Liefdevolle Handen wil inloopcentrum voor dak- en thuisloze vrouwen

De Stichting Liefdevolle Handen hoopt dit jaar nog een inloopcentrum op te zetten voor vrouwen en meisjes die dak- en thuisloos zijn. Denise Blinker-Warnert, voorzitter van de stichting, zegt in gesprek met De West, dat er hard wordt gewerkt om het centrum nog dit jaar te realiseren. Met meisjes wordt de groep bedoeld die wegloopgedrag vertoont.
Er gaan veel kosten gepaard met het opzetten van een inloopcentrum, volgens Blinker-Warnert liggen de kosten tussen de SRD 300.000 – SRD 400.000. In het centrum kunnen de vrouwen en meisjes zich douchen en worden zij voorzien van een maaltijd. In hoognodige gevallen zal er ook opvang worden geboden. Blinker-Warnert zegt dat er uitgekeken wordt naar een locatie in de buurt van de doelgroep. Zij vertelt dat zij het inloopcentrum liever vandaag dan morgen opzet, maar dat de middelen ook aanwezig moeten zijn hiervoor.
De voorzitter van de stichting geeft aan dat het aantal dak- en thuisloze vrouwen en meisjes toeneemt. Volgens haar is dit een ongunstige ontwikkeling, want vrouwen die op straat leven, zijn veel kwetsbaarder dan mannen in een soortgelijke situatie. Met name bij drugsverslaafden komt het voor dat zij het slachtoffer worden van verkrachting en mishandeling. Blinker- Warnert zegt dat de stichting daarom ook twee categorieĆ«n heeft geĆÆdentificeerd, namelijk dak- en thuislozen die drugsverslaafd zijn en dak- en thuislozen die psychische problemen hebben. De stichting werkt voorlopig alleen met de groep van de drugsverslaafden en roept voor de andere groep de hulp in van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). In bepaalde gevallen zet de stichting zich ook in voor vrouwelijke drugsverslaafde dak- en thuislozen met psychische probleem.
Blinker-Warnert vindt dat de overheid haar best doet, maar begrijpt dat de overheid niet in staat is alles te doen. Zij geeft aan dat er meer bewustwording moet komen over de dak- en thuislozen in ons land. Volgens haar gaat het om mensen die ooit ook een huis hebben, maar door de drugsproblematiek uit huis zijn gezet. Zij benadrukt dat liefde deze mensen weer op het goede spoor kan brengen. Blinker- Warnert hoopt dat er ook vanuit de samenleving en het bedrijfsleven een helpende hand wordt geboden om het inloopcentrum zo snel als mogelijk op te zetten.

-door Johannes Damodar Patak-