President beantwoordt vragen over kwestie Alcoa

President Desiré Bouterse heeft op dinsdag 24 juli, middels een schrijven de vragen van het parlement over de kwestie Suralco/Alcoa beantwoord. De president maakte duidelijk dat bij het beantwoorden van vragen, er rekening is gehouden met de confidentialiteitsovereenkomst die gesloten is tussen Alcoa en de Staat Suriname. Op basis hiervan, heeft de regering alleen vragen die buiten de confidentialiteitsovereenkomst vallen, beantwoord.
Volgens Bouterse kan de complete informatie slechts gedeeld worden na het ondertekenen van de overeenkomsten.
‘Indien informatie zoals correspondentie en conceptovereenkomsten vooraf zouden worden vrijgegeven, worden alle onderhandelingen die de regering in de toekomst moet voeren in gevaar gebracht — prospective investors zouden geen onderhandelingen met de regering van Suriname willen aangaan als het risico bestaat dat de gehele Surinaamse gemeenschap aan de onderhandelingstafel komt te zitten’, schrijft de president.
Dit neemt echter de bereidwilligheid van de regering om in een openbare vergadering het een en ander toe te lichten, niet weg. In de brief is duidelijk opgenomen dat de regering daar open voor staat. Vanwege de overeenkomst, kan het parlement ook geen inzage krijgen in de documenten die zijn uitgewisseld tussen de Staat Suriname en Alcoa (Suralco). Ook kan het parlement geen notulen krijgen van de onderhandelingen vanaf 2015 tot heden.
Ten aanzien van de aanbevelingen van De Nationale Assemblee (DNA) aan de regering, zegt de president dat de positie van DNA in de onderhandelingen is meegenomen en zal resulteren in een conceptovereenkomst die aangeboden zal worden aan DNA. Bij de aanbevelingen ging het om de vereiste tussenkomst van DNA bij wijziging/beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst, overdracht van het waterkrachtwerk, intrekking van diverse rechten die in het kader van de Brokopondo -overeenkomst waren uitgegeven, beëindiging van bestaande en het aangaan van nieuwe energieovereenkomsten, rehabilitatie van alle verstoorde gebieden onder Alcoa’s beheer en bodemsanering van vervuilde gebieden en gebruik door partijen van informatie die bestaat over bauxietexploraties in het Bakhuysgebied.
Bouterse deelde ook mee dat uitgebreide antwoorden op vragen en daarmee verband houdende aanbevelingen, ook zijn gegeven in het Verslag van de Presidentiële Commissie aan de President van de Republiek Suriname, Z.E. D.D. Bouterse (februari 2016). Ook zijn de voorzieningen die voor voormalige en huidige Suralco arbeiders zijn getroffen, reeds naar tevredenheid van alle arbeiders zijn afgewikkeld. ‘De onderhandelingscommissie heeft vooralsnog een beleid gevoerd van inspanning om consensus te bereiken; tot dusverre is er geen sprake van een geschil met Alcoa geweest’, aldus de brief van de president.

More
articles