Byciel Watsaam winnaar Suripop XX

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat Byciel Watsaam zijn overwinning voorspelde. Op 6 augustus 2016 schreef de componist van het winnend lied getiteld ‘Taa fa’, op zijn facebookprofiel: ‘Gold plated Trophy 2018: I will win this if I participate’. Twee jaren later op 4 augustus 2018 staat hij met de gouden Jules Chin A Foeng trofee in zijn hand en mag hij zichzelf de trotse winnaar van Suripop XX noemen.
Het was één en al gejuich en applaus in het Anthony Nesty Sporthal toen Eugene Main en Lycintha Watsaam-Winters, de vertolkers van ‘Taa fa’, werden aangekondigd. Niet lang nadat de twaalf Suripop composities met videoclip op 4 juli waren gepresenteerd aan de samenleving, was het nummer ‘Taa fa’ een lied waar overal, vooral op facebook over werd gesproken. Het is de eerste keer, dat een lied volledig in aucaans geschreven, werd ingediend bij de componistenwedstrijd. De ‘Taa fa’ challenge op facebook liet daarnaast de krachtige dynamiek van het lied zien. De vertolking van het lied in verschillende talen en in poëzie, heeft ook zorggedragen, dat het lied bij velen geliefd is.
Hoewel de vertolking van de verschillende nummers tijdens de finale verrassend uitpakte, was de top drie van de avond al dan niet in juiste volgorde, duidelijk. Bij enkele nummers vielen enkele onzuivere noten, terwijl weer anderen hun hart en ziel hebben uitgezongen. Echter heeft de compositie van Watsaam aangetoond veel sympathie te hebben bij het publiek. Het applaus en het gejuich duurden een tijdje, voordat de presentatoren verder konden met het programma. Niet alleen ‘Taa fa’, maar ook Powl Ameerali wist Mi Gowtu, de compositie van Harold Gessel op een bijzondere manier te vertolken. Daarnaast zong Yvanca Ritfeld de sterren van de hemel met ‘Pasensi’, de compositie van Ornyl Malone. Voor de jury werd het geen gemakkelijke job te kiezen tussen deze composities en voordrachten, die allemaal zichtbaar ondersteuning vonden van het publiek. Uiteindelijk bepaalde de jury dat ‘Mi Gowtu’ op de derde plaats eindigde, gevolgd door ‘Pasensi’ op de tweede plaats. De videoclip van het nummer ‘So Kele Kele’, geschreven door Eros Banket, werd uitgeroepen tot beste video.

-door Priscilla Kia-