Transparantie overheidsfinanciën door druk parlement

In vergelijking met voorgaande regeringen, is het nu zo dat de transparantie op overheidsfinanciën is verbeterd. Dit zegt William Waidoe, commissielid van Financiën, in ge-sprek met De West. Echter benadrukt hij dat de transparantie van de overheidsfinanciën niet vrijwillig is gekomen vanwege het ministerie van Financiën. Hij wijst erop dat alles te maken had met de druk die de leden van De Na-tionale Assemblee (DNA) op het ministerie hebben uitgeoefend en nog steeds uitoefenen om de cijfers vrij te ge-ven. Hiervoor hebben de commissies Staatsuitgaven en Financiën zich ingezet. Het parlement heeft dinsdag voor de tweede keer informatie en cijfers gekregen over de uitgaven en de inkomsten voor het begrotingsjaar 2017.
Hoewel er sprake is van een toename in de transparantie met betrekking tot de overheidsfinanciën, vindt het assembleelid dat er nog werk aan de winkel is. Hij zegt dat de cijfers in de meeste gevallen op het laatste moment worden afgegeven.
“Vanaf 2015 merk ik dit op, de leden vragen steeds om de cijfers, maar krijgen die echter pas op het laatste moment”. Daarnaast haalt hij ook aan dat de afgegeven cijfers in veel gevallen niet volledig zijn.
Ook kan Waidoe niet zeggen of de afgegeven cijfers, de correcte zijn. De parlementariër vertelt dat er nog gaten zijn die opgevuld moeten worden. Met de cijfers die het ministerie vrijgeeft, kunnen de assembleeleden vaak geen beeld vormen van wat er bijvoorbeeld gedaan wordt met alle gelden die de overheid heeft geleend. “De overheid leent geld maar we zien het niet terug in de productie of in projecten”, benadrukt Waidoe. Ook haalt hij aan dat steeds weer duidelijk wordt dat de regering geen geld heeft om ambtenaren of subsidies uit te betalen. Behalve dat parlementariërs de cijfers niet vooraf kunnen bestuderen om verbanden te leggen met de economische crisis in het land, bestaat ook de vraag nog altijd volgens Waidoe, waar de gelden wél naar toe gaan. Volgens hem is het altijd het vraagstuk geweest dat de NDP-regering geld verspilt. Hierdoor zijn de leden in DNA kritischer geworden. “We moeten als leden ervoor zorgen dat de gemeenschap niet geconfronteerd wordt met ongenuanceerde berichten. We moeten speculatie voorkomen door geen verkeerde informatie door te spelen”, zegt het commissielid van Financiën. Hij benadrukt dat de transparantie is toegenomen in vergelijking met voorgaande regeringen, maar hij is nog niet tevreden. “Door de economische crisis moeten we meer aandringen bij de regering om meer openheid te geven met betrekking tot de staatsfinanciën”, aldus Waidoe.

door Richelle Mac-Nack

More
articles