. V. (SWM) zegt desgevraagd, dat het probleem van het gebruik van SWM-water bij autowasserettes een complexe zaak is.
Hij erkent dat het gebruik van steeds schaarser wordend drinkwater in de wereld voor het wassen van vervoersmiddelen geen goede zaak is, maar zegt tegelijkertijd ook dat de SWM ook niet kan overgaan tot dichtdraaien van hun aansluiting, zolang de mensen normaal hun rekeningen betalen. Mensen die een carwash runnen betalen daarenboven een veel hoger tarief dan huishoudens. Oosterling voert aan, dat de SWM bezig is te kijken, hoe tot een oplossing te komen. Echter is hij van mening dat het ook met de attitude van de mensen te maken heeft die een carwash exploiteren.
In ons land blijken velen er nog niet bewust van te zijn hoe gezegend wij zijn met schoon en veilig drinkwater. Meer dan 70 procent van de aardoppervlakte is bedekt met water. Daarentegen is slechts 1 procent van al dat water op de wereld drinkbaar. De SWM-directeur stelt, dat zolang mensen niet bewust zijn over hoe belangrijk en schaars water is, er geen verandering in hun gedrag zal komen. Hij zegt dat het van de persoon zelf moet komen om te zeggen dat zij overgaan tot het plaatsen van een grote waterbuffer, om zo regenwater op te vangen voor het wassen van voertuigen.
Oosterling zegt dat mensen, het openen van een carwash vaak genoeg als een kleine “hossel” zien en dat zij daarom geen grote investering willen doen. Een manier om het gebruik van SWM- water bij autowasserettes te ontmoedigen, zou volgens hem kunnen door de tarieven nog forser te verhogen. De SWM-directeur vertelt dat hierdoor de tarieven voor het wassen van vervoersmiddelen de lucht in zullen gaan en dat mensen ervoor zullen kiezen om hun auto’s, en bromfietsen thuis te wassen met hetzelfde SWM- water.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles