Politieke aanval op Actiecomité Alcoa

Wim Bakker, voorzitter van het Actiecomité Alcoa, zei dat er sprake was van een politieke aanval afgelopen donderdag 26 juli, afkomstig van grootgrondbezitters van de Palisadeweg en omgeving. De grootgrondbezitters zijn boos over de uitspraken door het actiecomité over de gifstortplaatsen aan de Palisadeweg, omdat deze uitspraken hun belangen schaden.
Het actiecomité werd om deze reden uitgenodigd door de bewoners en belanghebbenden. Zij zijn verbaasd en verontrust nadat zij via de media hebben vernomen, dat er mogelijk giftige stoffen door Suralco zijn gedumpt aan het eind van de Palisadeweg. Zij zijn bang dat het zand dat bedrijven verkopen die in die buurt gevestigd zijn, straks niet meer verkocht wordt, omdat mensen zullen denken dat het zand vermengd is met gif. Ook zullen vele bewoners overwegen om te verhuizen uit dat gebied.
“Er is consternatie en paniek ontstaan bij ons, aangezien wij er wonen en belangen hebben in deze omgeving”, aldus Eddy Bhagan, Sergio Herman, Nanekhan Gairun en Omar Terborg.
Bakker is van mening dat de grootgrondbezitters ontevreden zijn, omdat hun plannen in de war worden geschopt. Bakker zegt dat een van de grootgrondbezitters, Terborg, werkzaam is bij het Kabinet van de President en hoogstwaarschijnlijk de belanghebbenden vertegenwoordigt. Bakker wijst erop, dat het actiecomité had aangegeven dat er mogelijk gif gestort zou zijn door de multinational. Vandaar dat er openheid wordt gevraagd vanuit de regering, zodat indien er inderdaad sprake is van het storten van gif, de multinational dat eerst opruimt alvorens zij uit ons land vertrekt.
Het actiecomité had gehoopt samen met de bewoners en belanghebbenden de strijd aan te gaan, maar die waren het niet eens met de handelingen van het actiecomité. Het actiecomité wilde een eenheid vormen, zodat de regering openheid kan geven over de Alcoa-overeenkomst. Het actiecomité zegt in het vervolg voorzichtiger zijn met het verstrekken van informatie en het doen van uitspraken, omdat bepaalde groepen die uit hun context kunnen halen.
Het actiecomité kijkt uit naar een reactie vanuit het parlement. Een week gelden heeft het comité een petitie ingediend bij de assemblee om aandacht te vragen voor deze kwestie.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles