‘Ferrier wil doorgaan met dictatoriaal beleid’

(foto: Johan de Randamie)

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrach-ten in Suriname (ALS), nemen geen genoegen met de uitspraken van onderwijsminister Lilian Ferrier. De minister heeft in De Nationale Assemblee (DNA), onder meer gezegd dat de BvL zich onterecht bemoeit met zaken die het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) aangaan.
De bovengenoemde bonden hebben zich gisterenmiddag beraden over de uitspraken van minister Ferrier tijdens een persconferentie in het BvL/ALS centrum aan de Frederick Derby straat. Voorafgaand aan de persconferentie was er een vergadering met de IOL-docenten. Tijdens de vergadering bleek dat de IOL-docenten zeer verontwaardigd zijn over de houding van de minister. Valies zei op de persconferentie, dat de docenten door de opstelling van de minister, niet het idee hebben dat de minister tot een oplossing wil komen. Volgens hen wil de minister voortgang geven aan haar dictatoriale beleid.
De BvL die namens de docenten van het IOL eerder heeft aangegeven het niet eens te zijn met de wijze waarop Ferrier het IOL wil overhevelen naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname, probeert al enige tijd een gesprek te hebben met de minister.

Afgelopen vrijdag heeft de BvL een ultimatum gesteld aan de minister om binnen een week uitgenodigd te worden om te praten over de situatie van het IOL en andere knelpunten binnen het onderwijs. De minister heeft hierop gezegd dat de BvL zich onterecht met kwesties van het IOL bemoeit, de bond is niet de vertegenwoordiger van de IOL-docenten. Dat kan ook niet, want volgens de statuten van de BvL, kunnen IOL-docenten geen lid worden van deze bond. De minister heeft daarom de bond niet opgeroepen voor een gesprek. Gisteren hebben de IOL-docenten zich massaal ingeschreven als lid van de ALS, zij konden hiertoe overgaan omdat in de statuten van ALS is opgenomen, dat ALS onderwijsgevenden van de basisschool tot en met het IOL vertegenwoordigt. Valies hoopt niet dat de minister nu met een nieuwe reden komt om een gesprek met BvL/ALS af te houden. De minister is intussen op de hoogte gebracht van deze ontwikkeling. Beide bonden zien graag dat de minister het pad van confrontatie verlaat en bereid is in gesprek te gaan.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles