July 21, 2018


VAN DE DOMME


July 21, 2018

Weet de regering Bouterse II echt niet waarom enorme geldzendingen afkomstig uit ons land, door de Nederlandse douane in beslag zijn genomen. In de maand april werd 19.5 miljoen euro contant geld verstuurd door de Centrale Bank van Suriname naar Nederland door de Nederlandse douane geruggesteund door het Openbaar Ministerie in Noord-Holland, in beslag genomen. Het geld behoorde aan cliënten van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank en was bestemd voor betalingen aan leveranciers in met name Nederland. Onlangs werd nog eens 4 miljoen euro van de Republic Bank, bestemd voor betalingen in het Caribisch gebied, eveneens door de Nederlandse douane geconfisqueerd. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee, hebben de Nederlandse autoriteiten nog steeds niet gezegd waarop het geld in beslag werd genomen. De Surinaamse autoriteiten zouden dat volgens de Nederlandse autoriteiten zelf wel weten, aldus Hoefdraad. Dat de zaak zeer gecompliceerd is, geloven volgens Hoefdraad maar zeer weinigen. Als het om geld ging dat eerlijk en dus niet op malafide wijze in roulatie was gekomen, had de Nederlandse douane geen enkele rechtmatige grond om het geld te confisqueren. Er hangt een zeer vermoedelijk smerig luchtje aan een deel van de euro coupures die naar Nederland zijn verstuurd en dit geld is dus door de douane in beslag genomen. Hoefdraad moet niet doen alsof hij niet weet wat er precies aan de hand is. De Nederlandse autoriteiten hebben al eerder verklaard dat men aan het uitzoeken is of het niet om witwasgelden gaat. Het moet voor ons in dit land duidelijk zijn, dat de Nederlandse justitie en inlichtingendiensten al geruime tijd doende zijn geldstromen vanuit Nederland richting Suriname te onderzoeken. Men heeft zo langzamerhand goed in de gaten hoe crimineel geld naar Suriname wordt verstuurd en al geruime tijd zijn er verdachten zichtbaar gemaakt, zaken zijn goed in kaart gebracht en eurocoupures geregistreerd. Deze biljetten zijn in Suriname binnen het crimineel circuit gebracht en men heeft getracht ze in omloop te brengen. Het is dan ook niet uitgesloten dat deze ’bevlekte’ euro’s in bezendingen van contant geld naar Nederland terug zijn gegaan en door de douane zijn onderschept. Zowel Hoefdraad als anderen binnen de financiële wereld in dit land, weten dat er op grote schaal crimineel verkregen geld in Suriname op verschillende wijzen wordt witgewassen. En door deze activiteiten hebben we nu internationaal een afschuwelijk slechte naam verkregen. Het is zelfs zo erg, dat grote gerenommeerde landen in het buitenland hun neus voor ons ophalen als wij geld wensen over te maken om goederen te bestellen. En de situatie wordt steeds erger naar gelang er meer drugsvangsten in het buitenland plaatsvinden. En het is zeker zo dat banken internationaal de kring sluiten voor een land als Suriname op het moment dat bekend wordt dat er sprake is van grootschalige ’money laundering’. Geen enkele grote bank in het buitenland wil een enorme boete aan zijn lijf krijgen door toch zaken te doen met een land als Suriname. Hoefdraad moet de zaken vertellen zoals ze zijn. Hij weet heel goed waarom de douane in Nederland ons geld heeft geconfisqueerd. Het wordt momenteel dan ook steeds moeilijker voor elke ondernemer in dit land om geld voor leveranciers over te maken zolang de zware misdaad hier vrij spel blijft hebben en we een regering hebben die doet alsof haar neus bloedt en niet precies zegt waar het echte probleem is gehuisvest.